Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Március 04. 17:56, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzát a 30 év felettiek

Évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzát a 30 év felettiek

Évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzát a 30 év feletti felnőttek, miközben a vírus a gyerekeket kétévente is megfertőzi - állapította meg egy brit, amerikai és kínai tudósok készítette tanulmány.

Az influenzaszerű megbetegedések hátterében számos kórokozó állhat, ezért nehéz megmondani, milyen gyakori a valódi influenzafertőzés - írta a The Daily Telegraph internetes kiadása a PLOS Biology című szaklapban megjelent tanulmány alapján.
Az immunrendszer az influenzavírusokra ellenanyag termelésével válaszol, amelyek a vírus felületén található fehérjéket célozzák meg. Ezek a fehérjék a vírus átalakulásával változhatnak, azonban a vérben megmarad az ellenanyag, vagyis a szervezet "emlékezik" azokra a vírustörzsekre, amelyekkel már találkozott.
A kutatók dél-kínai önkéntesek vérmintáit vizsgálták meg, amelyekben kilenc különböző, 1968 és 2009 között terjedő influenzatörzs ellen termelt ellenanyagot, vagyis antitesteket kerestek. A tudósok ezzel a módszerrel képesek voltak a csoport vírustörténetének felvázolására.
Adam Kucharski, a kutatásban résztvevő egyik tudós elmondta, sok vita folyik arról, hogy valójában hányszor kapják el az emberek az influenzát, ellentétbe állítva azokkal az influenzaszerű megbetegedésekkel, amelyeket más vírusok okozhatnak.
Egy másik kutató, Steven Riley hozzátette, hogy a felnőttek esetében az influenza sokkal ritkább, mint azt általában az emberek hiszik. A betegség a gyerek- és serdülőkorban jelentősen gyakoribb, valószínűleg azért, mert ebben az életkorban többet jár az ember közösségbe. Az influenzafertőzések gyakorisága a kezdeti gyerekkori kétévente történő megbetegedéshez képest folyamatosan csökken az évek alatt.
A kutatók egy matematikai modellt is kifejlesztettek, amely segíthet megérteni, hogyan változik az influenzával szembeni immunitás, miközben új vírustörzsekkel találkozik az emberi szervezet.
A tudósok mostani eredményei alátámasztják azokat a korábbi kutatásokat, amelyek szerint a szervezet erősebb immunreakciókkal válaszol az olyan influenzavírusokkal szemben, amelyekkel fiatalabb korában találkozik.
Az eredmények segítségével a tudósok megérthetik, hogy a lakosság immunitása miként hat a vírus a fejlődésére és megjósolhatják, hogyan változhat a vírus a jövőben. Arról is kaphatnak információt, a különböző múltbéli vírustörzsekkel szembeni immunitás miként hat a jövőbeli oltóanyagok működésére és eredményességére.
"A tanulmányban azt vizsgáltuk, hogyan épül fel egy ember influenzafertőzésekkel szembeni immunitása az évek alatt. Ez segíthet megérteni az egész lakosság érzékenységét és azt, hogy milyen könnyen terjedhetnek az új szezonális vírustörzsek" - magyarázta Adam Kucharski.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére