Városlista
2019. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Február 09. 12:09, szombat | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Maintal tovább erősítené kapcsolatát Esztergommal

Maintal tovább erősítené kapcsolatát Esztergommal

Karl Heinz Kaiser maintali alpolgármester vezetésével február 8-án háromfős küldöttség érkezett Esztergomba.

Német testvérvárosunk delegációját a polgármesteri hivatalban fogadta Romanek Etelka polgármester, ahol baráti megbeszélésben erősítették meg a felek Maintal és Esztergom idén 26 éves kapcsolatát.

A maintali küldöttség hangsúlyozta, hogy a korábbiakkal ellentétben, amikor csak civilek végezték a testvérvárosi kapcsolattartást, ezentúl önkormányzati szinten is szeretnék ezt a fajta nemzetközi partnerséget fejleszteni – számolt be minderről Romanek Etelka közösségi oldalán, aki Bánhidy László alpolgármesterrel együtt támogatásáról biztosította az új maintali elképzelést.

Esztergom Maintal-lal való testvérvárosi kapcsolata a rendszerváltás előtti időkig nyúlik, amikor a német település még a kettéosztott Németországban az NSZK részét képezte. Esztergom – Maintal Baráti Társaság alapító okiratát 1993-ben írták alá. A testvérvárosi kapcsolat intenzitását mutatta, ahogy a két város a német-magyar közös kulturális, gazdasági és társadalmi kapcsolatokat ápolta, erősítette. Emellett kiépítették az esztergomi és maintali oktatási, közművelődési és társadalmi intézmények, szervezetek közötti kapcsolatokat. Különösen jól alakult az egyes iskolák egymásra találása. Ezeken túl fontos szerepet játszottak az utazások, cserelátogatások. A kapcsolat részét képzi, hogy Maintal számos módon támogatta, támogatja Esztergomot, a város egészségügyi és oktatási, nevelési intézményeit – tette hozzá Romanek Etelka.

„A küldöttség kedves ajándékát a város nevében mi is viszonoztuk, Esztergomról szóló promóciós termékeket tartalmazó ajándékcsomaggal. A német küldöttség mindhárom tagja először volt Esztergomban, ezért négynapos itt tartózkodásuk alatt városunk történelmi nevezetességeit és további látványosságait tekintették meg” – emelte ki a polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 23. 19:12, kedd | Helyi

Elhunyt Mazurka Károly

Elhunyt Mazurka Károly, Esztergom Pro Urbe díjas kiváló pedagógusa, a Dobó Katalin Gimnázium egykori igazgatója – közölte a hírt Romanek Etelka polgármester közösségi oldalán.

2019. Április 23. 14:12, kedd | Helyi

Tüzekhez és kidőlt fákhoz siettek az esztergomi tűzoltók

Több tűzesethez is riasztották a tűzoltók Esztergom térségében a hosszú hétvégén.

2019. Április 23. 11:49, kedd | Helyi

Esztergomi klippremier!!! - VIDEÓ

Elkészült a Cups Lock együttes Örökre című számának videóklipje, amely már elérhető a Black ImageFilm youtube-csatornáján.

2019. Április 23. 11:04, kedd | Helyi

Útlezárás a belvárosban!

Április 23-án (kedd) reggel 6 órától várhatóan 24. (szerda) 24 óráig teljes szélességben le lesz zárva az Imaház utca és a Madách tér a forgalom elől.