Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Június 27. 10:52, kedd | Helyi
Forrás: MKP Érsekújvári Szervezete

Járási dal- és táncünnepély Kéménden

Járási dal- és táncünnepély Kéménden

Táncoslábú, aranytorkú ifjúk és kevésbé ifjúk az egykori kéméndi szigeteki fesztiválok hangulatát idézték meg.

A CSEMADOK Érsekújvári Területi Választmánya, a kéméndi CSEMADOK és Kéménd község szervezésében valósult meg az idei járási dal- és táncünnepély.

Június 24-én az Érsekújvári járás folklórcsoportjai a kéméndi tájház udvarán gyülekeztek, itt köszöntötte a vendégeket Evi Bartine Toth, a kéméndi alapszervezet elnöke. Kantár Éva, a CSEMADOK Érsekújvári Területi Választmánya elnöke ünnepi beszédében azokra az évekre emlékezett, amikor a járási ünnepséget a Garam ölelte kéméndi szigeten tartották, itt bontogatta szárnyait a CSEMADOK, s itt mutatkoztak be évről évre egymásnak a hagyományőrző csoportok.

A Garam menti település idén is nagy szeretettel fogadta a Kéméndre érkező csoportokat. A felvonulás egyes állomásainál igazi terülj-terülj asztalkám várta a hagyományőrzőket, akik nótaszóval vonultak végig a falu utcáin. Egy-egy állomásnál pedig népzene és néptánc előadások csalogatták utcára a falubelieket. A kultúrházban megtartott gálaműsoron az ünnepség vendégszereplőinek tapsolhatott a közönség. Kéménd testvértelepüléséről, a székelyföldi Nagybaconból érkeztek a Pásztortűz Néptánccsoport tagjai, akik öt napig élvezhették a kéméndiek vendégszeretetét.

A járási dal- és táncünnepélyen az Magyar Közösség Pártja tisztségviselőit is köszöntötték a szervezők, köztük Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnökét, Nyitra megyei képviselőt, Szigeti László, az MKP Országos Elnökségének tagját, Nyitra megyei képviselőt és Bolya Szabolcs járási elnököt, aki köszönetét fejezti ki mindazoknak, akik részesei voltak az ünnepségnek. Elismerését fejezte ki a csoportvezetőknek, akik szabadidejüket feláldozva a magyar kultúráért tevékenykednek.


Címkék: 2017, fesztivál, kéménd, mkp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT