Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Június 30. 12:49, csütörtök | PR

Lakáspiaci tendenciák - lassuló drágulás

Lakáspiaci tendenciák - lassuló drágulás

Szembetűnő változások zajlottak le az elmúlt egy-két évben az ingatlanpiacon.

Nőtt a kereslet, lényegesen drágább lett a lakások bérleti és vételára, de egyben nagyobb üzletet is jelent lakást venni, akár hitel segítségével, mivel nagyobb értéket kap a vevő.
Nem kevesen latolgatnak most: érdemes-e minél gyorsabban belevágni az ingatlanvásárlásba, merre mennek az árak?

A hazai lakáspiacon 2014 óta érezhető a fordulat, 2015 második felétől pedig valóságos árrobbanás következett be. Az ingatlanszakértők szerint a használt lakások árának emelkedése a jövőben is tovább folytatódhat, ezek átlagosan 20 %-al drágultak a 2014-es szinthez képest. De az új lakásoknál - amelyeknek az ára 2016-ban erősen emelkedett, ám februártól a fellendülés mérséklődött - sem valószínű, hogy számíthatunk az árnövekedés megállására.

Nőtt a kereslet a panelekre

A legújabb trend, hogy a panellakások is “pörögnek”. A kereslet 32 %-al nőtt a múlt év azonos időszakához képest - és meglepő módon vidéken még nagyobb a drágulás mértéke, mint Budapesten. A panelek esetében szerencsére a kínálat is tág, azaz sokan adnak és sokan vesznek most ilyen típusú ingatlant.
Ha panellakást szeretnénk lakáshitel-konstrukcióval venni, akkor szem előtt kell tartani, hogy a korszerűsített panellakások lakáshitel-igénylésnél kedvezőbb elbírálás alá eshetnek a magasabb érték, illetve az alacsonyabb fenntartási költségek miatt.

A jelenlegi vélemények szerint egy lassabb, kiegyensúlyozottabb emelkedés lehetősége még mindig “benne van” az ingatlanpiacban. Tehát az árak nem fognak megállni.

2019-ig biztos az áfa-csökkentés

A lakáshitel felvétel kedvező körülményei, az alacsony hitelkamatok sokakat bátorítanak most vásárlásra. Nagyban segíti a lakásra vágyók egy jelentős körét emellett a CSOK, azaz az állami támogatás, amely 2016-tól érhető el. A piac már év eleje óta várja a CSOK-jogosultak vásárlási hullámát, ezt az év második felére prognosztizálják.
Sokan úgy gondolják, hogy a kereslet élénkülése is áremelést fog hozni. A CSOK igénylések növekedése változást hozhat a felvett lakáshitelek terén, mivel jelenleg a használt lakások vásárlásához vesznek fel leginkább a vásárlók banki hitelt, az állami támogatással viszont az új lakások aránya fog növekedni.
Ha “sokalljuk” az áremelkedés mértékét, érdemes arra gondolni, hogy az elmúlt gazdasági válság alatt csökkentek az ingatlanárak, így tulajdonképpen most egy korábbi szintre kapaszkodik vissza az otthonok értéke. Emellett Budapest még mindig kellemesebb lakásárakkal bír - bár már nem Közép-Kelet-Európa legolcsóbb fővárosa - , mint nagyon sok európai nagyváros, például Bécs. Nem véletlen a jelenlegi trend, miszerint tízesével veszik a külföldi befektetők a fővárosi lakásokat: ez az ingatlanjaink nemzetközi téren megmutatkozó valós értékét mutatja.

A kereslet felfutása megmozgatta az építőipari cégeket, és már megjelentek az első újlakás-építési projektek. Ezeket a 2015 végétől datálható építőipari áfa-csökkentés is segíti. Viszont jó tudni a lakás iránt érdeklődőknek is, hogy az áfa-csökkentés csak 2019-ig biztosított, utána a folytatása egyelőre kétséges. A szakértők szerint a vevők arra fognak törekedni, hogy még a változás előtt megvásárolják az ingatlanjukat.

Címkék: frix, hitel, lakás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.