Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Március 13. 05:00, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Gyermekjóga az Esztergomi Zöld Óvodában

Gyermekjóga az Esztergomi Zöld Óvodában

Tavaly novembertől a Zöld óvoda minden óvodása péntek délelőttönként ingyenes gyermekjóga foglalkozáson vehet részt.

Az óvodába jelenleg 68 gyermek jár. Nagyon eltérő a családok szociokulturális háttere. Több család nagyon szerény körülmények között él. Két hátrányos helyzetű, három halmozottan hátrányos helyzetű, egy SNI-s ovis ját az intézménybe. Gyakoriak a magatartászavarral küszködő gyermekek is. A jóga foglalkozásokon ebből semmi sem vehető észre! A figyelemzavaros gyermek is ugyanolyan lelkesedéssel vesz részt a foglalkozáson, mint a megkésett beszédfejlődésű vagy a túlmozgásos gyermek.

A jóga foglakozás vezetője Tóth Szilvia, aki a Sarasvati Worldwide Ltd.Yoga Alliance International által szervezett 100 órás Sarasvati Gyermekjóga oktatói képzésben részt vett és abból sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tett 2016 májusában.
A gyermekjógán természetesen a csoport óvodapedagógusai, pedagógiai asszisztense és dajkája is aktívan részt vesznek. Mindeközben pedagógiai kultúrájuk is gazdagodik és rengeteg olyan mozgásos ötlettel találkoznak, melyet a saját pedagógiai munkájukba is be tudnak ágyazni.

Az, hogy a gyermekjóga foglalkozás ingyenesen tud megvalósulni a Zöld Óvodában március végéig, egy szülő anyagi támogatásának köszönhető, valamint annak, hogy Tóth Szilvia jógaoktatónk ismeri az óvodába járó gyermekek körülményeit, hiszen a fia is oda jár. Sajnos a szponzor család gyermeke nagycsoportos és a továbbiakban nincs megfelelő agyagi forrásunk ennek a rekreációs foglalkozásnak a finanszírozására.

Mi is az az “ovis jóga” röviden:

A 3-7 éves gyerekek mesével, dalokkal, mondókákkal, drámajátékkal egybekötött nagymozgásos utánzáson alapuló feladatok során ismerkednek meg és sajátítják el a jóga ászanákat (gyakorlatokat). Az utánzás leginkább állatok utánzásával történik. (Legyél cica, kutyus, oroszlán, gólya stb…)
A feladatok a megfelelési kényszer, versengés és kudarcélmények kizárásával játékosan együttműködésre, fegyelmezettségre és önállóságra nevelnek.

A mozgásos feladatok, játékok a gyermekek egyéni fejlettségi szintjéhez igazodnak, a feladatokat nem lehet “rosszul” csinálni, így minden gyermek sikerélményben részesül.

Az ovis jóga célja az ászanákkal való ismerkedésen túl a mozgásfejlesztés (nagymozgástól a finom mozgásig). A helyes testtartás megtartása, a gerincferdülés és lúdtalp kialakulásának megelőzése. A helyes légzés, testsúly megőrzése. A jobb és bal agyfélteke összehangolása, az egyensúlyérzék fejlesztése, az immunrendszer erősítése, valamint az érzelmi intelligencia fejlesztése és az egészséges életmódra nevelés.

A jógázó gyerekek bátrabbakká válnak, jobban kezelik a stresszhelyzeteket, könnyebben ellazulnak, mélyebbé válik az alvásuk. Megtanulják hogyan működik a testük- és mindezt könnyedén, játékos formában.

A jóga az idegrendszer érését is támogatja az alábbi módszerekkel:
• jóga ászanák varázsa
• izommunka
• gerincvédelem
• érzékenyítés
• komplex stimulálás testi-lelki szinten

„A jóga ereje abban rejlik, hogy nem csak a testet, de a lelket is harmonizálja, mindegy, hogy hány évesen kezdünk bele gyakorlásába. Ha ebből a harmóniából kizökkenünk, vagy valami folytán ki sem alakult, akkor is segíthetünk magunkon, vagy gyermekeinken a mozgás eme fajtáját választva.

Figyelemhiány, koncentrációs zavarok:
Az egyensúlyi feladatok és az egyre nehezedő testtartások, valamint a páros és csoportos játékok, fokozatosan fejlesztik a koncentrációs készséget. Mivel élvezetesek a gyakorlatok és mentesek a kudarcélmény lehetőségétől, viszont garantált a sikerélmény, senki nem akar kimaradni belőle. Először magára hangolódik a gyermek, majd társára, társaira.

