Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. November 29. 17:28, csütörtök | Helyi
Forrás: Forrás: KEMKIK

Hagyományos szakmák virtuális térben a Szakmavilág roadshow-n

Hagyományos szakmák virtuális térben a Szakmavilág roadshow-n

Hagyományos szakmákat ültettek át virtuális térbe és 21. századi technikával próbálhatták ki tudásukat a fiatalok a divat, az építőipar, az autószerelés és a vendéglátás területén a minap Tatabányán.

A Megyeháza parkolójában lévő Szakmavilág roadshow kamionját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara indította el országos körútjára, melynek célja, hogy az iskolaválasztás előtt álló diákok megismerkedhessenek a hagyományos szakmákkal is, segítve ezzel a tanulókat a választásban.

Hatalmas szemüveg segítségével teleportáltak a fiatalok a képzeletbeli kiállítótérben. Négy szakma virtuális üzemeit lehetett meglátogatni és különféle feladatokat megoldani: kereket cserélni, építeni, vagy éppen ruhát varrni. Mindössze néhány perc után lelkesen meséltek egymásnak tapasztalataikról.

„A Szakmavilág roadshow kamionja izgalmas, a tizenévesek érdeklődési körére szabott aktivitásokkal támogatja a diákokat, hogy minél több szakmát ismerjenek meg” – nyilatkozta Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A különleges ismereteket és technikát felvonultató kamion október 13-ától járja az országot Elsősorban a megyei jogú városokban töltenek el egy-egy napot, de megyénkben már korábban Esztergomban is voltak. A megyeközpontban és környéken működő általános iskolákat szólították meg, a nap folyamán ötszáznál is több nyolcadikos diák próbálhatta ki a kamion szolgáltatásait.

„Nagyon népszerű a jármű, és reméljük segít abban a nyolcadikosoknak, hogy közelebb jussanak a számukra legmegfelelőbb hivatáshoz. Ma nagyon nehéz szakmát választani. A szülők mellett ennek eldöntésében nagy szerepe van a barátoknak is. Fontos lenne, hogy minél többen helyezkedjenek el a hiányszakmákban” – tette hozzá az elnök.

Kancz Csaba kormánymegbízott elmondta: miközben megtartják a szakmák régi értékét, látni kell, hogy az informatika mennyi lehetőséget biztosít akár a gyakorlásra is. A szakmákat bemutató busszal a számítástechnika segítségével kerülhetnek közelebb a pályaválasztáshoz a fiatalok.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, a kezdeményezés nem csak a gyermekek „kütyük” iránti érdeklődésére épít, a helyszínen a tanácsadók rövid prezentációval ismertetik, hogy miért fontos a pályaorientáció, milyen lehetőséget nyújt a pályaválasztás előtt álló diákoknak.

A résztvevők megpörgethették a Szakmavilág szerencsekerekét, és többek között hátizsákot, fülhallgatót vagy pendrive-ot nyerhettek. A várakozók pedig egyedi kézműves aktivitásokban próbálhatták ki magukat más szakmákhoz kapcsolódóan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT