Városlista
2018. július 19, csütörtök - Emília

Hírek

2018. Április 12. 15:01, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Megoldódhat a hajléktalan-kérdés Esztergomban

Megoldódhat a hajléktalan-kérdés Esztergomban

Már elkészült, és áprilisban a képviselő-testület elé kerülhet az a rendelet-tervezet, aminek célja, hogy rendezze az egyre súlyosbodó problémát.

Szerdán több esztergomi portálon - az infoesztergom.hu-n - is napirendre került a városban egyre többeket megszólalásra késztető hajléktalan-kérdés. Nevezetesen az, hogy Esztergom utcáin egyre több hajléktalan tűnik fel, és főleg, hogy viselkedésük egyre többeket zavar, hiszen rendszeres az ittas, köztereken, padokon heverők látványa, ahogyan az utcákon a kis- és nagydolgukat végzőké is.

A közösségi média oldalakon rengetegen töltöttek fel fotókat, videókat, sokan arra panaszkodtak, hogy nem érzik magukat biztonságban a köztereken, mások arra, hogy nem merik gyermekeiket a nem egyszer nyilvános vécéként használt terekre, játszóparkokba.

Mindez a belvárosban évek óta ismert probléma, amely azonban az elmúlt időszakban tovább terebélyesedett, és most, a jó idő beköszöntével még inkább szembetűnőbbé vált.

A hajléktalanok ellátásáról egyébként az önkormányzat eddig is gondoskodott a vonatkozó törvényi előírásokat nem egyszer túlteljesítve, azonban sem a város, sem a civil szervezetek nem tudják arra kényszeríteni a hajléktalanná váltakat, hogy a számukra fenntartott nappali és éjszakai menedékhelyen tartózkodjanak.

Természetesen ahány szerencsétlen sorsú ember, annyi különböző eset, ugyanakkor tény, hogy sokan azért nem veszik igénybe a menedékhelyet, mivel ott szigorú előírások vonatkoznak többek között az alkoholfogyasztásra.

A sajtóban felmerült hírekre reagálva a csütörtöki képviselő-testületi ülésen Erős Gábor képviselő kérdésére válaszolva dr. Endre Szabolcs jegyző elmondta: a probléma ismert a hivatal előtt is, és elkészült az ezt orvosolni kívánó rendelet-tervezet, amelyet a következő, április 26-i ülésen el is fogadhat a képviselő-testület.

Információink szerint a problémát számos oldalról megközelítő, részletes szabályozás egyebek között kiemelt figyelmet fordítana arra, hogy a belvárosban és a turisztikailag kiemelt területeken fokozottan betartassák a jogszabályokat, különösen a közrendre, közszeméremre vonatkozó törvényi előírásokat.

Az önkormányzati rendelet megalkotása az elsődleges, annak betartatása pedig a következő feladat, amely azonban a többi szervezet - elsősorban a rendőrség - együttműködése nélkül nehezen elvégezhető, bízunk benne, hogy valamennyi érintett egyaránt abban érdekelt, hogy a hajléktalanok és a többi itt élő ember számára is elfogadható megoldással álljanak elő.

Címkék: hajléktalan

Ezek érdekelhetnek még

2018. Július 19. 09:45, csütörtök | Helyi

Megyénkben folytatódik a Terminátor 6 forgatása

Komárom ipari parkjának egyik használaton kívüli csarnokában folytatódik a Terminátor 6 forgatása a spanyolországi felvételeket követően.

2018. Július 19. 09:36, csütörtök | Helyi

Körözött garázdát kaptak el Dorogon

Hat személyt fogtak el és öt főt, köztük két körözöttet állítottak elő szerdán megyénkben a rendőrök. Egy dorogi garázda kezén is kattant a bilincs.

2018. Július 19. 08:19, csütörtök | Helyi

Bírósági fellegvár lesz Esztergom - Ide költözik a legfelsőbb bíróság is?

Esztergomba költözhet a legfelsőbb bíróság – értesült a Magyar Idők. A lap szerint a Közigazgatási Felsőbíróság pedig már biztosan a városba települ át.

2018. Július 19. 08:08, csütörtök | Helyi

Állás azonnali kezdéssel Esztergomban!

ZÖLD-ÚT Esztergom Kft. keres azonnali kezdéssel raktáros- és anyagbeszerző munkatársat.