Városlista
2018. szeptember 21, péntek - Máté

Hírek

2018. Április 12. 15:01, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Megoldódhat a hajléktalan-kérdés Esztergomban

Megoldódhat a hajléktalan-kérdés Esztergomban

Már elkészült, és áprilisban a képviselő-testület elé kerülhet az a rendelet-tervezet, aminek célja, hogy rendezze az egyre súlyosbodó problémát.

Szerdán több esztergomi portálon - az infoesztergom.hu-n - is napirendre került a városban egyre többeket megszólalásra késztető hajléktalan-kérdés. Nevezetesen az, hogy Esztergom utcáin egyre több hajléktalan tűnik fel, és főleg, hogy viselkedésük egyre többeket zavar, hiszen rendszeres az ittas, köztereken, padokon heverők látványa, ahogyan az utcákon a kis- és nagydolgukat végzőké is.

A közösségi média oldalakon rengetegen töltöttek fel fotókat, videókat, sokan arra panaszkodtak, hogy nem érzik magukat biztonságban a köztereken, mások arra, hogy nem merik gyermekeiket a nem egyszer nyilvános vécéként használt terekre, játszóparkokba.

Mindez a belvárosban évek óta ismert probléma, amely azonban az elmúlt időszakban tovább terebélyesedett, és most, a jó idő beköszöntével még inkább szembetűnőbbé vált.

A hajléktalanok ellátásáról egyébként az önkormányzat eddig is gondoskodott a vonatkozó törvényi előírásokat nem egyszer túlteljesítve, azonban sem a város, sem a civil szervezetek nem tudják arra kényszeríteni a hajléktalanná váltakat, hogy a számukra fenntartott nappali és éjszakai menedékhelyen tartózkodjanak.

Természetesen ahány szerencsétlen sorsú ember, annyi különböző eset, ugyanakkor tény, hogy sokan azért nem veszik igénybe a menedékhelyet, mivel ott szigorú előírások vonatkoznak többek között az alkoholfogyasztásra.

A sajtóban felmerült hírekre reagálva a csütörtöki képviselő-testületi ülésen Erős Gábor képviselő kérdésére válaszolva dr. Endre Szabolcs jegyző elmondta: a probléma ismert a hivatal előtt is, és elkészült az ezt orvosolni kívánó rendelet-tervezet, amelyet a következő, április 26-i ülésen el is fogadhat a képviselő-testület.

Információink szerint a problémát számos oldalról megközelítő, részletes szabályozás egyebek között kiemelt figyelmet fordítana arra, hogy a belvárosban és a turisztikailag kiemelt területeken fokozottan betartassák a jogszabályokat, különösen a közrendre, közszeméremre vonatkozó törvényi előírásokat.

Az önkormányzati rendelet megalkotása az elsődleges, annak betartatása pedig a következő feladat, amely azonban a többi szervezet - elsősorban a rendőrség - együttműködése nélkül nehezen elvégezhető, bízunk benne, hogy valamennyi érintett egyaránt abban érdekelt, hogy a hajléktalanok és a többi itt élő ember számára is elfogadható megoldással álljanak elő.

Címkék: hajléktalan

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 21. 13:43, péntek | Helyi

Nem visszaadta, hanem ellopta a pénztárcát a nő

Az esztergomi rendőrök egy 59 éves helyi nőt hallgattak ki gyanúsítottként. egy pénztárca-lopás ügyében csütörtökön.

2018. Szeptember 21. 13:29, péntek | Helyi

Európa-bajnok is a pályán a sporiban!

Újabb NB II-es futsal forduló lesz pénteken 20 órától az esztergomi sportcsarnokban.

2018. Szeptember 21. 10:30, péntek | Helyi

Különleges kristálybarlangi toborzónapra hív a BEBTE

Toborzónapot rendez szeptember 29-én a Sátorkőpusztai-kristálybarlangot gondozó Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE). Az izgalmas program 14 órától várja az érdeklődőket a Strázsa-hegynél.

2018. Szeptember 21. 09:56, péntek | Helyi

Így vonultak és gurultak az ovisok a Mobilitás Hét programjára! - VIDEÓK

Idén is csatlakozott Esztergom az Európai Mobilitás Hetéhez.