Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Április 24. 07:20, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Esztergom kilépne a jelenlegi hulladékkezelést végző társulásból

Esztergom kilépne a jelenlegi hulladékkezelést végző társulásból

Dorogon vagy Tatán az esztergomi díj kétharmada a szemétdíj, ezért Esztergom kilépne a jelenlegi hulladékkezelést végző társulásból.

Esztergom önkormányzata kezdeményezi a kilépést a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Társulásból, mert a társulás településein belül a városban a legmagasabb a szemétdíj és a tatabányai lerakóval rendelkező Duna-Vértes Köze Hulladékgazdálkodási Társuláshoz csatlakozna - erről döntött csütörtöki ülésén az esztergomi képviselő-testület.
Romanek Etelka polgármester elmondta, a városháza vizsgálatai szerint a jelenlegi társulás a szomszédos Dorogon vagy Tatán az esztergomi díj kétharmadáért szolgáltat, mivel a város korábban egy nem átgondolt hosszú távú szerződést kötött.

A díjcsökkentést elősegítheti, hogy Esztergomból jelenleg a 115 kilométerre lévő Polgárdiba szállítják a hulladékot, míg a tatabányai lerakó igénybevételével a szállítási távolság 48 kilométerre mérséklődne.

A polgármester javaslatára a város korábban kezdeményezte, hogy a lakosság egy része a jelenleginél kisebb, 35 literes edényeket használhasson, de az edényméret jelenleg új közbeszerzés kiírása nélkül nem csökkenthető.

Az önkormányzat szerint további díjcsökkentést eredményezhet, hogy uniós és állami beruházásban Tatabányán épül az új regionális lerakó, mely válogatóval, hulladékudvarral, komposztálóval egészül ki. Esztergom belépése esetén a város kezdeményezheti ezek igénybevételét.

Esztergom önkormányzata a polgármester kezdeményezésére a lakossági szemétdíj csökkentésére a korábbi testületi ülésen április 1-től a díj 20 százalékát átvállalta a lakóktól és közvetlenül megfizeti a jelenlegi szolgáltatónak. Az intézkedés 2015-ben 41 millió forintos kiadást jelent a költségvetésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.