Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Szeptember 29. 14:18, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE/fotó: police.hu

Ön dönt: iszik, vagy vezet – finn módszer Komárom-Esztergom megyében

Ön dönt: iszik, vagy vezet – finn módszer Komárom-Esztergom megyében

Az alkoholos italok minden nagykorú számára elérhetőek, és nem ritka, hogy bizonyos alkalmakkor lecsúszik egy-egy pohár sör, vagy akár valamilyen töményebb szeszesital is.

Amíg mértékkel fogyasztjuk, addig ezzel semmi probléma nincsen – ám minden esetben fontos ügyelnünk arra, hogy még kevés alkohol fogyasztása után se üljünk volán mögé. Ha nem járunk el felelősen ebben a kérdésben, előfordulhat, hogy súlyos következményekkel kell számolnunk.

Az egész ország területén egységesen a zéró-tolerancia elve van érvényességben 2008 óta. Az elv szerint 0,5 ezreléknyi véralkohol szinttől már nem úszhatja meg a vezető szabálysértési eljárás nélkül, még akkor sem, ha nem okozott balesetet. Azonban vétségnek akkor minősül az ittas vezetés, ha valamilyen szerencsétlenség is történik – ebben az esetben a sofőr kénytelen szembenézni a vétségével járó büntetőeljárás következményeivel, ami nem olcsó mulatság. És igazán szerencsésnek mondhatja magát az, aki csak a pénzével fizeti meg a görbe este árát.

Az illetékes hatóságok egyre komolyabb szintre emelik az ittas vezetők kiszűrését a forgalomból – mindezt érthető okokból teszik, hiszen a közbiztonságnak ily módon történő fenntartása mindenkinek a javát szolgálja.

Az sofőrök véralkohol szintjét leginkább ünnepek környékén ellenőrzik legtöbbször, de fesztiválhelyszínek közelében, illetve a hétvége közeledtével is gyakran láthatunk szondát a rendőrök kezében. Az ellenőrzés azonban nem csak a gépkocsivezetőket érintheti: a motorosokat illetve a kerékpárosokat is szemmel tartják a hatóságok. A minél hatékonyabb szűrés érdekében új módon ellenőrzik a közlekedésben részt vevők véralkohol szintjét: az ún. finn módszer segítségével csak Komárom-Esztergom megye területén több mint 2600 vezetőt állítottak meg a rendőrök szondáztatás céljából szeptember folyamán, és közülük 13 sofőrnél mértek szabálysértésnek vagy vétségnek minősülő értéket. A módszer gyorsasága és hatékonysága abban rejlik, hogy egy meghatározott útszakaszon egyszerre több szakember végzi az ellenőrzést, és megállítják az összes arra elhaladó járműt. Az egész folyamat mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Bármennyire is elővigyázatosak a hatóságok, mégis előfordul, hogy végzetes hiba csúszik a rendszerbe. Tatabányán nemrég halálos kimenetelű balesetet okozott egy részeg sofőr 2016 februárjában, és bár ő maga túlélte a gépkocsi fának csapódását, várandós élettársa a babával együtt életét vesztette. A 38 éves férfira börtönbüntetés vár.

Szerencsésebben úszta meg azonban a két tápiószentmártoni fiatal az ittas kocsikázást 2014-ben. A 26 éves férfi kocsiját 17 éves, jogosítvánnyal nem rendelkező barátja vezette, azonban a Visegrádra tartó úton elvesztette uralmát a jármű fölött és az útról lesodródva egy betonhídnak ütközött. bár mindkettőjük súlyosan megsérült, a helyszínen megvárták a hatóságokat, és különböző kreált történeteket adtak elő a balesetről. Végül a fiatalkorú sofőr tett vallomást az ügyben, mindkettejük ellen büntetőeljárást indított a rendőrség.
Az Esztergomi Rendőrkapitányság márciusban hívta fel a lakosság figyelmét az ittasan történő vezetés veszélyeire azzal, hogy kampánynapot szerveztek Esztergom főterén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT