Városlista
2019. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2014. Január 23. 08:49, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp

Helyey László helyett az esztergomi színész-direktor főszerepben

Helyey László helyett az esztergomi színész-direktor főszerepben

Helyey László halála után Horányi László színművész, az Esztergomi Várszínház igazgatója játssza Sipos Lajos szerepét Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékában a Soproni Petőfi Színházban.

A közelmúltban hunyt el „Mátyás királyunk”, ahogy sokan emlékezünk rá, pedig Helyey László rengeteg szerepben feltűnt hosszú és népszerű karrierje során. Tavaly év végén is főszerepe volt Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékában Sopronban, de akkor még tüdőgyulladása miatt át kellett adnia Sipos úr karakterét egy kollégájának.

Pataki András rendező elmondta, öt számításba jöhető színész közül végül Horányi László vállalta a cseppet sem könnyű feladatot, aki a Magyar Teátrum Társaság oldalán nyilatkozott:

Érdekes volt az első színpadi találkozásunk nemrég. Otthon pont egy fa tetejére másztam fel, amikor csengett a telefonom, a nagyobbik lányom hozta a készüléket a létrához. András hívott, hogy be kellene ugranom az Egerek és emberek című előadásba a Főnök szerepébe. Ez csütörtöki nap volt, pénteken már egy próba után Komáromban együtt játszottam a soproni társulattal. Már ott éreztem, hogy ez a csapat visszahoz bizonyos érzéseket a fiatal koromból. Abból a színházteremtő energiából, a minőségre való törekvésből, a művészi igényességből, a műhelymunkából, amelyet kevésszer tapasztalhattam meg a pályám során, de mindig hittem benne” – részletezte az esztergomi színész.

Helyey László helyett az esztergomi színész-direktor, Horányi László főszerepben

Az első együttműködést követően pedig egy hónappal később ismét felkereste Pataki András Horányi Lászlót, hogy elvállalná-e Sipost Az üvegcipőben.

Azonnal igent mondtam, nem is gondolkodtam, mert, ha az embernek átvillan az agyán, hogy két hét alatt kell egy ilyen főszerepet bepróbálnia, akkor lehet, el sem vállalja a feladatot. Sok idő tényleg nincs, de elfogultság nélkül állíthatom, remek stábba kerültem. Minden ilyen rendhagyó, váratlan szituáció és az abban való helytállás attól is függ, miként segítenek a partnerek egy színésznek. Itt igazi csapatmunka folyik, kitűnő kollégák vesznek körül, ha sikerül megugranunk ezt a magasságot, akkor az érdem az övék is" – hangsúlyozta Horányi László.

Sipos Lajos tisztességre törekvő, morgolódó figura, aki igyekszik palástolni az érzelmeit, miközben érzékeny, sérülékeny ember, s benne is érző szív dobog. Ha belegondolunk, a férfiak nagy része ma is ilyen” – beszélt szerepéről az esztergomi színművész.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 21. 13:13, kedd | Helyi

Gyereknapra izgalmas programokkal készülnek a tűzoltók

Gyermeknap alkalmából május 25-én, hatodik alkalommal nyílnak meg a tűzoltóságok kapui a gyerekek előtt. Esztergomban és a térségben is.

2019. Május 21. 10:02, kedd | Helyi

Hipermodern konditermet adott át a TE Connectivity

Valószínűleg Esztergom legkorszerűbb testépítő termét adták át az Ipari Parkban, a TE Connectivity gyárában a minap.

2019. Május 21. 09:45, kedd | Helyi

Rá akarták venni a betörők a felébresztett tulajdonost, hogy ne tegyen feljelentést

Az Esztergomi Járási Ügyészség a kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt indult bűnügyben két férfi letartóztatása hosszabbítására tett indítványt.

2019. Május 21. 09:00, kedd | Helyi

Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv – Kazinczy döntő Esztergomban

A PPKE BTK VJTK hagyományosan 5. alkalommal adott otthont a felsőoktatási intézmények hallgatóinak megrendezett Kazinczy Ferenc Szép Magyar Beszéd Versenynek a minap.