Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Február 06. 07:47, szerda | Helyi
Forrás: kemkik

Esztergomban is mindent az adókat érintő változásokról

Esztergomban is mindent az adókat érintő változásokról

Fórumot tartott az adóváltozásokról Esztergomban és Tatabányán a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a minap.

Hagyomány, hogy az aktuális adóváltozásokról a megyei kereskedelmi és iparkamara szervezésében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei tartanak tájékoztatót év elején. A keddi szakmai napon délelőtt a tatabányai, délután az esztergomi székházban hallgathatták meg az érdeklődők az előadásokat.

A megyeszékhelyen Ladosné Kelemen Éva, a NAV megyei igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a vállalkozások már az összes ügyük több mint 80 százalékát elektronikus úton intézik. Továbblépést jelent idén, hogy az egyéni vállalkozók bevallását is elkészíti a NAV, ha kérik. A bevallás azonban csak az érintett személy jóváhagyása után lép érvénybe.



Harmat Ferencné osztályvezető, valamint kollégái, Nemesné Mészáros Erika és Wünsch József ügyintéző is a változásokat sorolták. Érdemes áttanulmányozni a törvényt, hogyan alakul az adómentes bevételek köre, valamint támogatások esetében nem csak a közvetlen teljesítést, hanem minden pályázati cél megvalósulását ellenőrzik.

A legnagyobb visszhangja a béren kívüli juttatások körében végbement szűkítésnek volt. A közszférában az éves keretösszeg 200 ezer, a magánszférában 450 ezer forint, a SZÉP Kártya megmaradt. Számos eddigi cafetéria-juttatás adója olyan 2019-től, mintha bérként fizetnék.

Az előadások anyaga hozzáférhető lesz a www.kemkik.hu honlapon. Javasolták azt is a szakemberek, hogy a NAV honlapjáról is próbáljanak meg tájékozódni a részletekről. Célszerű olvasni itt az információs füzeteket, illetve a gyakran ismételt kérdések rovatot böngészve is találhatóak válaszok.



A tatabányai telt házas rendezvény után Esztergomban is hasonló érdeklődés fogadta az előadókat. Itt Szerencsés László, a kamara elnöke köszöntőjében kijelentette, hogy a kamara kiemelt értéknek tartja a tiszta és átlátható gazdasági viszonyokat, az egyenlő feltételek mellett zajló, tisztességes piaci verseny meglétét. A törvény által kötelező feladatok mellett elsődlegesnek tekintik, hogy képviseljék a vállalkozók érdekeit, valamint közvetítsenek a gazdaság és az állam intézményei között.

„Azért rendezzünk meg évről-évre ezt a fórumot, mert a vállalkozók érdekét szolgálja, hogy tisztában legyenek az őket érintő adószabályokkal, a biztosabb üzletmenet érdekében be tudják tervezni az ezzel kapcsolatos kiadásokat és nyugodt légkörben, kellemetlen meglepetések nélkül dolgozhassanak” - mondta a kamara elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.