Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Október 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mi lesz a KKM dolgozóival? - Kohut Balázs a leépítésről

Mi lesz a KKM dolgozóival? - Kohut Balázs a leépítésről

Nemrég röppentek fel a sajtóban azok a hírek, melyek szerint 220 embert fognak elküldeni a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai közül. A Rádió Orient műsorában Kohut Balázs közigazgatási államtitkár cáfolta ezeket az értesüléseket, s elmondta, hogy a rémhírek ellenére szakmai területeken nem várható létszámcsökkentés, igazgatási területen pedig jelenleg is tartanak a felülvizsgálatok.

Kohut elmondta, hogy a kormány dönti el a minisztériumok engedélyezett létszámát, ami a hatályos rendelet szerint jelenleg 675 főt jelent. Vendégünk mikor elfoglalta jelenlegi pozícióját, hiteles nyilvántartás híján megszámoltatta kollégáit, s maga is megdöbbent az 1034-es eredményen. „220 főről senki sem döntött, és jó eséllyel nem is fog” - jelentette ki, majd kifejtette, hogy az igazgatási terület felülvizsgálata körülbelül 400 főt érint, és ebből nagy eséllyel 110 státuszt kell, hogy megszüntetni. Az államtitkár azt is hozzátette, hogy „miatta kevesen fognak ténylegesen az utcára kerülni”, s ahogy eddig is, most is megpróbál segíteni munkatársainak, hogy a minisztérium valamely háttérintézményében el tudjanak helyezkedni.

Rádióműsorunkból az is kiderült, hogy vezetői szinten Kohut „érzései szerint” felállt már a végleges struktúra, az általa csak „intercity állapotnak” emlegetett külszolgálatosok közti gyakori pozícióváltásokat azonban mindenképp meg szeretné szüntetni. Ennek érdekében javarészt olyan tisztviselőket nevezett ki, akik fix „kemény magként” stabilan Magyarországon dolgoznak.

„A piramis oldalából köveket fogok elvenni elég jelentős mértékben, egyszerűen azért, hogy a megmaradó résznél sokkal hatékonyabb legyen az információáramlás, és beláthatóvá váljon a minisztérium adminisztratív területének minden rezdülése” -mondta az államtitkár arról, hogy némi „karcsúsítás” várható a jövőben. Horváth Csilla helyettes államtitkárral karöltve nekiláttak a minisztériumi igazgatás átszervezéséhez, fő céljuk pedig, hogy egy ténylegesen 24 órán keresztül üzemelő központ álljon a külképviseletek rendelkezésére. A gördülékeny működéséhez leginkább a reakcióidőt kell felgyorsítaniuk.

Kohut elmondta, hogy minden korábbi főosztály megmarad, egyes feladatkörök azonban felülvizsgálatra kerülnek. Vezetőből is kevesebb lesz a korábbiaknál, ugyanis inkább „a piramis alját” szeretné jobban terhelni. Fontos célja, hogy központosítsa a tárcát, melyből egy korszerű és kölcsönös bizalmon alapuló közösséget szeretne építeni. Épp ezért örül annak is, hogy a különböző hivatalok vidékre való költöztetése őket nem érinti. Szeretné, ha egységet alkotva a minisztérium intézményei fizikailag is közelebb kerülnének egymáshoz.

„Az Unió tényleg megnyitja a határokat” - mondta az államtitkár tagságunkkal kapcsolatban, s míg úgy véli, hogy némi hátránnyal ugyan járhat csatlakozásunk, de összességében mindenképp pozitívnak látja az „európai gondolkodásmód” átvételét. Elmondta, hogy a magyar külügy a világ 112 országában van jelen, az uniós forrásokból megvalósított átalakítások pedig eredményesek.

Többen észrevételezték, hogy ennél a tárcánál a munkaidő pénteken is fél 5-ig tart. Az államtitkár azonban elmondta, hogy az időeltolódás miatt indokolt a munkaidő elnyújtása, de heti 40 óránál ettől még nem kell többet dolgoznia kollégáinak, csak a beosztásuk más. Azt is megtudhattuk, hogy valószínűleg januártól éjszakai műszakok is lesznek a minisztériumban, hogy a magyar központ bármikor azonnal elérhető legyen a világ bármely tájáról. Kohut azt is elmondta, hogy a nagykövetváltások mögött nagyrészt a megbízások lejárta állt, s csak kisebb hányadban váltották ki egyéb okok a cserét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára