Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Szeptember 12. 11:37, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Morse utódai világbajnokságon versenyeztek Esztergomban

Morse utódai világbajnokságon versenyeztek Esztergomban

Esztergomban zajlott le a Magyar Rádióamatőr Szövetség rendezésében a 14. Gyorstávírász Világbajnokság. Több mint húsz ország versenyzői mérkőztek meg.

A 14. Gyorstávírász Világbajnokság (High Speed Telegraphy Championship) a Szent Erzsébet iskola dísztermében nyílt meg ünnepélyesen múlt pénteken. Az eseményen több mint húsz ország gyorstávírász sportolói vettek részt a nemzetük színeit megjelenítő formaruhákban.

A Magyar Rádióamatőr Szövetség által rendezett, valamint Esztergom és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által támogatott világbajnokság megnyitóján több beszéd is elhangzott.

Romanek Etelka polgármester köszöntőjében kiemelte, öröm, hogy egy ilyen világeseményt, egy világbajnokságot a magyar történelem, a magyar állam bölcsőjében, Szent István szülővárosában rendeznek. Majd kitért arra, hogy remélhetőleg a versenyen résztvevő számos országbeli sportolónak a bajnokság mellett megadatik a lehetőség, hogy ellátogasson az esztergomi Várhegyre, hogy megtekintse a magyar történelem eme kincsestárát.

Az NMHH képviseletében Aranyosné Börcs Janka főigazgató egyebek mellett arról beszélt, hogy a morze távírás ma már kuriózum, és ennek a különleges sportágnak köszönhető, hogy a távközlés a mai fejlett színvonalon tart.

A kétnapos versenyen Magyarország mellett olyan országok is részt vettek, mint az Egyesült Államok, Oroszország, Németország, Ausztria, Franciaország, Kazahsztán, Kanada, Románia, Csehország, Olaszország, Szerbia, Szlovénia és Bulgária.

A versenyzők négy – vétel, adás, RUFZ és Morse Runner – kategóriában mérték össze tudásukat.

Legutóbb 1995-ben adott otthont Magyarország gyorstávírász vb-nek, akkor Siófokon.

Fotók: facebook.com/RomanekEtelka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT