Városlista
2018. május 26, szombat - Fülöp

Hírek

2018. Február 14. 09:30, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Kiemelkedően teljesít a magyar agrárium - Államtitkári tájékoztató Esztergomban

Kiemelkedően teljesít a magyar agrárium - Államtitkári tájékoztató Esztergomban

A magyar gazdák kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt években, ennek köszönhetően a mezőgazdaság kibocsátása 2010 óta 50, az export 58 százalékkal nőtt, valamint 70 ezer új munkahely jött létre az ágazatban

– egyebek közt erről beszélt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Völner Pál országgyűlési képviselővel tartott sajtótájékoztatóján február 12-én. Nagy István arról is szót ejtett, hogy a kormány minden eszközt megragad, hogy érvényesítse a magyar mezőgazdaság érdekeit Brüsszelben.

A kormányzat agrárpolitikai aktuális kérdései és a helyi gazdák igényeinek felmérése volt a február 12-ei gazdafórum alapvető témája, melyet Völner Pál és Nagy István tartott Esztergomban. Nagy István FM államtitkár a fórumot megelőző sajtótájékoztatón többek között elmondta: a Földművelésügyi Minisztérium fontosnak tartja kiemelni a magyar gazdák elmúlt évekbeli teljesítményét, rekordokat döntő terméseredményeit, melyeknek köszönhetően a mezőgazdaság kibocsátása 2010 óta 50 százalékkal, az export 58 százalékkal nőtt, valamint 70 ezer új munkahely jött létre az ágazatban.

Nagy István arról is beszélt, hogy a kormány nyomatékosan érvényesíti Brüsszelben a magyar agrárium érdekeit, illetve kiemelte, hogy lépések történtek az agráriumban a generációváltás elősegítése ügyében, melyek része a mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozók támogatása, az ágazat fejlesztéséről szóló pályázatok maximális kihasználása. Nagy István aláhúzta: az európai uniós források 60 százalékát gazdaságélénkítésre, 40 százalékát szociális felzárkóztatásra fordítja az ágazatban a kormányzat.

Az FM államtitkára röviden vázolta a 2020-ban induló európai uniós ciklus gazdatársadalomra vonatkozó új lehetőségeit, közös agrárpolitikáját. Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy a versenyképesség és siker egyik kulcsa, hogy a magyar gazdák az alap- és nyersanyagtermelés helyett egyre inkább feldolgozott- illetve késztermék előállítására tudjanak átállni. Ezzel van összefüggésben az az elképzelés, hogy a gazdák ne csak az alapanyag termelésből származó jövedelemből osztozzanak, hanem a feldolgozásból és a forgalmazásból származó jövedelem is a gazdákhoz érkezzen vissza.

Nagy István ugyancsak rámutatott a május 1-jétől érvénybe lépő jégkárrendszer felállására, működésére, mely a mezőgazdasági termelés hosszútávú biztonságát szavatolja. Az államtitkár végül rámutatott, hogy a mezőgazdaságban most történő, illetve hamarosan bekövetkező változások azt célozzák, hogy az új nemzedék bátran vállalkozzon az agráriumban.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Május 26. 07:28, szombat | Helyi

Világrekordra készül a Suzuki a Hungaroringen

A Magyar Suzuki június 9-én, szombaton megrendezi a Suzuki Világrekorder Napot a Hungaroringen.

2018. Május 26. 05:02, szombat | Helyi

Szuper gyereknapi programok a Fesztiválszigeten

Idén még jobb programok várják a kicsiket és nagyokat Esztergomban!

2018. Május 26. 05:01, szombat | Helyi

Színes gyereknapi programok az Olvasókörben

Vasútmodell-kiállítás, társasjátékok, mese, zenés műsor - mindezekkel várja a gyerekeket és a családokat a Szentgyörgymezői Olvasókör szombaton 10 és 19 óra között.

2018. Május 26. 05:00, szombat | Helyi

A zene is összeköti Esztergomot és Bamberget

Esztergomba látogatott a minap a német testvérváros zeneiskolájának küldöttsége: a két zenede közös esztergomi koncertje mellett a várost és a környéket is megismerhették a bambergi diákok.