Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Február 05. 19:27, hétfő | PR

Ismét fellendülőben az irodák ingatlanpiaca

Ismét fellendülőben az irodák ingatlanpiaca

Virágzik az ingatlanpiac, és a növekedés a szakértők szerint a jövőben még jobban be fog indulni. Következő évek fejlődésének motorja az iroda szektor lehet.

A befektetők az irodaépítés iránt is érdeklődnek

Az irodaház építéseknek várhatóan az fog még nagyobb lendületet adni, hogy nagyarányú külföldi befektetői tőke várható. Az év elején a neves gazdasági szaklap, a Bloomberg is foglalkozott a témával, buzdítva az üzletembereket a régió irodapiacába való befektetésre. A gazdasági válság időszaka, azaz 2007 óta nem volt akkora ‘befektetési hullám’, mint ami most jellemzi a régiót.

Hogy mennyire lendületes a szegmens növekedése? 2017 utolsó negyedévében közel 68 ezer négyzetméterrel nőtt meg a budapesti irodák területe a fejlesztések eredményeképpen.

Csak az év végén négy irodaépületet adtak át. A Magyar Nobel-díjasok Parkja I. üteme az Ericsson bérlői igényeinek megfelelően épült, 24 ezer négyzetméteren. A Dél-Buda alpiacon átadták az Office Garden III 18 510 négyzetméteres épületét.
A Váci úti folyosó a Balance Loft 6500 négyzetméteres épületével, a Nem-Központi Pest alpiac pedig a 18 910 négyzetméteres Skylight City irodaházzal bővült.
3 415 550 négyzetméternyi lett ezzel a fővárosban az irodának használt belső terek összterülete. Ezeket több kategóriába is lehet sorolni: léteznek a kiadás célra szolgáló, ún. spekulatív helyszínek, melyeket A és B kategóriára osztanak, valamint a saját irodák.
Ennek az iroda állománynak a tulajdonosok által birtokolt része eléggé szerény, 660 950 négyzetméter.

Hol kevesebb, hol több az érdeklődő

Ami némileg problematikus, jelenleg relatíve sok az üresen álló iroda, bár egyre kevesebb a kiadásra váró hely. Ám az ingatlanfejlesztők bizakodnak, hogy gazdára találnak a meglevő és most épülő irodahelyek. Dél-Budán telített leginkább a piac, itt csak az irodák 3,3 százaléka keres gazdát.
Nagyon pezseg a Váci úti ‘folyosó’ is, ide rengeteg bérlő érkezett. A Váci úton sorra épülnek az irodaházak jelenleg is.

Jó hozamot eredményez egy budapesti befektetés

Még nagyobb szabású építésekre lehet számítani idén és a közeljövőben a szakértők szerint. Magyarország azért vonzó célpont, mert az ingatlanbefektetés komoly hozamot eredményezhet. A jegybanki alapkamat történelmi mélységben van, így az ingatlan maradt az egyik legstabilabb és legjövedelmezőbb befektetési forma.
Az iroda szektorba való befektetés még nemzetközi viszonylatban is gyümölcsözőnek számít: egy budapesti ‘A’ kategóriás irodaház 6 százalékos hozamot hozhat. Mindez azt jelenti, hogy a közeljövőben sok bővítésre, felújításra és építési projektre lehet számítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.