Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. December 06. 04:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/MTI - fotók: KEMÖH

Esztergom mintegy 28 milliárdból fejleszthet

Esztergom mintegy 28 milliárdból fejleszthet

Esztergomban több mint 140 fejlesztés valósul meg, mintegy 28 milliárd forint értékben ebben az uniós ciklusban– emelte ki Schanda Tamás államtitkár Völner Pál országgyűlési képviselővel tartott fórumán kedden a várban.

Esztergom és térségének adottságai kiemelkedőek, a közeljövő fejlesztéseinek száma is több mint bíztató – csak Esztergomban mintegy 140 fejlesztés valósul meg csaknem 28 milliárd forint értékben a jelenlegi, uniós költségvetési ciklusban. Az eddigi eredményekről, a jövőbeni lehetőségekről és kihívásokról tartott előadást a Vármúzeumban Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.

Mint kiemelte: Magyarország jól sáfárkodik az uniós forrásokkal: a jelenlegi költségvetési ciklus mintegy 9000 milliárd forintos keretösszegének egészét odaítélték már a pályázóknak, a következő ciklus költségvetési átalakítását, a források tervezett átcsoportosítását azonban elfogadhatatlannak tartja.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára beszámolt arról is, hogy a megítélt támogatások 61 százalékát már ki is fizették a nyerteseknek, és emlékeztetett rá, hogy az előző költségvetési ciklus hasonló időszakában a balliberális kormány mindössze 18 százalékos aránynál tartott.



Az Európai Bizottság költségvetési tervezete a kohéziós források mintegy 10 százalékos csökkentését tartalmazza, azon belül Magyarországnak és néhány további, szabálykövető országnak 24 százalékkal jutna kevesebb erre a célra – ismertette az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár. Az EU vezetésének hatalmas hibája szerinte, hogy hagyta Nagy-Britanniát kilépni az unióból, a bevándorlókat ugyanakkor beengedte Európába. Az EB az előbbivel indokolja a kohéziós és az agrár alapok jelentős csökkentését, a megtakarított pénzből pedig a migránsok integrálására, és saját bürokráciájának 7 százalékos emelésére kíván költeni, ami Magyarország számára elfogadhatatlan – mondta.

Schanda Tamás szerint ugyanakkor az nem jelentene gondot, ha a következő uniós költségvetésről a jövő évi európai parlamenti választásokon győztes képviselők döntenének, hiszen a szavai szerint a mostaninál frissebb, és a kontinens számára előremutatóbb politikai erők előretörése várható.
A kormány 2030-ra szeretné elérni, hogy Magyarország Európa öt legélhetőbb, és legversenyképesebb országához tartozzon, ehhez a magyar tulajdonú kkv-k arányának és versenyképességének növelésére, a hatékonyabb innovációra, az IT-alapú fejlesztésekre, a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek kihasználására, a minőségi oktatás és a családtámogatási rendszer, valamint a népegészségügy további erősítésére van szükség – tette hozzá Schanda Tamás.

Címkék: fejlesztés, unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT