Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mitől kézműves a bor? Kóstoló a Borfesztiválból

Mitől kézműves a bor? Kóstoló a Borfesztiválból

„Fiatalság, borosság” szlogennel zajlott az idei, 21. Budavári Borfesztivál, ami a borsos belépő és kóstolási árak ellenére is nagy népszerűségre tett szert. Mi is kilátogattunk az utolsó napon, ahol megtudtuk, milyen nehézségekkel néz szembe egy fiatal borász, megismerkedtünk a borkóstolás alapjaival, és arra is fényt derítettünk, hogy mitől lesz kézműves a bor.

„Méltó a nevéhez és színvonalas” - jellemezte a Budavári Borfesztivált Borbély Tamás, a Borbély családi pincészet borásza, akiknek standjánál külön tábla jelezte, hogy itt fiatal borászok dolgoznak. Merthogy idén „Fiatalság, borosság” címszó alatt ők álltak a 21. Borfesztivál középpontjában.

Az általunk megkérdezett borászok mindegyike széles érdeklődésről, s a külföldiek növekvő csoportjáról számolt be, és sok turista kifejezetten erre az alkalomra érkezik a magyar fővárosba. „Fiataloktól az idősebb korosztályig érkeznek a borkedvelők, ezért is érdemes itt megjelenni” - mondta Borbély Tamás. Valóban nagy volt az érdeklődés a budavári forgatagban, így a fiatal családi pincészetnél is folyamatosan érkeztek a kóstolni vágyók, de a türelmes újságíró előbb-utóbb megkapja munkája gyümölcsét, s kérdéseire válasz is érkezik.

Borbély Tamást elsősorban a fiatal borászokat érintő nehézségekről kérdeztük. „Sok a versenytárs, ezért sokszor nehéz, de meg kell győzni mind a kereskedőket, mind a fogyasztókat arról, hogy jó választás a mi borainkat venni” - mondta a fiatal szakember, hozzátéve, hogy nemcsak a színvonalat kell évről évre fenntartani, de újdonságokkal is kell jelentkezni, bizonyítani kell újból és újból, hogy a már kialakult vevőkör ne csalódjon, s emellett szélesíteni is lehessen a fogyasztók körét.

Bevétel vagy presztízs? - erre egyértelműen az utóbbi volt a válasz az általunk megkérdezett borászoktól, akik egyhangúlag elmondták, a Budavári Borfesztiválon való megjelenés inkább a hosszú távú tőke, a megismerés szempontjából fontos, s ez az ami eredményessé tud tenni egy borászt.

Kóstolgatás közben egy érdekességre leszünk figyelmesek, ez pedig nem más, mint a kézműves borok standja. Felmerül a kérdés bennünk, mitől is lesz kézműves a bor? Nem is habozunk, odamegyünk a Ráspi Pincészet standjához, ahol hamar tájékoztatnak is minket. „A szüretelés során minimális gépesített technológiát használunk, semmiféle mesterséges színezékkel, élesztővel nem szólunk bele a természetes erjedési folyamatba, a borokat öreg tölgyfahordókban állítjuk elő és a szüretelés is kizárólag emberi erővel zajlik. Szigorú hozamkorlátozással dolgozunk, boraink egyediek”- magyarázta Kormányos Zoltán. „A természet szépsége” - ez a mottónk, hiszen itt minden évben azt kapjuk, amit a természet abban az esztendőben adott – magyarázta a szakember. A pincészet különlegessége abban rejlik, hogy termőterületei mészköves, csillámpalás táptalajon találhatóak, s ez utóbbiból kérésünkre meg is mutatott nekünk egy kőzet darabot Zoltán. „Vannak 80-100 éves szőlő tőkéink is, s minél öregebb, annál több tápanyagot tud magába szívni” - tette hozzá.

A Kormányossal folytatott beszélgetés után a kőzetekről elnevezett borokat bemutató Szent Tamás pincészet kerestük fel. Termékeik a mádi dűlőkről kapták nevüket, mint a Középhegy, a Nyulászó, a Birsalmás vagy a Király, s címkéjükön is látszik, hogy adnak a megjelenésre, hiszen képükön az adott dűlőről származó egy-egy kőzet darab látható. „A marketing elengedhetetlen. Mondják, hogy a jó bornak nem kell cégér, de ez ma már nem igaz” - mondta Cseke Kornél, a pincészet borainak értékesítője, aki szintén megerősítette, a Budavári Borfesztiválon a megjelenésnek inkább presztízs értéke van, s az már jó, hogyha nullszaldóra ki lehet hozni a fesztivált. Viszont megéri, mert egyre több a külföldi vendég, nemzetközi híre van a fesztiválnak, s itt van a legtöbb kiállító – tette hozzá Kornél, majd beszélgetésünk zárásaként megkínált egy finom kései szüretelésű szamorodnival, amely kifejezetten az édes ízek kedvelőinek ajánlott.

Részletesebb információkat a fesztiválon is részt vevő www.boraszportal.hu oldalon találhatnak, ahol az egész rendezvény alatt figyelemmel kísérhették az eseményeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére