Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. November 28. 14:11, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Visszatért Csernobil környékére egy barnamedve

Visszatért Csernobil környékére egy barnamedve

Több mint száz év után ismét sikerült megpillantani egy barnamedvét Csernobil környékén.

A ritka látogatóról abban a zónában készültek felvételek, amelyet az ukrajnai atomerőműben 1986. áprilisában történt robbanás után lezártak - tudósított a BBC hírportálja.
"Egyik ukrán kollégánk, Szergej Gascsak számos fényképezőgépet helyezett ki az elmúlt hónapokban, hogy többet tudjunk meg az ottani vadvilágról" - magyarázta Mike Wood, a Salfordi Egyetem kutatója, a projekt vezetője.
A barnamedve az októberi felvételeken tűnt fel. Korábban is tapasztaltak medve jelenlétére utaló nyomokat, de képi bizonyítékot tudomásuk szerint először sikerült szerezni az állat feltűnéséről - mondta el Wood.
A világ legsúlyosabb atomkatasztrófájának tartott csernobili robbanás után több mint 110 ezer lakost telepítettek ki az atomerőmű körüli, 30 kilométer sugarú zónából. A következő években a lezárt terület a radioaktív szennyeződés tudományos vizsgálatainak értékes adatforrásává vált.
Wood csoportja három zónát - magas, közepes és alacsony szennyezettségű területet - vizsgál. Az 5 kilométer sugarú zónákban 84 véletlenszerűen kijelölt megfigyelőhelyre telepítenek fényképezőgépet. Egy-egy területen egyszerre 14 működik közülük. A kutatócsoport elsősorban a nagyobb termetű emlősökre figyel.
"Mivel a növényzet túlburjánzott, először meg kell tisztítani a kamerák helyét, különben nem észlelik a magas fűben arra futó nyulakat vagy rókákat. Arra is ügyelni kell, hogy a faágak ne érhessenek a fényképezőgépek gombjához, mert az így készült fölösleges felvételek miatt gyorsan megtelnek a memóriakártyák" - taglalta Wood.
A fotózás 2015 végéig tart, a projekt következő szakaszában kiválasztanak egy fajt és GPS-es nyakörvvel és sugárdózismérővel látják el néhány egyedét, hogy így szerezzenek újabb információt a sugárzás hatásáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.