Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Június 22. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: - fotó: bbc.com

Lakásokat vásárolt a brit kormány a londoni tűzvész károsultjainak

Lakásokat vásárolt a brit kormány a londoni tűzvész károsultjainak

Lakásokat vásárolt a brit kormány a múlt heti londoni tűzvész károsultjainak.

Sajid Javid, az önkormányzatokért és helyi közösségekért felelős miniszter szerdai bejelentése szerint a kormány 68 lakást vett egy újonnan felépített, részben még építés alatt álló lakónegyedben, nem messze a múlt szerdai tűzvészben teljesen kiégett 24 emeletes, 127 lakásos nyugat-londoni toronyháztól.

A lakások egy luxuskivitelű, több száz lakásból álló ingatlankomplexumban vannak, de a kormány a megvásárolt egy, két és három hálószobás lakásokat szociális lakásként utalja majd ki a leégett Grenfell Tower egykori lakóinak.

Sajid Javid szerint nem átmeneti elhelyezésről van szó, a kormány végleges megoldásként kínálja a lakásokat a károsultaknak, akik júliustól költözhetnek be.

A lakónegyedben 1,5 millió fontról (530 millió forint) indulnak a lakásárak, de hirdetnek a komplexumban lakásokat tízmillió font feletti árakon is.

Az ingatlankomplexum építője azonban egybehangzó szerdai médiaértesülések szerint önköltségi áron kínálta fel a lakásokat a kormánynak.

Sajid Javid szerint ez csak az első lépés a károsultak lakáshelyzetének megoldására.

A múlt heti tűzvész halálos áldozatainak száma a rendőrség legutóbbi tájékoztatása szerint elérheti a 79-et. A becslés tartalmazza az eltűntek számát is, de a hatóságok feltételezése szerint ők is életüket vesztették az utóbbi évtizedek legsúlyosabb londoni tűzkatasztrófájában.

A rendőrség szerint a kiégett épület teljes átkutatása várhatóan hosszú hetekig eltart.

Elindult a műszaki vizsgálat is, amely jelenleg az épület tavaly befejeződött felújítására összpontosul. A Grenfell Tower nevű toronyházat a renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el, és a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló.

A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt - a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő cégét -, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni.

Az égő toronyházról készült felvételeken látszik, hogy az alsó szinteken kitört tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein.

Theresa May brit miniszterelnök a minap háromhetes határidőt szabott a tűzvészben elpusztult lakások lakóinak tartós és lehetőleg eddigi lakhelyükhöz közeli elhelyezésére.

Címkék: lakás, london, táz, tűzvész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.