Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. November 19. 07:58, hétfő | Helyi
Forrás: Communa Nova” Nemzeti Szalon közlemény

Akik elrontották Esztergomot, nem tudják megjavítani!

Akik elrontották Esztergomot, nem tudják megjavítani!

Kerényi Imre volt a vendége pénteken az első Nemzeti Szalonnak Esztergomban. A miniszterelnöki biztos a helyi problémákról kijelentette: „Akik elrontották, nem tudják megjavítani!”.

Pénteken este az esztergomi Várkávézóban tartotta első előadását a „Communa Nova” Nemzeti Szalon, mely köré közösség szerveződik.

A rendezvény sorozatot Heer Ádám a Fidelitas Országos Választmányának alelnöke, a Szalon főszervezője nyitotta meg.

„A most útjára induló Nemzeti Szalon nem egyszerű előadássorozat, céljai jóval túlnyúlnak egy átlagos beszélgetős est keretein. Sajnos az elmúlt években valami nagyon rossz dolog történik Esztergom közösségi életével. Úgy látjuk, hogy a helyi közéletben meghatározóvá vált a város érdekeinek sokad rangúvá züllesztése. Ez így nem mehet tovább. A Communa Nova Nemzeti Szalon köré szerveződő közösség új alapokra kívánja helyezni az esztergomi közösségi életet, amihez új szemlélet kell. Olyan új szemlélet, ami a város és annak közösségének érdekeit helyezi minden egyéb érdek elé” – hangsúlyozta Heer Ádám.

A Szalon célja kettős. Egyrészt szeretnénk - a pártrendszerektől lazábban - újjászervezni, illetve továbbfejleszteni az esztergomi jobboldali, polgári és nemzeti értékrend mentén cselekvő közösséget. Az adott előadó és a hozzá kapcsolódó szakterületet bemutatni, az eredményekről, problémákról beszélni. Másrészt munkacsoportokat fogunk létrehozni a „Communa Nova” Nemzeti Szalon Közösségén belül, amink a meg nem oldott, elhibázott vagy elhanyagolt esztergomi ügyekre fog megoldási javaslatokat keresni. Mivel úgy látjuk, hogy helyi szinten, akiknek ezekkel a problémákkal kellene foglalkozni sokkal fontosabb, hogy az esztergomi politikai bozótharcban bebizonyítsák politikájuk helyességét, igazát, közben meg a lényeg: a város nem számít. Ehhez a munkához várjuk minden esztergomi segítségét, aminek színhelye – egyelőre – a Nemzeti Szalon előadása és az utána következő baráti beszélgetések” – tette hozzá a főszervező.

A beszélgetés során Kerényi Imre a színházakról, a politikáról és a most útjára indult Nemzeti Könyvtár köteteiről beszélt, érintve helyi ügyeket is. Az esztergomi színházi élettel kapcsolatban elmondta, hogy a királyvároshoz hasonló adottságokkal rendelkező városoknak nem feltétlenül egy drága, állandó társulattal működő színházzal lehet csak megoldani az egész éves színházi programkínálatot. Példaként említette a salgótarjáni színházi életet, ahol rendkívül gazdaságosan lehet megoldani a rendszeres, egész éves színházat. Az esztergomi politikai és gazdasági válsággal kapcsolatban kifejtette, hogy azok, akik helyi szinten ilyen helyzetben hozták Esztergomot nem tudják megoldani a problémát. Véleménye szerint újra kell szervezni a helyi közösségi életet, amiben vezető szerepet kell adni a fiataloknak.

Az eseményen továbbá szóba került több belpolitikai és külpolitikai téma is, amit a Kossuth és Jászai Mari-díjas rendező ismert, lényegre törő, de humoros stílusában értékelt, véleményezett. A beszélgetés végén a Nemzeti Könyvtár frissen megjelent köteteiről, a további megjelenésekről és a hozzá kapcsolódó egyéb rendezvényekről, például szoborállításokról esett szó.

Az est folyamán az előadás vendégei megismerhették a Szalon köré szerveződő „Communa Nova” Nemzeti Szalon Közösségének fundamentumát, aminek szövegét az alábbiakban olvashatják:

„Communa Nova” Nemzeti Szalon Közössége – Fundamentum

(Esztergom, 2012. november 16.)

I. Közösségünk kész összefogni minden olyan segítő szándékú polgárral, aki lehetőségeihez mérten támogatni kívánja Esztergom páratlan történelmi múltjából eredő jelenünket gazdagító értékeinek megőrzését, és az ország első fővároshoz méltó város kialakítást és fejlesztését.

II. Elkötelezettek vagyunk a helyi lokálpatrióta, polgári és nemzeti értékeket szem előtt tartó közösség újraalakítása, továbbfejlesztése iránt.

III. Elutasítjuk a régi pártállami reflexeket és módszereket idéző politikai szemléletet és manővereket, éljen azzal bármelyik politikai oldal, párt vagy egyéb szervezet képviselője.

IV. Célunk, hogy a közösségünkön belüli, szakmai alapon szerveződő, a társadalmi élet különböző területeit lefedő munkacsoportjaink lehetséges megoldási javaslatokat keressenek Esztergom jelenlegi súlyos, gazdasági és szociális problémáira.

V. Minden erőnkkel támogatjuk az Esztergomban működő, illetve beruházni, fejleszteni kívánó gazdasági társaságokat, kiemelt figyelmet fordítva a helyi vállalkozókra. Szakmai véleményük, észrevételeik rendkívül fontosak számunkra.

VI. A reális szükségleteket kielégítő, józan, értékteremtő és értékmegőrző gazdálkodás, illetve beruházások hívei vagyunk.

VII. Elkötelezettek vagyunk Esztergom kulturális, oktatási és sportéletének támogatása, ápolása és fejlesztése iránt.

VIII. Számítunk minden esztergomi fiatalra. Nem akarjuk, hogy elhagyják Esztergomot. Azt szeretnénk, ha Esztergomban szilárd alapot találnának a családalapításhoz, munkavállaláshoz és a biztonságot nyújtó jövő tervezéséhez.

IX. Magunkénak érezzük Esztergom mélyen gyökeredző keresztény múltját, jelenét. Együtt kívánunk működni a történelmi egyházak esztergomi közösségeivel.

X. Az idős esztergomi polgárok tapasztalatára elengedhetetlenül szükségünk van, segítségük nagyon fontos számunkra.

XI. Egyetértünk minden olyan kezdeményezéssel, ami Esztergom történelmi múltjához illő városkép kialakítására törekszik.

XII. Együttműködünk a határon túli magyar testvéreinkkel. Teljes szívből támogatjuk és elősegítjük a határon innen és határon túli „magyar-magyar” kapcsolatok fejlesztését és a jövőbeni új kapcsolatok kialakítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT