Városlista
2018. december 12, szerda - Gabriella

Hírek

2018. Április 12. 15:01, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Megoldódhat a hajléktalan-kérdés Esztergomban

Megoldódhat a hajléktalan-kérdés Esztergomban

Már elkészült, és áprilisban a képviselő-testület elé kerülhet az a rendelet-tervezet, aminek célja, hogy rendezze az egyre súlyosbodó problémát.

Szerdán több esztergomi portálon - az infoesztergom.hu-n - is napirendre került a városban egyre többeket megszólalásra késztető hajléktalan-kérdés. Nevezetesen az, hogy Esztergom utcáin egyre több hajléktalan tűnik fel, és főleg, hogy viselkedésük egyre többeket zavar, hiszen rendszeres az ittas, köztereken, padokon heverők látványa, ahogyan az utcákon a kis- és nagydolgukat végzőké is.

A közösségi média oldalakon rengetegen töltöttek fel fotókat, videókat, sokan arra panaszkodtak, hogy nem érzik magukat biztonságban a köztereken, mások arra, hogy nem merik gyermekeiket a nem egyszer nyilvános vécéként használt terekre, játszóparkokba.

Mindez a belvárosban évek óta ismert probléma, amely azonban az elmúlt időszakban tovább terebélyesedett, és most, a jó idő beköszöntével még inkább szembetűnőbbé vált.

A hajléktalanok ellátásáról egyébként az önkormányzat eddig is gondoskodott a vonatkozó törvényi előírásokat nem egyszer túlteljesítve, azonban sem a város, sem a civil szervezetek nem tudják arra kényszeríteni a hajléktalanná váltakat, hogy a számukra fenntartott nappali és éjszakai menedékhelyen tartózkodjanak.

Természetesen ahány szerencsétlen sorsú ember, annyi különböző eset, ugyanakkor tény, hogy sokan azért nem veszik igénybe a menedékhelyet, mivel ott szigorú előírások vonatkoznak többek között az alkoholfogyasztásra.

A sajtóban felmerült hírekre reagálva a csütörtöki képviselő-testületi ülésen Erős Gábor képviselő kérdésére válaszolva dr. Endre Szabolcs jegyző elmondta: a probléma ismert a hivatal előtt is, és elkészült az ezt orvosolni kívánó rendelet-tervezet, amelyet a következő, április 26-i ülésen el is fogadhat a képviselő-testület.

Információink szerint a problémát számos oldalról megközelítő, részletes szabályozás egyebek között kiemelt figyelmet fordítana arra, hogy a belvárosban és a turisztikailag kiemelt területeken fokozottan betartassák a jogszabályokat, különösen a közrendre, közszeméremre vonatkozó törvényi előírásokat.

Az önkormányzati rendelet megalkotása az elsődleges, annak betartatása pedig a következő feladat, amely azonban a többi szervezet - elsősorban a rendőrség - együttműködése nélkül nehezen elvégezhető, bízunk benne, hogy valamennyi érintett egyaránt abban érdekelt, hogy a hajléktalanok és a többi itt élő ember számára is elfogadható megoldással álljanak elő.

Címkék: hajléktalan

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 12. 14:04, szerda | Helyi

Ajándék az Esztergomi Szemináriumtól - VIDEÓ

Az Esztergomi Szeminárium növendékeinek ajándéka a készület idejére.

2018. December 12. 12:40, szerda | Helyi

Nyolc törvényszék központja lesz Esztergom

A közigazgatási jogviták rendezésére önálló, kétszintű bírósági rendszer létesül a Közigazgatási Felsőbíróság és a közigazgatási törvényszékek felállításával.

2018. December 12. 09:23, szerda | Helyi

Pár nap alatt szinte elkapkodták

A város a szemlélőnek viszonylag könnyen megmutatja magát, de a valós tudással bíró szakemberek által összeállított kötet rádöbbenti az olvasót arra, hogy eddig milyen sok árnyalatról lemaradt.

2018. December 12. 08:17, szerda | Helyi

Tündéri ovis csoportokat fogadott a Babits iskola – FOTÓK

Karácsonyra hangolódtak óvodások a Babits Mihály Általános Iskolában kedden.