Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Május 26. 20:40, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Lezárult a szavazás, több mint 41 százalékos a részvétel

Lezárult a szavazás, több mint 41 százalékos a részvétel

Vasárnap este 19.29-re valamennyi magyarországi szavazókör bezárt és ezt a helyi választási irodáknak jelentették is - közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

Azt mondta: az átjelentkezőket váró szavazókörökben is zavarmentes volt a választás. Köszönetet mondott a helyi választási irodák vezetőinek, hogy "jól kezelték" az átjelentkezéseket, és így "hosszú idő után először nem volt sorban állás".

Utalt arra, hogy tavaly módosult az átjelentkezések benyújtására vonatkozó előírás, és a szavazás előtti péntek helyett szerdán zárult az átjelentkezés határideje, így a választási irodáknak volt idejük felkészülni a sok átjelentkezőre.

Pálffy Ilona elmondta azt is, hogy valamennyi külképviseleti választási iroda is bezárt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a szavazókörök bezártak, az eredményeket az uniós előírás miatt este 11 óráig nem közölheti az NVI, de a pártok nyilvánosságra hozhatják az EP-választás részeredményeit, ha a delegáltaktól megkapott jegyzőkönyvek eredményeit összegzik. Közölte azt is, hogy 19 órától exit poll eredményeket is közzé lehet tenni.

Pálffy Ilona elmondta: Magyarországon 18.30-ig a szavazásra jogosultak 41,7 százaléka szavazott. Jelezte, arra számít, hogy a végleges részvételi adat 42-43 százalék közül alakul.

Kitért arra is, hogy a 115 ezer levélszavazatból 54 ezer érkezett már vissza, de a levélszavazatokat még a választás napján is le lehetett adni a külképviseleteken és az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken, és ezekről még 15-20 ezer levélszavazat várható, amelyek feldolgozását hétfőn kezdik meg. Az NVI vasárnap este 7 órakor megkezdte a beérkezett levélszavazatok szkennelését és számlálását, erről külön jegyzőkönyv készül szerdán vagy csütörtökön.

Az idei magyarországi EP-választás rekord magas részvétellel zajlott le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott