Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 06. 14:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Borúsan indul a balatoni nyár

Borúsan indul a balatoni nyár

Már lassan egy hónapja elkezdődött a balatoni szezon. A nyár kezdete óta azonban ritkán süt ki a nap a balatoni strandokon. Utánajártunk, milyen várakozással tekintenek az idei szezon elé.

 

Hány vendégre számítanak, a rossz idő miatt mennyi a kiesésük?

Idáig nem volt forgalom, ami komoly kiesést jelent. Az előszezon már lezárult és nem hozta meg a várt bevételt. Hiába jönne szép idő, ezeket a strandi bevételeket nem tudjuk pótolni. A szezon legnagyobb problémája az időjárásban keresendő. Megpróbálunk egyéb programokat szervezni, amelyek nem időjárás függőek és szeretnénk országos szinten nagyobb reklámkampányt indítani a balatoni turizmus fellendítéséért.

 

Milyen irányba fejlesztették a települést az utóbbi időkben?

Csopak az elmúlt tíz évben a kisgyerekes családoknak, fiatal értelmiségieknek lett a színhelye. Tudatosan fejlesztettük így, szinte minden kis területet játszótérré alakítottunk. A közterületeket mediterrán növényekkel igyekeztünk beépíteni, a strandokat átalakításokkal tettük még vonzóbbá. Létrehoztunk egy ingyenes strandóvodát, s a Balatonban egy kismedencét csináltattunk a gyerekek számára, hogy itt, a természetes vízben tanulhassanak meg úszni. A csopaki strandon új vizesblokkot alakítottunk ki, meleg vizes zuhanyzót találnak a vendégek és Wifi hálózat érhető el a területen. Amikor jó idő van akkor nincs is probléma a látogatottsággal. A szezon eredményessége tehát időjárásfüggő, ennek oka, hogy nem mondjuk el megfelelően az embereknek, hogy rossz idő esetén is sok más lehetőség áll a vendégek rendelkezésére. A közelben található egy Nemzeti Park, Herend, Tihanyban most nyílt a levendulaház, s Veszprém mint nagyváros is könnyen elérhető. Hajókázásra is számtalan lehetőség van, amit talán rosszabb időben is kihasználhatnak a családok.

 

A nagyobb komfortot igénylő vendégek találnak is önöknél kedvükre való szálláshelyet?

Nekünk, Csopaknak az a létező legnagyobb bajunk, hogy itt rengeteg szakszervezeti üdülő volt, ami átalakítások révén szolgálhatná azt a színvonalat, amit a magasabb igényű vendégek elvárnak. Kezdenek építeni a vállalkozók, magánpanziók között is van egy-kettő, ami szépen üzemel. Aki igényes szállást, szolgáltatást nyújt, az egész szezonban telt házat tudhat magáénak.


A magyarok és külföldiek aránya mennyiben változott az elmúlt években?

Mi itt Csopakon hat évvel ezelőtt tudatosan és immár sikeresen nyitottunk Lengyelország felé, így a külföldi vendégek 50-60 százaléka lengyel származású. A magyar vendégek 70-80 százalékot tesznek ki, az összes külföldi aránya pedig 20-30 százalék között mozog. A németek viszont már nem olyan gyakori látogatók a Balatonnál, mint évekkel ezelőtt. Szeretnénk egy 4 csillagos kempinget, ahol az igényes, kempingezést preferáló vendégek is megtalálhatják számításaikat.


Milyen rétegeket, korosztályokat várnak Csopakra?

Nálunk főként a kisgyerekes családok, illetve a középkorosztály találhatja meg számításait. A fiatalok közül kevesen látogatnak Csopakra, mert nincsenek számukra szórakozási lehetőségek. A mi településünk egy csöndes pihenőfalu. Nálunk inkább az önkormányzati, illetve a boros programok a népszerűek, tehát ami a középkorosztályt érdekli.

 

Kevés a szabad strand, szinte mindenhol fizetőssé váltak a balatoni fürdőzőhelyek. Ez hogyan befolyásolja a forgalmat?

Ez egy nagyon érdekes kérdés, hogy mi a fizetős és mi a nem fizetős. Van olyan strand, amelyik nem fizetős, de akár ezer forintot is elkérnek a parkolásért, illetve több százat a mosdó használatáért. Csopakon igaz, hogy belépőt kell fizetni, de olyan korszerű igazi strandot alakítottunk ki, ahol a mentőszolgálaton mentőorvos látja el az ügyeletet és a vizes blokkot állandó felügyelet alatt tartjuk. Ezeket a szolgáltatásokat meg szokták hálálni az emberek. Vannak olyan területek, ahol ingyenesen lehet fürdeni a Balatonban, de azok nem strandok, csupán fürdőhelyek.

 

Milyen új forrásokat tudnak teremteni a turizmushoz?

Mi egy kész tervekkel rendelkező, előre gondolkodó önkormányzat vagyunk, így abban a pillanatban, hogy egy tendert meghirdetnek, azonnal tudunk rá pályázni. Többek között szeretnék egy kempinget felépíteni és a falusi turizmust fejleszteni - ezeket nagy részben EU-s pályázatokból finanszíroznánk.

 

Óvári Enikő

OrientPress Hírügynökség

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni