Városlista
2019. február 23, szombat - Alfréd

Hírek

2019. Február 09. 12:09, szombat | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Maintal tovább erősítené kapcsolatát Esztergommal

Maintal tovább erősítené kapcsolatát Esztergommal

Karl Heinz Kaiser maintali alpolgármester vezetésével február 8-án háromfős küldöttség érkezett Esztergomba.

Német testvérvárosunk delegációját a polgármesteri hivatalban fogadta Romanek Etelka polgármester, ahol baráti megbeszélésben erősítették meg a felek Maintal és Esztergom idén 26 éves kapcsolatát.

A maintali küldöttség hangsúlyozta, hogy a korábbiakkal ellentétben, amikor csak civilek végezték a testvérvárosi kapcsolattartást, ezentúl önkormányzati szinten is szeretnék ezt a fajta nemzetközi partnerséget fejleszteni – számolt be minderről Romanek Etelka közösségi oldalán, aki Bánhidy László alpolgármesterrel együtt támogatásáról biztosította az új maintali elképzelést.

Esztergom Maintal-lal való testvérvárosi kapcsolata a rendszerváltás előtti időkig nyúlik, amikor a német település még a kettéosztott Németországban az NSZK részét képezte. Esztergom – Maintal Baráti Társaság alapító okiratát 1993-ben írták alá. A testvérvárosi kapcsolat intenzitását mutatta, ahogy a két város a német-magyar közös kulturális, gazdasági és társadalmi kapcsolatokat ápolta, erősítette. Emellett kiépítették az esztergomi és maintali oktatási, közművelődési és társadalmi intézmények, szervezetek közötti kapcsolatokat. Különösen jól alakult az egyes iskolák egymásra találása. Ezeken túl fontos szerepet játszottak az utazások, cserelátogatások. A kapcsolat részét képzi, hogy Maintal számos módon támogatta, támogatja Esztergomot, a város egészségügyi és oktatási, nevelési intézményeit – tette hozzá Romanek Etelka.

„A küldöttség kedves ajándékát a város nevében mi is viszonoztuk, Esztergomról szóló promóciós termékeket tartalmazó ajándékcsomaggal. A német küldöttség mindhárom tagja először volt Esztergomban, ezért négynapos itt tartózkodásuk alatt városunk történelmi nevezetességeit és további látványosságait tekintették meg” – emelte ki a polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 23. 05:01, szombat | Helyi

Százezres bírság újragondolva Esztergomban

A lakossági észrevételeket követően Erős Gábor képviselő javaslatára újratárgyalja a testület a zöldterületeken tiltó parkolási rendeletet.

2019. Február 23. 05:00, szombat | Helyi

Könyvtár a Bástyában – Újabb döntések

Felújításra és az első emelet átrendezésére is szükség lesz a könyvtár beköltözéséhez.

2019. Február 22. 18:59, péntek | Helyi

Kiemelt standdal Esztergom az idei Utazás Kiállításon – VIDEÓVAL

Óriási érdeklődés övezte pénteken is az esztergomi standot az Utazás Kiállításon.

2019. Február 22. 15:34, péntek | Helyi

Motoros és autós ütközött az Erzsébet királyné utcában

Egy autó és egy motor ütközött össze az Ady Endre utca és az Erzsébet királyné utca kereszteződésében pénteken délután.