Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Szeptember 05. 10:03, szerda | Helyi

Magyarság-történelem kerékpáron

Magyarság-történelem kerékpáron

Erdélyi kerékpáros túrázókat fogadott Esztergomban Bánhidy László alpolgármester és a Magyar Közösség Pártjának képviselői.

125 évvel ezelőtt alapították az Erdélyi Kárpát Egyesületet (EKE), melynek tagjai az elmúlt években számos magyarországi kerékpártúrát tartottak. A balatoni, fertő-tavi, dunakanyari utakat követően idén a Bécs-Budapest 300 kilométeres távolt tűzték ki célul, melynek állomása volt szeptember 4-én Esztergom is. A közel 40 fős csoport két etapban érkezett meg a Széchenyi térre, az elsőket is Bánhidy László alpolgármester üdvözölte és adta át a város nevében ajándékcsomagokat. Szima Márton, az EKE elnöke és a túrák szervezője az esztergomi megállónál tartott rögtönzött sajtótájékoztatón többek között elmondta, hogy a nemrég újjáéledt utazások annyiban térnek el a 125 évvel ezelőtti gyalogtúráktól, hogy azokat felváltották a kerékpáros utazások, de a tartalom, a magyarság-történelem és helytörténet nem változott.

Bánhidy László, Esztergom alpolgármestere a határon túli magyarság megtartásának fontosságáról beszélt, hozzátéve, hogy ehhez minden szükséges támogatást meg kell adnia az anyaországnak.

A Párkányban megszálló kerékpárosokat a Magyar Közösség Pártjának nevében Lukovics Tamás polgármester-jelölt köszöntötte, hangsúlyozva, hogy ahogyan Esztergomban, úgy Párkányban, a Felvidéken is otthon, sajátjaik között érezhetik magukat az erdélyi vendégek.
A fogadtatást egy székely zászló átadásával megköszönő egyesület tagjai Esztergomban egy kisebb pihenőt követően meglátogatták a Bazilikát és a Várhegy további látványosságait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.