Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Augusztus 15. 05:01, kedd | Helyi
Forrás: közlemény

Húsz fogásos koreai ételsor felfedezése Esztergomban

Húsz fogásos koreai ételsor felfedezése Esztergomban

"Az étel táplálja a testet és segít a tudatnak utat találni a megvilágosodás felé.”

A Koreai Templomi Ételek Felfedezése című rendezvényt augusztus 27-én rendezi meg Esztergomban a budapesti Koreai Kulturális Központ a Von Kvang Sza Koreai Buddhista Templomban.

A Koreai Kulturális Központ ez alkalomból meghívta Woo-Kwan koreai buddhista nővért és buddhista ételszakértőt, aki az eseményen egy több mint húszfogásos menüt mutat be a magyar érdeklődőknek. A koreai templomi étkek rendszeresen kiemelt reflektorfényt kapnak, köszönhetően egészséges és organikus alapanyagaiknak. Woo-Kwan nővér ezeket az ízletes összetevőkön alapuló fogásokat és vegetáriánus étkezési kultúrát mutatja be, tükrözve a buddhista tézist, miszerint minden élet fontos és megkímélendő.

Az ételeket bemutató sorozat mellett a vendégek hivatalosak Koreai Teaceremóniára is, amely jóval több, mint teaivás – a tea elkészítésének módja és elfogyasztásának rituális útja során a látogatók betekintést nyernek a tökéletes tea elkészítésének titkaiba.

A látogatók számára az eseményen való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

Az eseményre a nyitott regisztráció augusztus 19-től lehetséges, a szabad helyek függvényében.

Regisztrációs email cím: koreaikultura@koreaikultura.hu

Az esemény dátuma, időpontja: 2017. augusztus 27. 11:30

Az esemény helyszíne: Eredeti Fény Templom, Esztergom

Regisztráció a teaszertartásra és térképes elérhetőség!

Koreai Templomi Ételek
A buddhizmus tanítása szerint az együttérzés azt jelenti, hogy minden élőlényt egyediként ismerünk el. A koreai buddhizmus étkezési kultúrája mindig is tiszteletben tartotta az életet. A koreai templomi ételek készítése során a szerzetesek és az apácák nem használnak öt csípős zöldséget (hagymát, fokhagymát, metélőhagymát, zöldhagymát és póréhagymát), vagyis "o-shin-chae" –t, mert azok akadályozzák a spirituális gyakorlatot. Az öt csípős zöldség felhasználásának tiltása tulajdonképpen megelőző intézkedés a buddhista meditáció során bekövetkező lehetséges zavarok kialakulásának elhárítására. A tilalom célja az is, hogy ne hagyja érvényesülni az erős fűszerek ízét, ami szintén zavarhatja a gyakorlatokat – ezek a jellemzők egyúttal azt is megmutatják, hogy a szerzetesek és apácák hogyan szolgálják az élet körforgását, hogyan törekednek arra, hogy olyan világot hozzanak létre, amelyben mindenki harmóniában él.

Koreai Teaceremónia
A koreai teaünnepség (Dado) vagy a darye (茶 禮) hagyományos koreai teaszertartás. A „darye” szó szerint a "tea etikett" vagy a "napi tea rítus" jelentéssel bír, és több mint ezer éves hagyománya van Koreában. A koreai teaceremónia legfőbb eleme a könnyű és természetes természetű tea ivásának élvezete, könnyed, de formális környezetben.

A tea iránti szeretet most újjáéledni látszik, mint a pihenés és a harmónia megtalálásának eszköze a gyors tempójú új koreai kultúrában, folytonosságra találva a hagyományos koreai szellemi művészetekben. A modern idők a koreai teakultúra és a teaszeretet újjáélesztését és helyreállítását jelképezik: a királyi udvar teához kapcsolódó szertartásait, a buddhista templomi teaszertartásokat, a vendéget üdvözlő teázást és a mindennapi teaivást egyaránt bemutatják. A tea egészségre gyakorolt hatásainak elismerésével, és a hagyományos kultúrával kapcsolatos tudatosság felismerésével ismét növekvő figyelem irányul a koreai tea kultúrára és a teaceremóniák gyakorlására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.