Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Március 12. 10:14, hétfő | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Békeoszlopot avattak a bocskoroskúti Aikido Dojo-nál

Békeoszlopot  avattak a bocskoroskúti Aikido Dojo-nál

Békeoszlopot, úgynevezett Peace pole-t avattak az esztergomi aikidosok a minap a Bocskoroskúti úton.

A Béke Pólus egy emlékmű, amely a “Legyen béke a földön” üzenetet az adott ország nyelvén, és általában 3-13 további fordítással jeleníti meg.

A békeoszlopok ötlete Japánban 1955-ben született meg, Goi Masahisa ötlete nyomán, aki szükségét látta, hogy felébressze a világon, és terjessze ezt az üzenetet a világbéke érdekében. A Béke Pólus Projektet ma a The World Peace Prayer Society, valamint más csoportok és egyének támogatják. A békepólusok olyan figyelemre méltó helyeken helyezkednek el, mint az Északi-Mágneses Pólus, a Hiroshimai Béke Emlékhelye és az egyiptomi piramisok helyszíne Gizában, az Aiki-Szentélynél Iwama-ban, Japánban, valamint számos közösségi parkban. Gyakran az egyházak vagy az iskolák bejárata közelében is találhatók ilyenek.

Az első békeoszlop Ishikawában, Japánban található.

Az első Japánon kívüli békeoszlopok az 1980-as évek elején jelentek meg a világ városaiban. Máig több mint 200 000 békeoszlop áll világszerte. Már Esztergomban is.

Az Aikido alapítója Ueshiba Morihei és Goi Masahisa jó barátok voltak.
Az Aikido Alapítója szerint a Budo (harcművészet) szellemi ösvény, ami a megvilágosodáshoz, a békéhez, az összhanghoz, az igazsághoz, a jósághoz, és a szépséghez vezet. A gyakorlás soha nem lehet öncélú, mindig csak a másik emberért történhet. Saját magunk tökéletesítése által környezetünk is jobbá válik. Ha sokan ismerik ezt fel, úgy lesz a gyakorlás által az egész világ egy jobb hely…

“Béke Oszlop állítás ünnepsége lehetőség számunkra, hogy létrejöttével támogassa a világbéke üzenetét; egy öszinte gesztus minden élőlény felé a világon! A béke pólusa jelképezze az emberiség egységességét és a közös vágyunkat egy békés világ számára. Emlékeztessen arra, hogy a béke és a harmónia szellemében gondolkodjunk, beszéljünk és cselekedjünk. Álljon itt csendes mementóként, hogy Legyen béke a világon!” – mondta Bak László a bocskoroskúti Aikido Dojo vezetője.

FRISSÍTÉS:
2004-ben már állítottak ilyen oszlopot Esztergomban a Béke téren, amely azóta is megvan. Esztergomba valószínűleg a Suzuki gyár hatására kerülhetett ez az oszlop 2004 júliusában, amikor egy szervezet, japán küldöttsége Magyarországra látogatott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.