Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. November 28. 06:44, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Miért szeretjük Esztergomot? – Küldhetők fotók, írások, rajzok!

Miért szeretjük Esztergomot? – Küldhetők fotók, írások, rajzok!

Esztergom és vidéke szépségeit bemutató pályázatot hirdetett a Laskai Osvát Antikvárium a Kőrösy László kollégiummal. December 5-ig várják a szervezők a fotókat, rajzokat, festményeket, írásokat a kedvenc helyekről.

Kőrösy László (Esztergom,1856.- Dömös, 1918.), az esztergomi helytörténeti kutatások egyik úttörője, városunk „leghívebb krónikása” a Magyarországi Kárpát-Egyesület közgyűlésén „Esztergom tájszépségei” című felolvasásával népszerűsítette és ismertette meg a hallgatósággal Esztergom és környéke épített és természeti szépségeit, értékeit.

Előadását a Turisták Lapja mellett az általa alapított időt, pénzt, fáradtságot nem kímélve éveken át szerkesztett, kiadott Esztergom és Vidéke című lap is közzétett 1890-ben.

Ez a munkája adta az ötletet, hogy az Esztergomi Kőrösy László középiskolai kollégiummal közösen Esztergom és vidéke szépségeit bemutató pályázatot hirdessen a Laskai Osvát Antikvárium.

A szervezők várják december 5-ig minden lelkes lokálpatrióta fotóját, rajzát, festményét, írását kedvenc esztergomi és/vagy környékbeli helyéről a Laskai Osvát Antikváriumba 3 - 99 éves korig!

Képen: A Bazilika és környéke a Strázsa hegyről nézve! Fotó: Horváth Horesz László

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Miért szeretem Esztergomot és vidékét?

A Laskai Osvát Antikvárium, és az Esztergomi Kőrösy László Középiskolai Kollégium képzőművészeti és irodalmi pályázatot hirdet a Dr. Kőrösy László Emlékév keretében. A versenyre korhatár nélkül várjuk a korábbi, más versenyeken még nem szerepelt, máshol nyomtatásban még meg nem jelent pályamunkákat.

A pályázat részletei
A feladat egy olyan mű készítése (grafika, rajz, festmény, fotó, szövegalkotás), amely bemutatja Esztergom és a környék szépségeit. Az alkotások elkészítésénél bármely technika megengedett.

A nevezés ingyenes. Az értékelés kategóriánkét és ezen belül életkoronként történik.
- Kategóriák: Rajz, grafika, festmény, fotó, szövegalkotás (vers és próza).
- Korcsoportbeosztás: Óvoda, alsó tagozat 1-4. osztály, felső tagozat 5-8. osztály, középiskola 9-12. osztály, felnőttek.

A pályázatok benyújtása:
- Rajz, festmény, fotó stb.: A/4 –es méretben, bármely technika alkalmazásával, kidolgozott és digitális formában kérjük (keret nélkül) leadni. A hátulján jól olvashatóan az alkotó neve, kora, iskolája, fölkészítő tanára (ha van ilyen), e-mail címe, telefonszáma megadásával.

- Irodalmi/helytörténeti alkotást szerkesztett, nyomtatott formában (minimum 2 - maximum 4db A4 oldal terjedelemben) kell beküldeni, a végén a fölhasznált, olvasott irodalomjegyzék leírásával, a "lelőhely" megjelölésével, az alkotó korának, iskolájának, fölkészítő tanárának, e-mail címének, telefonszámának megadásával kérjük leadni.

A pályaművek leadása történhet postai úton, vagy személyesen 2018. december 5. 16.30-ig a Laskai Osvát Antikváriumban: 2500 Esztergom, IV. Béla kir. u. 6. (www.laskaiantikvarium.hu) Nyitva: H.-P.: 9.00-16.30, szombat: 9.00-12.30
A pályázó adatait nem szolgáltatjuk ki a pályázat kiírásán kívülálló félnek. A beérkezett műalkotásokat január 31-én 17 órakor jótékonysági árverésre bocsájtjuk a kollégium dísztermében, melynek bevételéből további, Kőrösy Lászlóra emlékező programokat szervezünk.

Eredményhirdetés:
A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el. Megfelelő színvonalú munkák beérkezése esetén a legjobbakat december 12-én 17.00 órai kezdettel az Esztergomi Kőrösy László Középiskolai Kollégium aulájában és dísztermében mutatjuk be az érdeklődőknek.

Minden kategóriából az első helyezettet 5.000, - azaz: ötezer Ft-os könyvutalvánnyal jutalmazzuk. A képzőművészeti alkotások 1-4. helyezettjét kiállítjuk, és a közönség szavazat alapján legjobbnak ítéltet meglepetés ajándékcsomaggal jutalmazzuk. Virtuálisan az alábbi oldalakon lesznek elérhetők és megtekinthetők a ki nem állított, de színvonalas alkotások:

https://www.facebook.com/LaskaiOsvatAntikvarium/ és az evid.hu oldalon. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat nyomtatásban is közzé teszi az Esztergom és Vidéke folyóirat következő száma.

Ajánlott irodalom: Esztergom helytörténeti könyvei, folyóiratai, különös tekintettel Kőrösy László írásaira: Diákkori naplóm, újságcikkei, és Dr. Kőrösy László Emlékkönyv Beszerzési/tanulmányozási lehetőségük: Laskai Osvát Antikvárium, Helischer József Városi Könyvtár, az iskolák könyvtárai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT