Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Január 22. 17:36, kedd | Helyi
Forrás: ITE

Kell-e télen többet aludni?

Kell-e télen többet aludni?

Minden embernek szüksége van az alvásra. Neurológusok és alvásspecialisták sokasága állapította meg ugyanakkor, hogy a felnőtt emberek alvásigénye az év különböző periódusaiban egyáltalán nem egyforma.

Utóbbi fokozottan igaz a téli hónapokra, amikor az év más időszakaihoz képest nagyságrendekkel jobban igényli szervezetünk az alvást. Az alvásigényünket szervezetünkben több minden is befolyásolja. De vajon miért alszunk télen többet?

Téli alvásszükséglet, változó bioritmus és ami mögötte van

Abban a pillanatban, amint szervezetünk számára a nyár végétől folyamatosan rövidülnek a nappalok, egyre korábban fekszünk le. Sokan feltették már ezzel összefüggésben azt a kérdést, hogy a sötét évszakban megnövekvő alvásszükséglet, vajon tényleg ezzel függ-e össze? Tény, ami tény: a téli hónapokban sokkal többet alszanak az emberek. Természetesen az igaz, hogy az évnek ebben a szakaszában alapjaiban változik meg a napi ritmus, s ez részint azzal magyarázható, hogy ha kint hamarabb sötétedik, sokkal hamarabb le is fekszünk.

A nagyobb alvásigény élettani hátteréről dióhéjban

A téli időszakban megnövekvő emberi alvásigénynek bizony nem elhanyagolható orvosi-élettani háttere is van. A számottevően kevesebb természetes fény, a kevesebb napsütés következtében nagyságrendekkel nagyobb mértékben választódik ki szervezetünkben a melatonin, márpedig ennek a hormonnak aluszékonyságot előidéző hatása van. Alváskutató orvosok kutatásai igazolják ugyanakkor azt a további érdekes tényt, hogy a téli alvásszükséglet általában jobban emelkedik a nőknél, mint a férfiaknál, jóllehet ebben a periódusban sem lesz mindenki számára könnyebb az elalvás.

Nehezen alszik télen is? Ezt tegye!

Az éjszakai pihenésnek természetesen megfelelő minőségűnek kell lennie. A stressz közismerten az egyik legnagyobb kerékkötője a minősége, nyugost, szervezetünknek megfelelő alvásnak. A stressz során termelődő adrenalin nemes egyszerűséggel meggátolja az elalvást, a napi munkánk során felhalmozódott problémáink által kiváltott saját gondolataink feszültséget kelthetnek. Ha tehetjük, tehát kerüljük a stresszt, merta téli nagyobb alvásigény sem fogja a stresszes embert ágyban tartani.

Egy jó meleg lábfürdő, egy kényelmes ágy, de egy szimpla gyapjú zokni is segíthet

Aki a téli hónapokban is nehezen alszik el, próbáljon meg első körben egy meleg lábfürdőt venni, de alkalomadtán az is segít, ha lábunkra húzunk egy egyszerű gyapjú zoknit. Ezek olyan egyszerű házi praktikák, amelyek a legtöbb esetben megoldást jelenthetnek. Amennyiben a fenti kísérletek sem vezetnek eredményre még mindig nem kell azonnal a drága a gyógynövényeket, és ezeken keresztül a természet erejét segítségül hívnunk. Cseréljük le az ágymatracot, vagy szerezzünk be egy kényelmes és jó minőségű ágyneműhuzatot.

Csak természetesen!

Ha semmilyen praktika nem válik be a téli alváshoz, forduljunk a természet erejéhez, mindenekelőtt a macskagyökér és a komló jótékony hatásához. Utóbbiak hatékonyan kiegyensúlyozzák a vegetatív idegrendszer működését, s ezáltal kiválóan alkalmasak a fokozott stresszterhelés, az ideges eredetű panaszok megelőzésére és kezelésére.
A téli időszakban is rendkívül fontos tehát a nyugodt alvást biztosítása, mert csak így leszünk teljesen kipihentek és csak így fogjuk feltöltött akkumulátorral kezdeni a napot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT