Városlista
2019. március 25, hétfő - Irén, Írisz, Lúcia

Hírek

2014. Március 24. 07:48, hétfő | Életmód
Forrás: ITE

3 japán dolog, ami meghódította az egész világot

3 japán dolog, ami meghódította az egész világot

Japánról úgy tartják, hogy a világ másik vége, mely szinte elérhetetlen távolságra van Európától. Mégis, ha körülnézel a környezetedben számtalan olyan dologgal találkozhatsz, mely Japánból ered.

Sőt, Japán nem csak a világhírű technikai termékeivel van jelen szerte a világon, hanem kulturálisan is világhódító lett. A legtöbbnek lehet nem is vagy tudatában, pedig mára a nyugati világ hétköznapi részévé váltak. Nem hiszed? Olvass tovább, hogy megismerj néhány jellegzetes japán dolgot!

Karate
Ez az egyik legismertebb harcművészeti stílus, melynek megalapítója Gichin Funakoshi mester, aki 1868-ban, Okinawa Shuri tartományában született. Funakoshi sensei 11 évesen kezdte meg a tanulmányait a karatéban Azato és Itosu mesterektől. 56 évesen Tokioba költözve hátralévő idejét a karate fejlesztésének szentelte. 88 évesen hagyta itt a földi világot.

A karate világszerte (így Magyarországon is) népszerű küzdősporttá nőtte ki magát, sőt meghódította a filmipart is. A technika lelkes gyakorlói úgy nevezett dojókban gyakorolják a karatét 3 fontos dolgot gyakorolva: kihon (alapgyakorlat), kata (formagyakorlat), kumite (küzdelem). Talán azt gondolhatod a karate célja az ellenfél legyőzése. Ez nem így van. Az alapító Funakoshi sensei így fogalmazza meg a karate célját: "A karate do célja nem a győzelem, vagy a vereség eldöntése, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és ezáltal a jellem fejlesztése"

Mára a karaténak számos ága alakult ki, az alábbiak a legismertebbek:
• Shotokan
• Fudokan (A Shotokan alstílusa)
• Shito-ryu
• Wado-ryu
• Gojo-ryu
• Kyokushin

Reiki
Talán már te is találkoztál a kézrátételes gyógyítással, melynek nagyon sok féle ágazata van a különböző kultúrákban. Ennek tradicionális japán formája a reiki, mely az 1990-es évek óta Magyarországon is igen népszerű és sok ezer követője van.

A reiki megalapítója Mikao Usui sensei, aki miután 1922-ben megvilágosodott a szent Kurama-hegyen, a testet és az elmét fejlesztő módszerét széles körben kezdte el terjeszteni. Az alapító módszerét illetően így fogalmaz: "A boldogság megidézésének titkos módszere, csodálatos gyógyír minden betegségre".
A reiki így tulajdonképpen egyszerre definiálható természetes gyógymódként és önfejlesztő módszerként, spirituális útként. A jikidenreiki.hu -ra kattintva magad is megismerheted azt a széles palettát miként integrálhatod a mindennapokba ezt a japán filozófiát és kezelés technikát.

A reiki azért vált nyugaton is elterjedté, mert dogmáktól mentes, noha shintó, buddhista gyökerei vannak, mégsem vallás. Szelíden támogatja a reiki energia a szervezet öngyógyító folyamatait, így nem kell tartanod a mellékhatásoktól, viszonylag gyorsan elsajátítható, így azt bárki képes alkalmazni önmagán és másokon.

3 japán dolog, ami meghódította az egész világot

Manga és az anime
Bizonyára neked is feltűnt, hogy egyre népszerűbbé váltak a japán eredetű képregények és animációs rajzfilmek. Az előbbinek a neve a manga, utóbbi megnevezése az anime.
A manga a klasszikus japán ukijoe festészet és a nyugati művészeti hatások találkozásának eredményeképpen jött létre és fejlődött az idők során, míg kialakult az a mostani változata, mely a nyugati köztudatban egybeforrt a japán kultúrával.

Maga a manga kifejezés jelentése "véletlenszerű képek" vagy "vázlat". Az első mangára utaló források a 12. századra vezethetőek vissza, a jelentős formai jegyek kialakulása a 18-19. századra datálhatóak, melyet a fametszetek nagyfokú elterjedése segített. Érdekessége, hogy a japán írás nem balról jobbra, hanem épp ellenkezőleg halad, különös hangsúlyt fektet a különböző érzelmek ábrázolására és kifejezésére.
A mangákat különböző csoportok számára készítik, így van speciálisan gyerekeknek, fiúknak, lányoknak, felnőtt férfiaknak, felnőtt nőknek szánt kiadványok és olyanok is akadnak, melyek szexuális tartalommal bírnak.

Az anime a rajzfilm általános elnevezése Japánban, azonban nyugaton a japán stílusú rajzfilmeket illetik ezzel a kifejezéssel. A mangához hasonlóan több félre érdeklődésű célcsoportnak készülnek ezek az alkotások így a gyerekeken kívül, gyártanak animet az idősebb korosztály számára is romantikus, komikus, akció és dráma, stb. témájúakat is.

A műfaj megalkotó atyjának Oszamu Tedzuka-t artják, aki az 1930-40-es évek amerikai rajzstílusát ültette át az animációs filmjeibe és egy nagyon vizuális műfaj kikísérletezésébe kezdett. A nagyon csekély költségvetés az egyedi megoldások miatt egy teljesen új műfaj születését teremtette, ahol olyan hatáselemeket alkalmaznak, amelyek szinte észrevétlenül kevés rajzolást igényelnek. Ilyen volt például a mozgás illúziója a nagyítás segítségével, a lassítással és az állókép kifejezésével a drámaiságot fejezték ki. Ezzel új egyedi stílus született a rajzfilmek világában melynek népszerűsége Magyarországon is töretlen.

Természetesen a fentebb említett 3 dolog (a karate, a reiki valamint a manga és az anime) csak egy töredékét képezik annak a japán kultúrának, mely világhódító útra indult és a japán kultúra népszerűsödéséhez hozzájárult. Ha jobban körülnézel, magad is biztosan találsz többet ilyen japán dolgot, melyek mára a nyugati világ természetes részei.

Címkék: anime, japán, karate, manga, reiki

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 24. 16:05, vasárnap | Életmód

Két év alatt ötszörösére nőtt az öngondoskodó fiatalok aránya

Egyre több fiatal gondol az öngondoskodásra.

2019. Március 22. 10:01, péntek | Életmód

James Bond-arány – Ez mutatja Földünk elérhető vízkészletét

A Föld vízkészletének csupán 0,007 százaléka van felszínen, vagyis könnyen elérhető, nem túl szennyezett és majdnem azonnal használható. Ezt hívják úgy, hogy hidrológiai James Bond-arány

2019. Március 22. 05:00, péntek | Életmód

Összeütköző apróbb sziklákból jöhetett létre az Ultima Thule

Új elemzések szerint az égitest rotáló mozgást végző apró kőzetfelhők összeolvadásának eredményeként formálódó két objektum összeütközésekor alakult ki.

2019. Március 18. 13:33, hétfő | Életmód

Műanyag zacskótól pusztult el egy bálna a Fülöp-szigeteknél

Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, melynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger - számolt be róla a The Guardian online kiadása hétfőn.