Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Május 09. 05:01, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Idén is "tárcsáz" az AquaPhone-on Esztergom és Párkány

Idén is

Párkány és Esztergom között idén is "bekapcsol" az AquaPhone. Június 9-én felidézhetjük azt az időt, amikor még nem épült újjá a híd és a folyó vizét használva "beszélgettek" egymással az elszakadt családtagok, barátok.

A múlt század ötvenes éveinek elején nem állt a híd és tulajdonképpen semmilyen lehetőség sem volt a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal és barátokkal való találkozásra, beszélgetésre. Ezért esténként, szélcsendes időben, lementek az emberek a Dunához és szót váltottak egymással. A folyó vize fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, néha talán egy rejtjelezett hírt.

Az AquaPhone performance tizenharmadik alkalommal szándékozik felidézni ezt a jelenséget, tisztelettel adózva azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták. Tanúsítani szeretné az emberek abbéli óhaját, hogy egymással érintkezhessenek, és azon leleményességét, amellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására.

Hanneke Frühauf ötletét Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger zenészek valósították meg, akik Ilma Rakusa négyszemélyes dramolettjét kísérő zenei improvizációt hoznak létre. A szöveg magyar, szlovák és német nyelven kel át a Dunán, ezt kísérik csellón és klarinéton a svájci zenészek.

Az előadás kísérőprogramja a XII. Párkányi Hídőr Könyvünnep szlovák, magyar és német könyvkiadók rész-vételével. A rendezvényt a Transart Communication projekt nyitja meg egy nemzetközi performance bemutatásával a Mária-Valéria hídon, illetve a sétálóutcán. A nap keretében bemutatja alkotásait a 43. Hídőr, a brit Leah Lovett. Az irodalmi délután során bemutatásra kerül Tomáš Baka: Štúrovo - Párkány c. helytörténeti kiadványa, valamint Méri Mátyás: A hármak c. írása - a Creative writing workshop győztes alkotása. Ilma Rakusaval Mila Haugová beszélget. Szabó Máté improvizatív elektronikus zenével mutatkozik be. A napot a komáromi Hodek trió jazzkoncertje zárja.

AquaPhone’2018
Párkány, 2018. június 9 (szombat), 12:00 – 22:00

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.