Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Október 02. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A betegséggel járó lelki zavarokat is gyógyítja a Mosoly

A betegséggel járó lelki zavarokat is gyógyítja a Mosoly

A Mosoly Alapítvány évente 600-800 gyermeknek nyújt segítséget a hosszan tartó betegségek lelki zavarainak feldolgozásában. Módszere azért speciális, mert nem csupán élményt, hanem terápiát kíván nyújtani - mondta el a Rádió Orient műsorában Adorján Katalin, alapítványi vezető.

A Mosoly Alapítvány 18 éve működik, mely során rengeteg kihívással szembesültek és változáshoz alkalmazkodtak, missziójuk viszont állandó maradt: súlyosan beteg gyerekek lelki gyógyulását segítik, mely a legtöbb esetben visszahat fizika gyógyulásukra is – ismertette Adorján Katalin.

Kiemelte: az elmúlt évek során jelentősen változott mind a szakemberek, mind a szülők körében is a betegségek testi-lelki összefüggéseiről alkotott szemlélet. 'Míg 1996-ban akár eretnek gondolatnak számíthatott, hogy egy betegségnek lelki oka (is) lehet, addig ma már az orvostudományban is elismeri a betegségek lelki okainak létét' - fejtette ki. A Mosoly Alapítvány munkatársa kiemelte, a szemlélet elfogadóbbá vált, ugyanakkor a lelki segítségnyújtás még nem épült be a mindennapi orvosi munkába, s ennek főként kapacitásbeli okai vannak.

A jelenlegi egészségügyben nincs sem emberi, sem anyagi erőforrás a lelki gyógyításra, a kórházakban szinte kizárólag fizikai kezelés zajlik. Itt lépnek színre az alapítvány terapeutái, akik kórházakban és különfoglalkozásokon nyújtanak segítséget. Adorján Katalin elmondta: az egészségügyi szakemberek szívesen és szorosan együttműködnek velük, így munkájuk kiegészíti egymást.

Mosoly a kórház falai között

A terapeuták súlyosan beteg gyermekeket kezelő osztályokra járnak (onkológia, diabétesz osztály), hogy a benn tartózkodás során oldják félelmeiket, feszültségüket, csillapítsák halálfélelmüket.

A kórházakban többnyire csak pár alkalommal látnak egy-egy kis pácienst, gyakran más életkorú, más problémájú gyermekekkel is foglalkoznak egyszerre – ami hatalmas kreativitást és felkészültséget igényel a Mosoly szakembereitől – emelte ki Adorján Katalin.

Más osztályokon azonban gyakran több hónapig is tarthat a gyermekek kezelése. Az egyik legnagyobb kihívást a csontvelő-traszplantált gyerekek segítése jelenti, akik egy teljesen elszeparált, steril-boxban, iszonyatosan kiszolgáltatott és nehéz helyzetben hónapokig fekszenek. Ilyen esetekben személyesen jár be a terapeuta a kis pácienshez, s igény esetén a szülőnek is segítséget nyújt - fejtette ki Adorján Katalin.

Hosszú távú terápia

Hosszú távú programok keretében egy iskolaéven keresztül foglalkoznak a gyerekek 6-8 fős csoportjaival. A foglalkozásokat két terapeuta vezeti: egy pszichológus, s egy mese- vagy művészetterapeuta.

A gyermekek csoportja homogén abból a szempontból, hogy hasonló pszichés problémákkal küzdenek. Így a gyermek észreveszik, nincsenek egyedül. Megtapasztalhatják, mások hogyan reagálnak az egyes helyzetekre, és hogyan tanulnak meg másképp reagálni az ugyanarra helyzetre.

A szülőkkel folyamatosan konzultálnak, hiszen vallják: a gyermek problémája sosem egymagában áll, hanem a család is befolyásolja állapotukat – húzta alá Katalin.

A szakemberek diagnózist állítanak fel a gyermek lelki-fizikai állapotáról, fejlesztési tervet készítenek minden gyermek számára és a csoport egészének is. 'Míg a foglalkozás minden mozzanata rendkívül kidolgozott, a gyermekek mindebből csak a játékok érzékelik. A drámajátékok, a zenélés-rajzolás során megmutatkozik problémájuk, amit felismerve már kezelni lehet' – részletezte az alapítványi vezető.

Az iskolaév végén jegyzőkönyvek, beszámolók alapján beszámolnak a gyermekek fejlődéséről, s eldöntik, szükség van-e további terápiára. Olyan gyermek is volt már, aki maga mondta: érzi, hogy meggyógyult, már befejezheti a terápiát.

Szülők

Néhány esetben magát a szülőt kell kezelni, hiszen ők ugyanúgy félnek, szoronganak és fogalmuk sincs, mivel segíthetnek gyermekükön. A szülő megsegítése sok esetben a gyermek gyógyulásában is megmutatkozik. 'Nagyon fontos, hogy megértessük a szülőkkel: a betegség nem az ő hibájuk'. Ők maguk is át kell lendüljenek a krízisen és nyitottnak kell lenniük a terápiára.

18 év alapítványi tevékenység

A Mosoly hat főállású munkatárssal gondozik, kiknek feladata a koordináció, a szervezés, az anyagi forrásteremtés, és a szakmai fejlesztések megszervezése. Huszon egynéhány szakemberrel dolgoznak aktívan együtt (művészet és meseterapeuták, szupervízorok, fejlesztők). Munkájuk által 600-800 gyermek kaphat évente ingyenes terápiát. A kezelendő gyermekek kiválasztásánál fontos szempont, hogy javarészt anyagilag rászoruló gyermekekkel foglalkozzanak, akik máshogyan nem kapnának segítséget.

Magánszemélyeket és cégeket is támogatóik közt tudhatnak, továbbá pályázati úton jutnak anyagi forrásokhoz (Új Európa Alapítvány, Norvég Civil Alap). Az alapítványt segíteni elsősorban adománnyal lehet, szakmai munkában önkénteseket nemigen tudnak foglalkoztatni.

Az Alapítvány célja, hogy az évek során felhalmozódott tudást és tapasztalatot képzések során további szakembereknek adják tovább. A távlati cél pedig mi más lehetne, mint hogy ez a fajta terápiás szolgáltatás hozzáférhető legyen mindenki számára az egészségügy keretein belül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.