Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. November 08. 14:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - Fotón forrása: Magyar Limes Szövetség

Illegális fémkeresők jelentek meg a sánc-hegyi ásatáson

Illegális fémkeresők jelentek meg a sánc-hegyi ásatáson

Sajnos több illegális fémkereső jelent meg a nyergesújfalui római kori feltáráson a közelmúltban. A szakemberek hangsúlyozzák: a fémkeresés alapvetően engedélyhez kötött tevékenység!

Római kori település feltárása zajlik Nyergesújfalun a Sánc-hegyen és a lábánál, mely fokozott természetvédelmi és régészeti területnek minősül. A hivatásos szakembereken kívül azonban az elmúlt időszakban több illegális fémkereső is megjelent, ezzel jelentős problémát okozva a feltárást végzőknek. Engedély nélkül árkokat ásnak és kutatnak, amivel nemcsak veszélyeztetik a régészeti munkát, de illegális tevékenységet is folytatnak, mivel bármit is találnak, az hivatalosan az államé.

A hobbi fémkereső, Putz Ferenc éppen ezért felhívást tett közzé az oldalán, az illegális fémkeresők figyelmét felhívandó.

E szerint az érintett területen a polgárőrség és a rendőrség is többször járőrözik majd, hogy védje a páratlan leleteket, emellett pedig a régészek kamerákat is telepítenek, melyek egyből küldik majd a fotókat, ha illegális fémkeresők járnak az ásatás területén.

Az engedéllyel rendelkező fémkeresők emellett hangsúlyozzák: a jelenlegi törvények engedélyhez kötik a fémkereső használatát. A fémkeresőknek pedig tevékenységüket be kell jelenteni a hatóságoknál a kutatások megkezdése előtt 5 nappal, és azt követően csak engedéllyel kereshetnek bármit is a föld alatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT