Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 08. 07:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Egy hét múlva ötödik Egri Történelmi Vigasságok

Egy hét múlva ötödik Egri Történelmi Vigasságok

Eger városa idén ötödik alkalommal rendezi meg a Középkori Piactér elnevezésű történelmi fesztivált, amely az 1995 óta zajló Végvári Vigasságokkal együtt Történelmi Vigasságok néven vált minősített fesztivállá.


A korábbi évek szokásához hűen hazánk történelmi hagyományőrző csapatai ismét Eger belvárosában gyűlnek össze, hogy közösen idézzék meg a középkor titokzatos hangulatát. Az Egri Történelmi Vigasságok - Középkori Piactér programjai között minden korosztály megtalálja a kedvére való tartalmas szórakozást: a hagyományőrző zenészek, táncosok előadásait, az utcaszínházi, színpadi produkciókat, koncerteket, korra és nemre való tekintet nélkül, egyaránt élvezik kicsik és nagyok.

Idén az Egri Történelmi Vigasságok - Középkori Piactér meglepetésvendége Törökország!

Az V. Egri Történelmi Vigasságok - Középkori Piactér idei programjai felhívják a figyelmünket, hogy a hódoltság idején a török nép részéről számos olyan pozitív hatás is érte a magyar kultúrát, amelynek gyümölcsét máig élvezzük. Az egri történelmi fesztiválon a zenében, a táncban és gasztronómiában is továbbél a török kulturális örökség.

A török vendégek tiszteletére már a megnyitó napján ellepik a teret a török gólyalábasok, táncosok.

A Bandeira Zászlóforgató Csoport látványos produkciója után egy török néptáncegyüttes mutatkozik be, melyet a székesfehérvári III. Béla Lovagrend különleges előadása követ, akik az Egri csillagok c. film egyik híres jelenetének felidézésével (Vicuska násztáncával) kedveskednek a vendéglátóknak.

A Történelmi Vigasságok - Középkori Piactér megnyitóján Eger polgármestere átadja a város kulcsát a hagyományőrzőknek, akik ünnepélyes ígéretet tesznek a város védelmére.

Az első nap egyik leglátványosabb mozzanata a résztvevők színes felvonulása az
Egri Várba. Az esti kiemelt program keretében a török vendégek tiszteletére csendülnek fel Huszka Jenő Gül Baba c. operettjének ismert dallamai.

Pénteken és szombaton délelőtt 10 órakor nyit a Piactér, ahol a középkori kavalkádban fellép a világhírű a Ternipe együttes, és az Új Harmónia zenekar is. Játékával történelmi hangulatot teremt a Tabulatúra Régizene Együttes és a Hollóének Hungarica. A Mare Temporis gyönyörű kosztümjeivel, míg a III. Béla Lovagrend elegáns vívótechnikájával kápráztatja el a közönséget, de érdekesnek ígérkezik a török Qerinek zenekar koncertje is.

A Galagonya Bábszínház és a Babszem Jankó Gyermekszínház a kicsiknek kedveskedik, a szombat esti musical-körút pedig népszerű slágerekkel invitálja a közönséget zenés utazásra a középkori Európában. Egyházi Géza, Homonnay Zsolt, Polyák Lilla, Stróbel Dóra és Száraz Tamás műsorában olyan musicalrészletek is felhangzanak, amelyeket még soha nem mutattak be magyar színpadon.

A Történelmi Vigasságok - Középkori Piactér történelmi fesztivál nagy érdeklődésre számot tartó eseménye Bulla Márta iparművész divatbemutatója: a Török-örökség utcán is hordható kollekciót a hagyományos török viselet ihlette.

A Középkori Piactér Míves vására az autentikus török élelmiszerek mellett egyedi kézműves termékekkel is kedveskedik a látogatóknak. A török csemegék mellett a Középkori Piactéren feltűnik Eger városának messze földön híres desszertje is, az egri gömbpalacsinta, amely diós töltelékével, vaníliás mártásával felejthetetlen gasztronómiai élvezetet kínál.

Eger város építészetében is jelentős nyomot hagyott a közel száz éves török időszak.

A Történelmi Vigasságok – Középkori Piactér fesztivál látogatóinak felüdülést nyújthat egy séta a török minarethez, vagy egy csobbanás az egri Török Fürdőben.

A játékok 2011. július 14 és 16 között kerülnek megrendezésre.

 

OrientPress Hírügynökség

Címkék: eger

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára