Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. November 28. 09:03, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkaerő-kölcsönzés és a szabadság szabályainak betartását

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkaerő-kölcsönzés és a szabadság szabályainak betartását

A munkaügyi hivatal kiemelten ellenőrzi jövőre a munkaerő-kölcsönzéssel és a szabadsággal kapcsolatos szabályok betartását - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2015-ös ellenőrzési tervéből.

Az NMH honlapján elérhető tervezet szerint a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok betartását azért vizsgálják kiemelten jövőre, mert e területen nem volt célvizsgálat az utóbbi időben, és a hatóság reprezentatív adatokat kíván szerezni az atipikus foglalkoztatásban érintett, az általánosnál kiszolgáltatottabb helyzetben lévő munkavállalók foglalkoztatásáról. E vizsgálatokat márciusban és áprilisban végzik majd.
Ezt követően június-júliusban a munkavállalói jogviszonyok rendezettségét veszik górcső alá. Az NMH kiemelte, hogy e célvizsgálat a munkavállalók alapvető jogainak érvényesülését, a "tisztességes, jogkövető vállalkozások versenyhátrányának" csökkentését szolgálja.
A szabadsággal kapcsolatos törvények betartását október-novemberben ellenőrzik.
A munkavédelmi ellenőrzések 2015 első negyedévében a faipart, a második negyedévében a biológiai kórokozók okozta fertőzések megelőzését érintik. Ezt az indokolja, hogy 2013-ban és 2014-ben az előző évekhez képest megnőtt az egészségügyi és a mezőgazdasági ágazatból bejelentett foglalkoztatási eredetű fertőző megbetegedések száma.
A jövő év negyedik negyedévére a bányászat munkavédelmi ellenőrzését tervezik, ebben a hivatal együttműködik a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal és a bányászkapitányságokkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő