Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Március 01. 12:45, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Esztergomi NEM az újabb párkányi iparlétesítményre

Esztergomi NEM az újabb párkányi iparlétesítményre

Egy újabb vegyi üzem miatt ismét egyre élesebb a vita Párkányban és a térségben. A tervezett beruházásról lakossági fórumot tartott a párkányi városvezetés szerdán.

Esztergom, ahogy az égetőkre is, úgy ezúttal is nemet mond az ipari létesítményre.

Lakossági fórumot tartott szerdán Párkány vezetése a párkányi ipari parkba tervezett, bioüzemanyag és biooldószer gyártó üzemről a helyi művelődési házban. A létesítményről már az infoesztergom.hu is cikkezett korábban.

Az eseményen a tájékoztatást adó szakemberek, párkányi önkormányzati képviselők és lakosság egyre élesedő vitájában olyan friss információkat kaptak a jelenlévők, mely alapján megerősödött az a meggyőződése Esztergom vezetésének, hogy az égetőműkhöz hasonlóan ez az új tervezett beruházás is egy környezetre és lakosságra egyaránt káros üzem lehet.

„Ahogy a korábban felmerült, az itt élők egészségére bármilyen veszélyt jelenthető tervezetekkel szemben kiálltunk, úgy a mostani beruházás ellen is tiltakozunk” – hangsúlyozta Romanek Etelka polgármester.

Esztergom vezetője a fórumon fel is szólalt és egyebek között elmondta, hogy az elmúlt évben háromszor is kifejezte tiltakozását Esztergom önkormányzata a párkányi ipari parkban megvalósítani kívánt beruházások ellen.

„Párkány és Esztergom között szoros együttműködés van számos vonalon, így például a turizmus, a munkaerőpiac vagy a közlekedés terén, de számunkra fontos, hogy konfrontáció helyett kooperáció legyen a két város között” – tette hozzá Romanek Etelka.

A fórumon azt is kiemelte, hogy Esztergom és a környezetvédelemben érintett környékének lakossága ügyét szem előtt tartva, az Espoo-i Nemzetközi Egyezményre hivatkozva szakértőt rendelt ki az ügy kivizsgálására és egy nemzetközi tanulmány elkészítésére.

„Tesszük mindezt azért, mert nem ismerjük a mostani lakossági fórumon tárgyalt bioüzemanyag és biooldószer gyártó üzem működéséből fakadó kockázatokat, környezetre ható esetleges veszélyeit” – mondta Esztergom polgármestere.

Végezetül arra hívta fel a párkányi eseményen jelenlévők figyelmét, hogy a március elsei esztergomi testületi ülésen egy ezzel a témával kapcsolatos előterjesztést nyújt be, melynek lényege, hogy az önkormányzat nem támogatja jelen beruházást sem, amíg az itt élők megfelelő életminőségét nem látja biztosítva.

Címkék: üzem, esztergom, párkány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.