Városlista
2019. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 28. 12:15, hétfő | Belföld
Forrás: ITE

3D-nyomtatás: új korszak a digitális nyomtatásban és a háztartásokban is

3D-nyomtatás: új korszak a digitális nyomtatásban és a háztartásokban is

Ma életünk szinte elképzelhetetlen számos elektronikai eszköz nélkül. Ilyenek a telefonok, számítógépek, a hűtő, és ilyen lesz a nyomtató is.

Forradalom előtt állunk
Kutatóintézetek előrejelzése szerint új forradalom előtt állunk és ez pedig a nyomtatás forradalma lesz, pontosabban szólva a 3D nyomtatás forradalma. Az új digitális eszközök ugyanis a becslések szerint két évtized múlva már szinte minden háztartásban jelen lesznek, és olyan hétköznapi eszközökké válnak, mint manapság a mosógép, vagy a mobiltelefon – írja a dekortar.hu

De mi is az a 3D nyomtatás?
A 3D nyomtatás a digitális nyomtatás egy új válfaja, amelynek segítségével szinte bármilyen tárgy elkészíthető, amennyiben rendelkezésre áll annak térbeli digitális modellje. Gondoljunk csak bele, amikor otthonunkban szükség van egy új bögrére, vagy egy alkatrészre, amelyet már nem árulnak, a jövőben ezeket könnyen előállíthatjuk digitális nyomtatónk segítségével. Nem lesz szükség vásárlásra, mert a legtöbb tárgy otthon előállítható lesz, csupán a tervrajzokat kell majd letölteni az internetről. Ezzel nem csak a háztartásunk, hanem az egész gazdaság átalakulhat, hiszen a tárgyakat többé nem kell megvásárolni, elég csak annak tervrajzát beszerezni, és azt otthonunkban gyárthatjuk majd le.

3D-nyomtatás: új korszak a digitális nyomtatásban és a háztartásokban is

A múlt és a jövő
A 3D nyomtató, mint fogalom 1955-ben született, harminc évvel később születtek az első prototípusok, és az 1990-es években az első piacképes készülékek, ám az igazi robbanás a 2010-es években indult, hiszen ekkor már valóban elérhető árú lett a 3D nyomtató és ma már tömegesen alkalmazzák nem csak az iparban, de egyre inkább magánszemélyek is. Az iparban a legnépszerűbb az autóipari hasznosítás, ugyanis így a mérnökök könnyűszerrel legyárthatják a megálmodott autók prototípusait. De népszerű az űrkutatásban és a haditechnikában is.

A magánszemélyek főként modellezésre, egyedi műtárgyak megalkotására, vagy hiányzó alkatrészek pótlására használják.

A nyomtatók iránt kereslet óriási ütemben bővül, 2012-ben még „csak” 500 milliárd forintos piaca volt, elemzők szerint 5 év múlva már több ezer milliárdos bevételt hoznak majd a 3D nyomtatók világszerte. A teljes gazdaságra gyakorolt hatása pedig egészen elképesztő lehet. A McKinsey elemzése szerint tíz év múlva hatvanezer milliárd forintnyi összeggel járul majd hozzá a gazdasághoz az új digitális nyomdatechnika.

Meglepő módon, bár az új technológiáról még kevesen hallottak, egy házi 3D nyomtató akár már egy drágább TV árán beszerezhető, még idehaza is. Bár vélhetően egyelőre kevesen kapkodnak az új technológiáért, ha az előrejelzések beválnak, a 3D nyomtatók elterjedése épp olyan robbanásszerű lesz, mint egy évtized a mobiltelefonoké volt.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 22. 18:06, hétfő | Belföld

Leégett egy cukrászda Leányfalun

Kigyulladt egy vendéglátóhely Leányfalun a Móricz Zsigmond úton a Petőfi sétány közelében hétfőn délután.

2019. Április 22. 16:10, hétfő | Belföld

Erdélyi turnéra indulnak a Fölszállott a páva versenyzői

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői a Hagyományok Háza és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ közös szervezésében.

2019. Április 22. 14:03, hétfő | Belföld

Kocsiból lövöldöztek járókelőkre a fiatalok

A nagykátai rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy 21 éves és egy 22 éves budapesti férfit.

2019. Április 22. 11:05, hétfő | Belföld

Tűzhelyen felejtett edény kapott lángra

A kiérkező rendőrök oltották el a tüzet a tatabányai lakásban.