Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Október 02. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Anyaméhen belül operáltak a pécsi klinikán

Anyaméhen belül operáltak a pécsi klinikán

Magyarországon először sikerült az anyaméhben megoperálni ikreket. A beavatkozást a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján végezték. A műtétre azért volt szükség, mert az egyik magzatnál túl sok, a másiknál túl kevés volt a magzatvíz - tudatta az InfoRádió.

Az operációt végző Molnár Gábor szülész-nőgyógyász az InfoRádióban elmondta: az úgynevezett iker-iker transzfúziós szindróma nagyon ritka rendellenesség, az egypetéjűiker-terhességek körülbelül tizenöt százalékánál fordul elő. Ennél a rendellenességnél az egyik magzat a másiknak vért ad, emiatt az egyiknek túl sok lesz a magzatvize, a másiknak pedig túl kevés - magyarázta a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati klinikájának orvosa.

Hozzátette: ebben a kórképben nagyon magas a magzati halálozási arány. Ha nem avatkoznak közbe időben, a magzatok nyolcvan - kilencven százaléka még a méhen belül életét veszti, de a megszülető babák is súlyos neurológiai károsodással jönnek a világra.

Eddig Magyarországon nem volt lehetőség arra, hogy ezt a beavatkozást elvégezzék. 2010-ben kezdődött az a program, amely lehetőséget adott arra, hogy a Nyugat-Európában már alkalmazott műtéti technikát itthon is meghonosítsák. Az eljárásban a sztetoszkópos lézerkezeléssel az anyaméhben, a méhlepényen futó érösszeköttetéseket elzárják. A pécsi klinikának egy pályázattal és külföldi hallgatók adományainak segítségével sikerült a szükséges műszereket beszereznie. Az orvosok Hamburgban sajátították el az eljárást.

Az első sikeres műtétet júliusban hajtották végre a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A kismama a terhesség 21. hetében járt, egy előrehaladott, hármas stádiumú iker-iker transzfúziós szindrómával.

A babák Sámson és Zoárd szeptember 15-én születtek meg, mindketten jól vannak.

Ha a szakma is támogatja, akkor a jövőben országos centrumként, a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája végezheti majd a hasonló műtéteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére