Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Április 02. 14:01, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Hamisítatlan Húsvét fesztivál a szentendrei Skanzenben

Hamisítatlan Húsvét fesztivál a szentendrei Skanzenben

A téli nyitva tartás után március 31-től már szélesre tárt kapukkal és számtalan új programmal várja vendégeit a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

Az évadot a szenzációs Húsvét fesztivállal indítják április 8-án és 9-én, amelyre az ország valamennyi szegletéből érkeznek mesterek, akiktől bárki elsajátíthatja a tojásdíszítés csínját-bínját, a gyermekeket pedig lépten-nyomon izgalmas előadások, tojáslabirintus és a zsibongó parasztudvarban tavaszi játékok várják. A konyhákban sorra készülnek a húsvéti ételek, asztalra kerül a báránysült és a kókonya, idén pedig először sort kerítenek a birkatombolára, aminek főszereplője az állattartó tanya birkanyája lesz.

Március 31-től, hétfő kivételével már hétköznapokon is látogatható a múzeum, 8 tájegységgel, az állattartó tanya új lakóival és vajákos képzéssel várják a látogatókat. Újra beindul a Skanzen Vonat és természetesen a naptári év jeles napjaihoz kapcsolódó népszerű fesztiválok sem maradnak el.

Idén április 8-9-re esik a legnagyobb keresztény ünnepe, a húsvét, mely egyben a karácsonyon kívül a legjelentősebb is az egyházi év ünnepeinek sorában. Az ünnepi mise részét képezi a fonott kalács, kenyér, kolbász, sonka, tojás, és a bor megszentelése. Éppen ezért húsvéti díszbe öltöztetik a Skanzenben is a templomokat, hétfőn a hívek úrvacsorával egybekötött református istentiszteleten és ételszenteléssel egybekötött római katolikus szentmisén is részt vehetnek.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Húsvét fesztiválja az ország egyik legjelentősebb családi eseménye, mely nagy múltra tekint vissza, s ahol autentikus, hiteles környezetben kap ízelítőt a látogató a hagyományokból, szokásokból. A hagyományőrző együttesek a húsvéti ünnepkör szokásait elevenítik fel, a portákon a Lajta Néptáncegyüttes tagjai invitálják beljebb az érdeklődőket, akik a házakba lépve belecsöppennek és bekapcsolódhatnak egy tevékeny közösség húsvéti készülődésébe; a kisebbek tojást díszítenek, az asszonyok kalácsot sütnek, a férfiak készülődnek a locsolóbálba, hétfőn pedig ahogy illik, vízzel locsolnak. A csuhé-, gyékény-, kosárfonás, fafaragás mesterséget a szakavatott Népművészet Mesterei cím birtokosaitól lehet ellesni és megtanulni. Lesz tojásdíszítés minden mennyiségben, a hagyományostól egészen az újszerű technikákig. A két nap során a lehető leggazdagabb tojásdíszítési módok és motívumkincsek kerülnek előtérbe, az érdeklődők pedig nem csak nézhetik, hanem be is kapcsolódhatnak a karcolás, berzselés, írókázás folyamataiba. A muzeológusok interaktív, rendhagyó tárlatvezetésekre invitálják a játékos kedvűeket, az eddigi évektől eltérően miközben a jellegzetes húsvéti ételeket, népszokásokat, vallási rítusokat járják körbe, a vendégeknek most meg kell találniuk az enteriőrbe elhelyezett „kakukktojást”. A Skanzen konyháiban sem tétlenkednek, asztalra kerül a töltött bárány és kiderül, hogy a kókonya elnevezés nem csak a húsvéti szentelt sonka levében főtt tojást jelenti, hanem egyben egy jellegzetes moldvai, húsvétra sütött, túróval és tojással töltött étel is.

A húsvéti hagyományok mellett hangsúlyossá válnak a jelképek is, amelyek közül a bárány a legősibb. A kézműves helyszínen sorra készülnek a gyapjúbárányok, és izgalmasnak ígérkezik az első alkalommal megrendezésre kerülő birkatombola, vagy inkább birkafutam, ahol a számokat nem egy üveggömbből húzzák ki, hanem rendhagyó módon a tanya birkanyájának tagjai viselik azokat a hátukon. A vendég a karám előtt izgulhat, hogy az elsőként befutó győztes birka vajon az ő számát rejti-e. Igazi kuriózum még az ember nagyságú, óriási tojás, amelyet a látogatók közösen egy zengővárkonyi pontozó minta alapján díszíthetnek ki. Régen a nagytakarítás, a ház körüli munkák elvégzése évenként kétszer volt esedékes, az őszi termény betakarítás után és húsvét előtt. Ilyenkor végezték a meszelést, a ház falának sárral tapasztását, a házban a bútorok lemosását, átkenését, esetleg átfestését, ágynemű váltását és mosását. Ezekből a teendőkből, a férfi és a női ház körüli tavaszi munkákból vehetik ki részüket a gyerekek a játékos feladatok alkalmával, a húsvéti tojáskereső labirintusban pedig megmutathatják rátermettségüket, hiszen egy tojástérkép segítségével kell megkeresniük a jól elrejtett papírból készült hímes tojásokat, melyek hátoldalán találják a feladatokat. Az állomásokon sorra haladva a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó humoros feladatokat kell megoldaniuk. A számos ügyességi népi játék közül a Magyarországon sok helyen ismeretes tojásgurítás is kipróbálható.

A fesztiválszínpadon egymást váltják a népzenei produkciók és a gyermekeket szórakoztató előadások. A programok mellett a színes vásári forgatagban válogatott portékák, a Jászárokszállási Fogadóban a húsvét hagyományos ételeinek bőséges választéka csábítják a vendégeket.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.