Stressz:
A stressz akár 0-ra redukálhatja gyermekünk tudását, annak ellenére, hogy értelmes, okos gyerek, az energiáit pedig leszívja és kimerül. A sportolás sem mindig jó, hisz sajnos sportolni többnyire úgy lehet, ha versenyzik is a gyermek. Ha nem versengő típus, akkor újabb kudarcélménynek tehetjük ki. Az örömteli mozgás pedig nagyon jó a stressz kezelésére, minden korosztálynak.

Feszültség, idegesség kezelése:
A jógában sok légző gyakorlat van, ami segít a feszültségek feloldásában. Ha izgatottak vagyunk, legyen az pozitív, vagy negatív érzelem, mindig felszínesen lélegzünk. Ha meg akarjuk nyugtatni magunkat, annyi a dolgunk, hogy mélyebbre vigyük a légzésünket. Járulékos hatása, hogy a lelkünk mellett a testünkre is hat, így javítja az immunrendszert és a belső szervek működését, és segít az emésztési zavarok megszüntetésében is.

Hiperaktivitás:
Manapság sokkal több gyerek homlokára sütik rá ezt a bélyeget, mint amennyien valójában azok. A probléma egyik oka, hogy folyamatosan pörögnek a gyerekek. Minden gyors és vibráló az életükben úgy, hogy közben a szabad játék lehetősége csökken. A túlpörgött gyerekek, kezelhetetlenné, hisztissé válhatnak. Ha megtanulnak relaxálni, mindössze 5 perc leforgása alatt kipihenik magukat. Utána pörögnek tovább, de az esetleges hisztik, csökkennek, vagy elmaradnak, és kezelhetőbbé válnak. A tapasztat az, hogy ha szükségük van rá, maguktól is lefekszenek relaxálni, mert érzik, hogy ez jó nekik.

Családi és páros jóga:
Segíti az egymásra hangolódást, önmagunk és családtagjaink megismerését, a bizalom kiépítését a közös mozgás, játék. Felszínre hozza és feloldja az esetleges feszültségeket. Az érintés ereje hatalmas, többször kellene gyakorolni, de nehéz elkezdeni, ha nincs benne rutin. A jógával hamar gyakorlatot lehet szerezni és észrevétlenül épül be a mindennapokba.

Diszgráfia, diszlexia, diszkalkulia:
Diszfunkciós gyermekeknél, akik nehezen tanulnak meg írni, olvasni, számolni, nagyon jó eredményeket lehet elérni jógával, hisz számukra a két agyfélteke közötti kapcsolatok számát és erősségét kell növelni, amit keresztirányú mozgásokkal a legegyszerűbb elérni. Amellett, hogy hatásosabb, mint a sírásig való gyakoroltatás, a szülő-gyerek kapcsolatot sem teszi tönkre, és mivel viszonylag gyors az eredmény, az önbizalomnak is jót tesz.

Megmaradt csecsemőkori reflexek leépítése:
Idegrendszeri fejlettségben lemaradt gyerekek, akik csecsemőkori reflexes mozgások megmaradása miatt elmaradtak társaiktól, jógával hihetetlenül gyorsan lehet eredményt elérni ezeknek a reflexeknek a leépítésével. Ovis korban gyorsabb a hatás, de 12 év alatti gyerekeknél is nagyon hatásos. Az addig csetlő-botló gyermeknek, akár 1 hónap alatt összerendeződik a mozgása, a finomabb mozgások is, mint pl.: ceruzafogás és íróeszköz használata, de még az értelme is kinyílik, nyitottabb lesz a világra.

Gerinc problémák:
Jógával kialakítjuk a helyes testtartást és annak megtartását is, megelőzve, a későbbi gondokat.”

A fentiekből kitűnik, hogy mennyi jótékony hatása van a játékba ágyazott gyakorlatoknak amellett, hogy a közös játék és együttes tevékenykedés élményét adja a gyermekeknek.

A Zöld Óvoda szakemberei bíznak abban, hogy akadnak olyanok, aki egyetértenek abban, hogy érdemes támogatni ezt a fajta mozgáskultúrát az óvodában, különösen az Esztergomi Zöld Óvodában, ahol ezzel is hozzá járulhatunk a hátrányok leküzdéséhez!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.