Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Január 15. 18:12, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Költségvetési csalás ügyében indult eljárás Pécsvárad polgármestere ellen

Költségvetési csalás ügyében indult eljárás Pécsvárad polgármestere ellen

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás ügyében indult eljárás Pécsvárad független polgármestere ellen kedden a Szekszárdi Törvényszéken.

A törvényszék közölte: egy gazdasági társaság jogtalanul igényelt és hívott le európai uniós és állami támogatásokat egy sellyei tojótyúktelep beruházására. A cég ezzel 714 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A Baranya Megyei Főügyészség hét embert vádol különböző bűncselekményekkel; a több mint 700 millió forintos csalásban a vád szerint az elsőrendű vádlott, Zádori János pécsváradi polgármester bűnsegédként vett részt.

A tényállás szerint a másodrendű vádlott által képviselt MG Sziget Kft. 2012-ben és 2013-ban mintegy másfél milliárd forint támogatást nyert el az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alaptól. A baromfitelepen a pályázatban feltüntetett technológia helyett olcsóbbat építettek be, így megtévesztve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH), azaz túlárazták a beruházást. Zádori János és az ügy hatodrendű vádlottja ehhez számlák kiállításával, szerződésekkel segítséget nyújtott. Az MVH polgári jogi igényt is előterjesztett az elkövetési értékre.

A polgármestert azzal is vádolják, hogy az általa képviselt cég nevében 37 millió forintos fiktív szerződést kötött az ötödrendű vádlott által képviselt céggel a baromfiistállókban végzendő munkára. A valótlan számlákkal több mint tízmillió forint hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A keddi előkészítő ülésen az ügyész Zádori Jánosra négy év börtön- és jelentős pénzbüntetés, a másodrendű vádlottra négy és fél év börtönbüntetés kiszabását indítványozta. Az ülésen megjelent hat vádlott mindegyike tagadta bűnösségét, így a törvényszék március 5-én megkezdi az ügy tárgyalását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére