Városlista
2018. október 15, hétfő - Teréz

Hírek

2018. Június 14. 05:02, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Robotkezet készített sérült gyerekeknek a 19 éves, dobós Vas Alexa Zsófia - VIDEÓVAL

Robotkezet készített sérült gyerekeknek a 19 éves, dobós Vas Alexa Zsófia - VIDEÓVAL

Egy különleges nyomtatható kezet fejlesztett ki a mérnöknek készülő táti Vas Alexa Zsófia, aki néhány hete érettségizett az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban. Alig pár ezer forintból megvalósítható fejlesztése.

A 19 éves Vas Alexa Zsófia a TUDOK (Tudományos Diákkörök XVIII. Kárpát-medencei Konferenciája) elnevezésű versenyen mutatta be sajátfejlesztésű robotkezét, amiért különdíjat is kapott. Az ifjú tehetség másfél éve dolgozik ötletén, amit a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán már Cserey György infobionikai mérnökkel együtt fejleszt tovább.

A mérnöknek készülő táti lányról a Qubit készített videós összeállítást, melyből kiderül, hogy a prototípus legdrágább része a 930 forintos szervómotor, a robotkéz pedig néhány ezer forintból megépíthető.

A fiatal feltaláló, aki egyben a Nők a Tudományban Egyesület diáknagykövete szerint, ha majd elnyeri végleges formáját a kéz, akkor arra lesz jó, hogy például végtaghiányos gyerekek tudjanak biciklizni vagy kutyát sétáltatni, illetve olyan dolgokat végezni, amiket amúgy nem tudnának, mert nincsen kézfejük.

Videó forrása: Qubit

Ezek érdekelhetnek még

2018. Október 15. 17:44, hétfő | Helyi

Remekeltek a dorogi vízilabdások

Elkezdte a Honvéd Dorog a Dunántúli Bajnokságot.

2018. Október 15. 15:23, hétfő | Helyi

A Körtvélyes sziget és a környéke Esztergomnál – LÉGI VIDEÓ

Videó: Szalánczay Péter

2018. Október 15. 15:12, hétfő | Helyi

Itt a Mária Valéria híd átadására írt dal, amit Varga Miklós énekel!!! - VIDEÓ

Az idén már 123 éves esztergomi Mária Valéria híd 17 éve épült újjá. 2001. október 11-én adták át az újra felépített átkelőt.

2018. Október 15. 13:38, hétfő | Helyi

Végre helyesen kitették a táblát, erre valaki kidönti

Útfelújításoknál, vagy útépítéseknél szinten minden esetben tesznek ki a kivitelezők sebességkorlátozó táblákat. Sokszor viszont sok száz méteren keresztül nincsenek ezek feloldva.