Városlista
2017. szeptember 26, kedd - Jusztina

Hírek

2017. Szeptember 12. 11:37, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Morse utódai világbajnokságon versenyeztek Esztergomban

Morse utódai világbajnokságon versenyeztek Esztergomban

Esztergomban zajlott le a Magyar Rádióamatőr Szövetség rendezésében a 14. Gyorstávírász Világbajnokság. Több mint húsz ország versenyzői mérkőztek meg.

A 14. Gyorstávírász Világbajnokság (High Speed Telegraphy Championship) a Szent Erzsébet iskola dísztermében nyílt meg ünnepélyesen múlt pénteken. Az eseményen több mint húsz ország gyorstávírász sportolói vettek részt a nemzetük színeit megjelenítő formaruhákban.

A Magyar Rádióamatőr Szövetség által rendezett, valamint Esztergom és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által támogatott világbajnokság megnyitóján több beszéd is elhangzott.

Romanek Etelka polgármester köszöntőjében kiemelte, öröm, hogy egy ilyen világeseményt, egy világbajnokságot a magyar történelem, a magyar állam bölcsőjében, Szent István szülővárosában rendeznek. Majd kitért arra, hogy remélhetőleg a versenyen résztvevő számos országbeli sportolónak a bajnokság mellett megadatik a lehetőség, hogy ellátogasson az esztergomi Várhegyre, hogy megtekintse a magyar történelem eme kincsestárát.

Az NMHH képviseletében Aranyosné Börcs Janka főigazgató egyebek mellett arról beszélt, hogy a morze távírás ma már kuriózum, és ennek a különleges sportágnak köszönhető, hogy a távközlés a mai fejlett színvonalon tart.

A kétnapos versenyen Magyarország mellett olyan országok is részt vettek, mint az Egyesült Államok, Oroszország, Németország, Ausztria, Franciaország, Kazahsztán, Kanada, Románia, Csehország, Olaszország, Szerbia, Szlovénia és Bulgária.

A versenyzők négy – vétel, adás, RUFZ és Morse Runner – kategóriában mérték össze tudásukat.

Legutóbb 1995-ben adott otthont Magyarország gyorstávírász vb-nek, akkor Siófokon.

Fotók: facebook.com/RomanekEtelka

Ezek érdekelhetnek még

2017. Szeptember 26. 18:46, kedd | Helyi

Vadkan üldözött egy horgászt Visegrádon – VIDEÓVAL

Ötven percet át üldözte a vadkan a horgász autóját Visegrádon. Az esetről videó is készült.

2017. Szeptember 26. 14:38, kedd | Helyi

Elhatárolódás!!!

Az infoesztergom.hu weboldal hivatalos facebook felületei csak és kizárólag az infoesztergom és infopárkány közösségi oldalak.

2017. Szeptember 26. 10:17, kedd | Helyi

Így készítheti el 2017 Esztergom Ételét! – Mutatjuk a receptet!

Vargányás szűzpecsenye vörösboros mártásban, töklepényben tálalva – ez volt a győztes étel az Esztergom Étele 2017 főzőversenyen.

2017. Szeptember 26. 06:00, kedd | Helyi

600 ezres kárt okoztak a fiatal vandálok - VIDEÓVAL

Mintegy 600 ezer forintos kárt okozott az a négy tinédzser, akik a hétvégén szétverték Esztergom első szabadtéri kiállítását. Az RTL Klub Híradója is az InfoEsztergom-ról tájékozódott.