Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Március 15. 05:02, szerda | Helyi
Forrás: lvp / fotó: archívum

Dicső múlt egy nemzetért

Dicső múlt egy nemzetért

Az újkori magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményének, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 169. évfordulóját ünnepeljük ma. Nemzetünk hősei, szeretete és szabadság utáni vágya előtt tisztelgünk.

Nemzeti függetlenség, felelős kormány, nemzeti bank és saját honvédség, egyebek közt mindezekre adott lehetőséget a reformkor nagyjainak Magyarországon a 19. század közepén, Európán végigsöpörő forradalmi hullám. 1848. március 15-én a Pilvax kávéházban összegyűlt reformer fiataloknak köszönhetően mindezek mellett egy nap alatt megszületett a szabad magyar sajtó, a Tizenkét pont, melynek örökérvényű bevezetője: „Legyen béke, szabadság és egyetértés” máig, kortól és politikai helyzettől függetlenül érvényes.

Forradalom és szabadságharc dicső kezdete
1848. március 15-én reggel a pesti Dohány utca és Síp utca sarkán, Petőfi Sándor és felesége bérelt lakásában találkozott Jókai Mór, Vasvári Pál és Bulyovszky Gyula, akik megszerkesztettek egy kiáltványt, amely a 12 pontot is tartalmazta. A társaság ezt követően a Pilvax kávéházba ment, ahol Jókai Mór felolvasta a nyilatkozatot, Petőfi Sándor pedig elszavalta a két nappal korábban írt Nemzeti dalt. Tíz-tizenötfős fiatalokból álló csoport gyűlt köréjük, majd együtt az orvosi egyetem épületéhez vonultak, ahol újra elhangzott a Nemzeti dal és a kiáltvány.

A csoport az Egyetem utcán vonult tovább, ahol már majd négyszáz főre duzzadt a tömeg, mely egyetemi hallgatókkal kiegészülve fél tizenkettőre mintegy ötezres forradalmi menetként érkezett meg a Landerer és Heckenast nyomdához. A tömeg itt a 12 pont és a Nemzeti dal kinyomtatását követelte, és míg a nyomtatás készült, addig a zuhogó esőben várakozókat alkalmi szónokok buzdították a tömeget, majd miután elkészültek a röplapok, ismét felolvasták a Nemzeti dalt és a magyar nemzet kívánságainak pontjait. Ezt követően a vezérszónokok feloszlatták az összegyűlteket és három órára népgyűlést hirdettek meg a Múzeumnál.

Délután itt már tízezren gyűltek össze, akik újabb szónoklatok hallhattak, majd ezt követően a tömeg elhatározta Táncsics Mihály kiszabadítását a budai vár helytartótanácsi börtönéből és hatfős bizottságot választottak a városi tanáccsal való tárgyalásra, melynek tagjai Petőfi, Jókai, Irinyi, Vasvári, Irányi és Bulyovszky lett. A városházához igyekvőkhöz ekkor csatlakozott Klauzál Gábor és Nyáry Pál, liberális vezéregyéniségek, hogy lecsillapítsák a radikalizálódó tömeget és átvegyék a mozgalom irányítását.

A városházán a bizottság, ha nehezen is, de elfogadtatta a tanáccsal a 12 pontot és megválasztották a Rendre Ügyelő Választmányt. A tömeg ekkorra már húszezresé duzzadva átvonult a budai várba, ahol Nyáry, Klauzál és Rottenbiller a Helytartótanács elé terjesztette a 12 pontot és ismertették az addigi eseményeket. A tanács alelnöke, gróf Zichy Ferenc egyrészt a bécsi forradalom hírétől, másrészt pedig a nagy tömegtől megrémülve fél hatkor mindenbe beleegyezett. Így eltörölték a cenzúrát és megegyeztek abban is, hogy nem vetik be a katonaságot a rend helyreállítására. Hat óra körül ezután kiszabadult börtönéből Táncsics Mihály, akit feleségével együtt diadalmenetben, polgárok által önként húzott hintóban vittek a Váci utcai „A Nádorhoz” címzett fogadóhoz. Este kivilágították a várost, hét órakor pedig egy csoport a Nemzeti Színházban zajló Bánk bán előadást szakította meg, és elénekelték egyebek közt a Himnuszt, a Szózatot, Egressy Gábor pedig elszavalta a Nemzeti dalt és más verseket. Ezzel egy időben a Rendre Ügyelő Választmány éjjel fél tizenegyig ülésezett a városházán, melynek eredményeként két határozatot hoztak a polgárőrség bővítéséről, illetve a Helytartótanácsnál elért eredményekről.

Este az utcákon lelkesült néptömeg forrongott, harsogta: „éljen a szabadság!” Az ablakokból nemzeti színű lobogók függtek, a szabadság nevével beírva.

Közben Kossuth Lajos Bécsben tárgyalt a Habsburg vezetőkkel. V. Ferdinánd király először nem akarta szentesíteni a pozsonyi országgyűlésen előző nap megszavazott feliratot, 16-án hajnalban azonban – hallva a Pest-Budán történtekről – kénytelen volt engedni. Az udvar hozzájárult március 17-én gróf Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezéséhez, beleegyezett az önálló magyar kormány megalakulásába, mely már nem a királynak, hanem az ország választott képviselőinek, a magyar országgyűlésnek tartozott felelősséggel, és lett független és felelős kormány.

Esztergom forradalma és szabadságharca
Esztergom és Komárom megye az elsők között csatlakozott a márciusi eseményekhez, melyben jelentős szerepet játszott a dunai gőzhajózás, hiszen a naponta közlekedő hajójáratoknak köszönhetően a március 13-ai bécsi forradalom híre 14-én, a 15-i pesti forradalomé pedig 16-án Esztergomba ért. Minderről számol be Hermann Róbert Esztergom és Komárom megye 1848-49-ben – párhuzamok és különbségek című műve. A könyvből kiderül, hogy a pesti események másnapján az esztergomiak már meg is ünnepelték a 12 pontot, március 18-án pedig Pinke István főbíró elnökletével a négy városrész, Esztergom szabad királyi város, Esztergom-Víziváros, Szenttamáshegy és Szentgyörgymező közösen ünnepelte meg a sajtószabadságot, és alakította meg az önkéntesekből álló nemzetőrséget.

Kokárdatörténet
A március 15-én hagyományosan viselt kokárda születése is összekapcsolódik az 1848-as európai forradalmakkal. A kokárda színei az eredeti szabályok szerint belülről kifelé jelenítik meg a nemzeti színeket, vagyis így a magyar kokárdában helyesen belülre kerülne a piros és kívülre a zöld. Így látható a pesti forradalmat ábrázoló festményeken is. Az első mai formájú, kívül piros, belül zöld kokárdát a legenda szerint Szendrey Júlia készítette férje, Petőfi Sándor számára. Ugyan nem szabályos, mégis ez lett a magyarok számára a nemzeti hovatartozás és a hazafiasság jelképe, amit hagyományosan bal oldalon, a szívünk felett viselünk március 15-én. A magyar trikolór színeiből egyébként a piros az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt jelképezi.

Esztergomi városi ünnepség programja!


Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT