Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Április 17. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem kell a diplomás gyed?

Nem kell a diplomás gyed?

A tavalyi 93,9 milliárd forint tényleges költéssel szemben ez évre már 106,3 milliárd forintot irányoztak elő a költségvetésben a gyermekgondozási díj fedezetére. Az év első hónapjára tervezett 17,7 milliárd forintos kiadással szemben azonban mindössze 15,2 milliárd forintot, az előirányzat 86 százalékát használták csak fel - írja a Világgazdaság.

A tavalyinál lényegesen magasabb keretet főként az idén bevezetett gyed extra indokolja, amelytől a kormány többek között azt reméli, hogy akár 10–20 ezer kisgyermekes anya is munkába áll. A januárban életbe léptetett intézkedéscsomaggal kapcsolatos első adatok azonban azt mutatják, hogy az érintett anyák többsége inkább otthon marad a gyerekkel.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól januárra vonatkozóan kaptunk adatokat, ezek szerint a gyed mellett ekkor 3630-an, a gyes mellett 30 órát meghaladó időtartamban 1803-an dolgoztak. Tehát ebben a körben januárban 5433-an éltek a gyed extra lehetőségével. A februári adatokról már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szolgáltatott információt, e szerint 3820-an részesültek munka mellett gyedben.

Mivel a gyed extra visszamenőleg is érvényes, vagyis azok az anyák is újra igénybe vehetik a gyedet, akik már korábban visszamentek dolgozni, nem tudni, mennyi a valóban új munkavállaló. Pedig lenne hová fejlődni: a 6 év alatti gyerekeket nevelő anyák 36 százalékos magyarországi foglalkoztatottsági mutatója a legalacsonyabb az Európai Unióban. Ez az új rendelkezés pedig, amelynek egyik intézkedése alapján a gyes és a gyed ideje alatt újra lehet dolgozni a gyerek egyéves kora után, akár valóban növelhetné is a kisgyermekes anyák foglalkoztatottságát.

A gyed extra másik fontos eleme az egyetemi, főiskolai hallgatók által igénybe vehető diplomás gyed bevezetése. Ettől ugyanúgy a születésszám emelkedését remélik, mint az intézkedés harmadik pontjától, amelynek értelmében testvér születése esetén is megmaradnak a korábbi ellátások, így a szülők két gyedet vagy gyest is kaphatnak egyszerre. A diplomás gyedet februárban mindössze öt anyuka vette igénybe.

A gyed extra gyermekvállalásra gyakorolt hatását ezek alapján korai lenne megítélni, különösen, hogy az idei első két hónap demográfiai adatait csak április 23-án teszi közé a KSH. Egy biztos: 2013-ban 88 700 gyermek született, 1,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére