Városlista
2018. június 25, hétfő - Vilmos

Hírek

2017. Szeptember 12. 11:37, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Morse utódai világbajnokságon versenyeztek Esztergomban

Morse utódai világbajnokságon versenyeztek Esztergomban

Esztergomban zajlott le a Magyar Rádióamatőr Szövetség rendezésében a 14. Gyorstávírász Világbajnokság. Több mint húsz ország versenyzői mérkőztek meg.

A 14. Gyorstávírász Világbajnokság (High Speed Telegraphy Championship) a Szent Erzsébet iskola dísztermében nyílt meg ünnepélyesen múlt pénteken. Az eseményen több mint húsz ország gyorstávírász sportolói vettek részt a nemzetük színeit megjelenítő formaruhákban.

A Magyar Rádióamatőr Szövetség által rendezett, valamint Esztergom és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által támogatott világbajnokság megnyitóján több beszéd is elhangzott.

Romanek Etelka polgármester köszöntőjében kiemelte, öröm, hogy egy ilyen világeseményt, egy világbajnokságot a magyar történelem, a magyar állam bölcsőjében, Szent István szülővárosában rendeznek. Majd kitért arra, hogy remélhetőleg a versenyen résztvevő számos országbeli sportolónak a bajnokság mellett megadatik a lehetőség, hogy ellátogasson az esztergomi Várhegyre, hogy megtekintse a magyar történelem eme kincsestárát.

Az NMHH képviseletében Aranyosné Börcs Janka főigazgató egyebek mellett arról beszélt, hogy a morze távírás ma már kuriózum, és ennek a különleges sportágnak köszönhető, hogy a távközlés a mai fejlett színvonalon tart.

A kétnapos versenyen Magyarország mellett olyan országok is részt vettek, mint az Egyesült Államok, Oroszország, Németország, Ausztria, Franciaország, Kazahsztán, Kanada, Románia, Csehország, Olaszország, Szerbia, Szlovénia és Bulgária.

A versenyzők négy – vétel, adás, RUFZ és Morse Runner – kategóriában mérték össze tudásukat.

Legutóbb 1995-ben adott otthont Magyarország gyorstávírász vb-nek, akkor Siófokon.

Fotók: facebook.com/RomanekEtelka

Ezek érdekelhetnek még

2018. Június 25. 12:48, hétfő | Helyi

Megvan, hogy miért késtek az esztergomi vonatok

Olvasónk jelezte, hogy hétfőn délelőtt jelentős késésekre lehetett számolni az Esztergom-Budapest vasútvonalon, ám az okát nem tudta megmondani. A MÁV azonban tájékoztatott a részletekről.

2018. Június 25. 08:40, hétfő | Helyi

Perceken múlt az élete a motoros felvonulással szembe jövő autó utasának

A Motorosok is lehetnek Angyalok jótékonysági motoros felvonuláson résztvevő motoros polgárőr segített egy szívinfarktust kapott férfit szállító autónak a Táti úton szombaton.

2018. Június 25. 07:50, hétfő | Helyi

Idén is óriási látványt nyújtottak az angyali motorosok – LÉGI VIDEÓ

Több száz motoros vett részt az idei, már negyedik a Motorosok is lehetnek Angyalok jótékonysági motoros felvonuláson Dorogon és Esztergomban. Tóth Krisztián látványos videót készített az eseményről.

2018. Június 25. 07:40, hétfő | Helyi

Szombaton Szobi Tiborra emlékeznek a sakkozók – Várják a nevezőket!

Egykori kiváló játékosukra emlékeznek versennyel az esztergomi sakkozók. Még lehet nevezni a szombati Szobi Tibor hagyományos Schnell Sakkversenyre és Egyéni Gyermek Rapid Sakkversenyre.