Városlista
2019. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2019. Március 13. 11:16, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - fotó: illusztráció/pixabay

A házam előtti murván parkolok, miért akarnak megbüntetni? – Változott az esztergomi szabályozás!

A házam előtti murván parkolok, miért akarnak megbüntetni? – Változott az esztergomi szabályozás!

Számos lakossági tiltakozás után ismét tárgyalták az esztergomi képviselők a zöldfelületen parkolás kérdését a minap.

Súlyos büntetésre számíthat, aki Esztergomban zöldterületen parkol kocsijával. A bírság összege természetes személlyel szemben 100 ezer forintig terjedhet, jogi személy (cégek) esetében 200 ezer forintig – írtuk nemrég.

A városvezetés Esztergom területén ezzel betiltotta a zöldfelületen parkolást, a közterület-felügyelet pedig több esetben is figyelmeztette a járműtulajdonosokat a szabály életbe lépését követően. A lakosság azonban többször is tiltakozott, amiknek főleg az volt az okuk, hogy sokan a saját házuk előtti murvás felületen parkoltak. Ez pedig, ahogy korábban is - a közterületi zöldfelület jogszabályi meghatározása alapján is - tiltott közösségellenes magatartásnak minősült.

A képviselő-testület most azonban úgy módosította a vonatkozó rendeletét, hogy a zöldterület fogalom került a rendeletbe, azaz azok a területek, amelyek valóban növényzettel borítottak és közpark, közkert funkciót látnak el.

Azokon a zöldfelületeken, amelyek a jellemzően keskenyebb utcákban, murvával felszórva az ott élők parkolását szolgálják, nem figyelmeztetnek a közterület-felügyelők. Ugyanakkor a rendelet módosítás elfogadását megelőzően elhangzott, hogy a parkolófelületek, parkolóhelyek pontos kijelölésére, meghatározására lenne szükség, ezért utcaszintű lebontásban kell meghatározni a parkolásra alkalmas felületeket. Ez utóbbiról várhatóan áprilisban tárgyal majd a képviselő-testület.

Mindezzel együtt, aki szabálytalanul parkol, az büntetésre számíthat a jövőben is.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 26. 23:12, vasárnap | Helyi

Így szavazott Esztergom és a térség - Végeredmény

Országosan 99,9 százalékos, Esztergomban pedig 100 százalékos feldolgozottság után közzétette a Nemzeti Választási Iroda a hivatalos EP-választási eredményeket.

2019. Május 26. 20:45, vasárnap | Helyi

Esztergomban többen szavaztak az országos átlagnál

Esztergomban 9 758 választópolgár szavazott, ez 42,65 százalékos részvételt jelent a legutolsó adatok szerint. Az idei magyarországi EP-választás országosan is rekord magas részvétellel zajlott le.

2019. Május 26. 14:27, vasárnap | Helyi

Eddig több mint 6 ezren szavaztak Esztergomban

Az országos átlagnál némileg magasabb a részvétel a városban.

2019. Május 26. 12:17, vasárnap | Helyi

Ezzel a kisfilmmel nyertek 1 millió forintot az Árpád-házi diákjai - VIDEÓ

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola 9.a osztályos csapata részt vett a Netfit Class Challenge pályázatán, amelyre 80 osztály küldte be pályázati kisfilmjét.