Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Szeptember 26. 10:17, kedd | Helyi
Forrás: közlemény

Így készítheti el 2017 Esztergom Ételét! – Mutatjuk a receptet!

Így készítheti el 2017 Esztergom Ételét! – Mutatjuk a receptet!

Vargányás szűzpecsenye vörösboros mártásban, töklepényben tálalva – ez volt a győztes étel az Esztergom Étele 2017 főzőversenyen.

Az Ízek-Korok-Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztiválon már ötödik alkalommal keresték a város ételét.

Idén is olyan mesterszakácsok zsűrizték a fogásokat, mint Buday Péter vagy Jászai Tibor, de kóstolt Romanek Etelka polgármester és Keppel Dániel, a Hello Esztergom főszerkesztője is.

14 csapat versenyzett idén és több kategóriában is hirdettek győzteseket. Végül a Balassa iskola diákokból álló csapata vitte el a százezer forintos fődíjat.

A zsűri négy különdíjat is kiosztott: a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat ajándékcsomagját Schleer Ádám csapata kapta. A Magyar Konyha egyéves előfizetését Pósa Tibor és csapata vihette haza. A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara díját pedig Kovács Edit csapata nyerte meg. A legegészségesebb ételt is értékelték, a kategória győztesének, Juhász Veronikának a Valeomed Egészségközpont ajánlott fel vásárlási utalványt.

Vargányás szűzpecsenye vörösboros mártásban, töklepényben tálalva

2000 g sertés szűzpecsenye
200 g sertészsír
200 g vöröshagyma
200 g sárgarépa
100 g petrezselyemgyökér
100 g zeller
10 g fokhagyma
300 g vargányás erdei gombakeverék apróra szeletelve
300 ml tejföl
50 g vaj
10 g paradicsompüré
500 ml testes száraz vörösbor 100 ml-re lefőzve
1000 ml fehér alaplé vagy húsleves
3 db babérlevél
friss kakukkfű
friss rozmaring
friss tárkony

A letisztított szűzpecsenyéket sózzuk, majd kevés zsírban pirosra sütjük minden oldalát. Ezután hagyjuk őket kihűlni. Zsírjába belepirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát és az apróra vágott vegyes zöldséget (répa, gyökér, zeller), sózzuk. Többször lepirítva puhára pároljuk a zöldségeket, mindig egy kevés fehér alaplével felengedve. Beletesszük a paradicsompürét és ezzel együtt alaposan lepirítjuk, majd felengedjük annyi fehér alaplével, hogy pürésíteni tudjuk kézi mixer segítségével. A gombakeveréket külön serpenyőben kevés zsíron megpirítjuk sóval, kakukkfűvel. Ezután a pürésített zöldségekkel és a babérlevéllel együtt felforraljuk a gombát, majd hozzáadjuk a tejfölt, a bort és az elősütött, érmékre vágott szűzpecsenyét. Finomra vágott friss rozmaringgal, kakukkfűvel, tárkonnyal ízesítjük. A végén vajjal dúsítjuk.

Töklepény
1500 g zsenge cukkíni
500 g burgonya
Kb. 400 g liszt
3 db tojás
200 g zsír
100 g vöröshagyma
20 g fokhagyma

A tisztított burgonyát, vöröshagymát és a fokhagymát lereszeljük a kisebb lyukú reszelőn. A zsenge cukkínit héjastól hozzáreszeljük a nagyobb lyukú reszelőn, sózzuk és hozzákeverjük a felvert tojásokat és a lisztet. Serpenyőben zsírt forrósítunk és a masszából palacsinta méretű, kb. 3 mm vastag lepényeket sütünk.

Tálalás:
Egy lepényt a tányérra helyezünk, a 2/3-ra tálaljuk a húsételt és a maradék egyharmadát ráborítjuk.
Hántolt, pirított tökmaggal, kakukkfű és rozmaring ágacskával díszíthetjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.