Városlista
2019. február 16, szombat - Julianna

Hírek

2018. Február 14. 09:30, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Kiemelkedően teljesít a magyar agrárium - Államtitkári tájékoztató Esztergomban

Kiemelkedően teljesít a magyar agrárium - Államtitkári tájékoztató Esztergomban

A magyar gazdák kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt években, ennek köszönhetően a mezőgazdaság kibocsátása 2010 óta 50, az export 58 százalékkal nőtt, valamint 70 ezer új munkahely jött létre az ágazatban

– egyebek közt erről beszélt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Völner Pál országgyűlési képviselővel tartott sajtótájékoztatóján február 12-én. Nagy István arról is szót ejtett, hogy a kormány minden eszközt megragad, hogy érvényesítse a magyar mezőgazdaság érdekeit Brüsszelben.

A kormányzat agrárpolitikai aktuális kérdései és a helyi gazdák igényeinek felmérése volt a február 12-ei gazdafórum alapvető témája, melyet Völner Pál és Nagy István tartott Esztergomban. Nagy István FM államtitkár a fórumot megelőző sajtótájékoztatón többek között elmondta: a Földművelésügyi Minisztérium fontosnak tartja kiemelni a magyar gazdák elmúlt évekbeli teljesítményét, rekordokat döntő terméseredményeit, melyeknek köszönhetően a mezőgazdaság kibocsátása 2010 óta 50 százalékkal, az export 58 százalékkal nőtt, valamint 70 ezer új munkahely jött létre az ágazatban.

Nagy István arról is beszélt, hogy a kormány nyomatékosan érvényesíti Brüsszelben a magyar agrárium érdekeit, illetve kiemelte, hogy lépések történtek az agráriumban a generációváltás elősegítése ügyében, melyek része a mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozók támogatása, az ágazat fejlesztéséről szóló pályázatok maximális kihasználása. Nagy István aláhúzta: az európai uniós források 60 százalékát gazdaságélénkítésre, 40 százalékát szociális felzárkóztatásra fordítja az ágazatban a kormányzat.

Az FM államtitkára röviden vázolta a 2020-ban induló európai uniós ciklus gazdatársadalomra vonatkozó új lehetőségeit, közös agrárpolitikáját. Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy a versenyképesség és siker egyik kulcsa, hogy a magyar gazdák az alap- és nyersanyagtermelés helyett egyre inkább feldolgozott- illetve késztermék előállítására tudjanak átállni. Ezzel van összefüggésben az az elképzelés, hogy a gazdák ne csak az alapanyag termelésből származó jövedelemből osztozzanak, hanem a feldolgozásból és a forgalmazásból származó jövedelem is a gazdákhoz érkezzen vissza.

Nagy István ugyancsak rámutatott a május 1-jétől érvénybe lépő jégkárrendszer felállására, működésére, mely a mezőgazdasági termelés hosszútávú biztonságát szavatolja. Az államtitkár végül rámutatott, hogy a mezőgazdaságban most történő, illetve hamarosan bekövetkező változások azt célozzák, hogy az új nemzedék bátran vállalkozzon az agráriumban.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 16. 09:23, szombat | Helyi

Agresszív kutya kóborol Dorogon

Dorogon a Zsidmondy lakótelepen és környékén vigyázzon mindenki – hívta fel a figyelmet egy vad kóbor kutyára egy helyi közösségi oldalon.

2019. Február 16. 09:03, szombat | Helyi

Négy napon belül kétszer bukott le rendszám-trükkel

Másik autóhoz tartozó rendszámot szerelt fel kocsijára egy esztergomi férfi. Ezt négy napon belül kétszer is megtette. A rendőrség lezárta a nyomozást most és továbbította az ügyet az ügyészségnek.

2019. Február 16. 08:00, szombat | Helyi

Költségvetés, könyvtár-elhelyezés, Pro Urbe-díj, közétkeztetés – Napirenden Esztergom

Összesen 30 napirendi pont szerepel az esztergomi képviselő-testület február 21-én 9 órára meghirdetett ülésén.

2019. Február 16. 05:02, szombat | Helyi

Esztergomban is megújul a szabadstrand

A több milliárd forintos országos strandprogram támogatásból megújulhat Esztergomban is a szabadstrand a Duna-parton.