Városlista
2018. március 19, hétfő - József

Hírek

2018. Március 12. 20:29, hétfő | Helyi
Forrás: ITE

Így ápold a bőröd, ha tini vagy!

Így ápold a bőröd, ha tini vagy!

A gyermekkor végét nem csupán a felnőttes viselkedés, az egyre nagyobb fokú önállóság vagy a barátok előtérbe kerülése jelenti, hanem a bőr és a test megváltozása is.

A tinédzsereknek meg kell birkózniuk ezekkel a problémákkal is, hiszen ez az a kor, amikor már nagymértékben számít, hogyan nézünk ki!

Bőrápolás kamaszoknak
A gyermekkorból kilépve megváltozik a tinik teste, számos változást figyelhetnek meg magukon, amelyek részint rémülettel, részint nagyfokú várakozással tölti el őket. A hormonok működésének hatására megváltozik a bőr, a korábbi selymes bőrön mitesszerek és pattanások jelennek meg, emellett a haj is fokozottabban zsírosodik, és az izzadás is nagyobb mértékű. A legtöbb kamasz nem lelkesedik ezekért a változásokért, fontos, hogy szülőként mellettük álljunk, és irányt mutassunk nekik abban, hogyan és mivel ápolják a bőrüket, hajukat ezekben az években. A kamaszkorban fellépő hormonális változások tünetei a kamaszkor végével a legtöbb embernél elmúlnak, ám nem mindegy miként vészeljük át ezeket az éveket.

Pattanások és mitesszerek kezelése
Bármilyen hormonváltozás történik a szervezetünkben, az jó eséllyel megmutatkozik a bőrünkön, ennek leglátványosabb jelei kétségkívül kamaszkorban tűnnek fel. Pubertáskorban olyan nagymértékű változások zajlanak az emberi szervezetben a szexuálhormonok termelődésének következtében, hogy ez igen érzékennyé teszi a szervezetet sok szempontból és ebben a korban alakul át legjelentősebben a hormonrendszerünk is. A legtöbb ember életében a változások hatása csupán ideiglenes, ám néhány esetben súlyosabb betegségek is jelentkezhetnek.

A leggyakoribb probléma a kamaszok életében az arcon lévő pattanások és mitesszerek jelenléte, hiszen ezek a legszembetűnőbb helyen jelentkeznek. Ha valaki ezeket folyamatosan kinyomkodja, akkor a helyzet még rosszabbá válhat.

A legfontosabb, hogy a pattanásos bőrt mindig csak szakemberrel (kozmetikussal) tisztíttassuk, és ez alatt az időszak alatt járjunk hozzá rendszeresen. Csak így kerülhetjük el, hogy a kamaszkor tüneteinek a későbbiekben látható jelei maradjanak. A kozmetikus segít abban is, hogy milyen kozmetikumokat, arcápolókat válasszunk a tinédzserkor alatt, hogy minél inkább az adott bőrtípusnak megfelelő legyen.

Otthoni használatra gyakran javasolják az olyan lemosók használatát, melyek szabályozzák a faggyútermelést és léteznek akne elleni krémek is.
Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy az aknék kialakulásában nem csak a hormonok, hanem az étkezési szokásaink is szerepet játszanak. Elengedhetetlen, hogy egészségesen táplálkozzunk ezekben az években (később sem árt!), és kerüljük a zsíros, cukros, túl fűszeres ételeket, az olajos magvakat, a csokoládét. Kamaszkorban a lelkiállapotunk is tükröződik az arcbőrünkön: egy stresszes, feszült időszakban sokkal több pattanással, mitesszerrel kell számolnunk, mint akkor, ha nyugodtak vagyunk.

Nem csak a bőrproblémák jelentenek ilyenkor gondot, a fiúknál lehet gyakori jelenség a túlzott izzadás, ezt csökkenthetjük, ha nem viselünk műszálas ruhaneműket, egészségesen táplálkozunk, és kerüljük a stresszt. A lányoknál a tünetek súlyosbodására a menstruációs időszakban is számítani kell.
Egy kis odafigyeléssel és helyes bőrápolással segíthetünk átvészelni és megkönnyíteni gyermekeinknek ezt a lelkileg és testileg is nehéz, átmeneti időszakot, hogy boldog és kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak.

Címkék: ápolás, arc, arcápolás, tini

Ezek érdekelhetnek még

2018. Március 19. 15:07, hétfő | Helyi

Magyar Gazdaságért Díjat kapott kamaránk elnöke

A nemzeti ünnep alkalmából Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Gazdaságért díjat adományozta Dr. Szerencsés Lászlónak, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének.

2018. Március 19. 14:25, hétfő | Helyi

Kigyulladt egy ház Kertvárosban

Tűz keletkezett egy családi ház egyik helyiségében Esztergom-Kertvárosban a Kassai úton hétfőn délután.

2018. Március 19. 13:57, hétfő | Helyi

Dorogi győzelem a Csabai Lajos Kupán Esztergomban

A Pézsa Tibor Sportcsarnok munkatársai idén is megemlékeztek a legendás testnevelőről és edzőről, a néhai Csabai Lajosról.

2018. Március 19. 13:39, hétfő | Helyi

Ismét bizonyított az esztergomi, ifjú sakkmester

Március 15-18. között Budapesten zajlott le a XIV. Art Pub nemzetközi sakkverseny, melyen két csoportban 174-en ültek az asztalokhoz.