Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Október 23. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: InfoVáros | Tollár Sándor

ÉLET ÉS A NEMZET FORRADALMA

ÉLET ÉS A NEMZET FORRADALMA

Ötvenhatos forradalom 57. évfordulóján

Október 23-án az 1956-os forradalom 57. évfordulóján a szabadság ünnepére emlékezünk. Azokra az emberekre, akik néhány nap leforgása alatt hétköznapi emberekből, munkásokból, földművesekből, egyetemistákból hirtelen forradalmárok, mártírok, hősök lettek.

1956 napsütéses októberében történelmi választás elé került a magyar társadalom. Több mint egy évszázaddal 1848. március után ismét eljött a „most vagy soha!” pillanata. Az 1956-os forradalomnak olyan erős és széles társadalmi háttere volt, hogy méltán beszélhetünk a magyar nép egységes és félreérthetetlen állásfoglalásáról. Az ország lakosságának elsöprő többsége a szabadság és függetlenség oldalán állt. Ötvenhat talán legtalálóbb elnevezése: az élet forradalma! Nem egy ideológiáé, nem egy eszményé. Az elemi erejű lázadás azért tört ki, hogy normálisan lehessen élni az életet. Ötvenhat álma a nemzetnek a szabadságról szóló közös nagy álma. És azt az álmot a fiatalok álmodták meg a legszebben.

956-ot a nemzet forradalmának is nevezik. És méltán, mert nem egy összeesküvő csapat szervezte, hanem a társadalom minden rétege képviseltette magát, és az volt a közös bennük, az emberek eljutottak odáig, hogy azt mondják: elég volt! Mindenkinek elege volt a megaláztatásból, a hazugságra épült rendszerből!

Ötvenhét év telt el, s immár huszonkét éve közösen, nyilvánosan emelt fővel ünnepelünk ezen a napon, a forradalom évfordulóján. Ma is vannak még köztünk ’56 túlélői, ők emlékeztetnek minket még arra, hogy nem letűnt időkről beszélünk, hanem mindez még élő valóság.

1956 igazolta azt a felismerést, hogy a magyar nép csak úgy teremtheti meg a maga természetének, sajátosságainak, hagyományainak megfelelő és a kor kívánalmait is kielégítő egészséges társadalmi rendjét, ha azt a demokrácia, az egyéni és közösségi jogok védelmére, a nemzet önbecsülésére és minden irányban érvényesülő türelemre építi.

A forradalom nagy tanulsága, hogy a fegyverek és a pénz zsarnokságával szemben csak egy védekezés van: az emberség, a szolídarítás, a nemzeti összefogás hármas ereje.

Erre szavazott tetteivel 1956 magyarsága!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT