Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Február 22. 07:03, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Orosz küldöttség koszorúzott Esztergom megújuló hadisírjainál

Orosz küldöttség koszorúzott Esztergom megújuló hadisírjainál

Február 20-án ismét Esztergomba látogatott az orosz Békeszerzők és Béke Alapítvány delegációja, hogy egy hat állomásból álló sorozatban végiglátogassák az itt található hadisírokat, háborús emlékműveket, szobrokat.

Az orosz delegációt Igor Olegovics Parhomenko, az alapítvány felügyelőbizottságának elnöke, Mihail Pavlovics Lavrenyenko, az alapítvány elnöke és Vlagyimir Szurovcev szobrászművész, az alapítvány felügyelőbizottságának helyettes elnöke alkotta. Őket egészítette ki Karvai Ferenc, a Békeszerzők és Béke Alapítvány magyarországi támogatója.

A küldöttség egy hat állomásból álló megemlékezésen vett részt azokon a helyeken, ahol az általuk is támogatott világháborús katonai emlékművek, illetve szobrok találhatók. A sorozat első állomása a tokodi emlékmű volt, ahol az orosz delegációt Tóth Tivadar, a település polgármestere fogadta, illetve itt csatlakozott az úthoz Bánhidy László, esztergomi alpolgármester is.

A küldöttség ezt követően Esztergomba ment, ahol Bánhidy Lászlóval együtt ugyancsak megkoszorúzták a Szent Anna temetőben, a Zsidó-temetőben, a Szentgyörgymezői temetőben lévő katonai emlékhelyeket, valamint koszorút helyeztek el a Bazilika altemplomában Paskai László bíboros és Mindszenty József hercegprímás sírjánál.

A megemlékezés sorozat utolsó állomása Sötét kapunál lévő Mindszenty-szobor volt, ahol ugyancsak koszorúzott az orosz Békeszerzők és Béke Alapítvány delegációja és Vlagyimir Szurovcec, a szobor alkotója.

„A megemlékezéseket követően a küldöttség tagjait a polgármesteri hivatalban fogadtam, ahol baráti megbeszélésen gondoltuk át az esztergomi hadisírok, sírkertek, emlékművek helyzetét, azok fejlesztésének korábban eltervezett menetét”– fejtette ki Romanek Etelka polgármester közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikk:

Idén teljesen megszépül a „Hősök kertje”

Négy haditemetőjét újítja fel Esztergom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.