Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Január 23. 08:49, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp

Helyey László helyett az esztergomi színész-direktor főszerepben

Helyey László helyett az esztergomi színész-direktor főszerepben

Helyey László halála után Horányi László színművész, az Esztergomi Várszínház igazgatója játssza Sipos Lajos szerepét Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékában a Soproni Petőfi Színházban.

A közelmúltban hunyt el „Mátyás királyunk”, ahogy sokan emlékezünk rá, pedig Helyey László rengeteg szerepben feltűnt hosszú és népszerű karrierje során. Tavaly év végén is főszerepe volt Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékában Sopronban, de akkor még tüdőgyulladása miatt át kellett adnia Sipos úr karakterét egy kollégájának.

Pataki András rendező elmondta, öt számításba jöhető színész közül végül Horányi László vállalta a cseppet sem könnyű feladatot, aki a Magyar Teátrum Társaság oldalán nyilatkozott:

Érdekes volt az első színpadi találkozásunk nemrég. Otthon pont egy fa tetejére másztam fel, amikor csengett a telefonom, a nagyobbik lányom hozta a készüléket a létrához. András hívott, hogy be kellene ugranom az Egerek és emberek című előadásba a Főnök szerepébe. Ez csütörtöki nap volt, pénteken már egy próba után Komáromban együtt játszottam a soproni társulattal. Már ott éreztem, hogy ez a csapat visszahoz bizonyos érzéseket a fiatal koromból. Abból a színházteremtő energiából, a minőségre való törekvésből, a művészi igényességből, a műhelymunkából, amelyet kevésszer tapasztalhattam meg a pályám során, de mindig hittem benne” – részletezte az esztergomi színész.

Helyey László helyett az esztergomi színész-direktor, Horányi László főszerepben

Az első együttműködést követően pedig egy hónappal később ismét felkereste Pataki András Horányi Lászlót, hogy elvállalná-e Sipost Az üvegcipőben.

Azonnal igent mondtam, nem is gondolkodtam, mert, ha az embernek átvillan az agyán, hogy két hét alatt kell egy ilyen főszerepet bepróbálnia, akkor lehet, el sem vállalja a feladatot. Sok idő tényleg nincs, de elfogultság nélkül állíthatom, remek stábba kerültem. Minden ilyen rendhagyó, váratlan szituáció és az abban való helytállás attól is függ, miként segítenek a partnerek egy színésznek. Itt igazi csapatmunka folyik, kitűnő kollégák vesznek körül, ha sikerül megugranunk ezt a magasságot, akkor az érdem az övék is" – hangsúlyozta Horányi László.

Sipos Lajos tisztességre törekvő, morgolódó figura, aki igyekszik palástolni az érzelmeit, miközben érzékeny, sérülékeny ember, s benne is érző szív dobog. Ha belegondolunk, a férfiak nagy része ma is ilyen” – beszélt szerepéről az esztergomi színművész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.