Városlista
2019. január 21, hétfő - Ágnes

Hírek

2018. Június 14. 05:02, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Robotkezet készített sérült gyerekeknek a 19 éves, dobós Vas Alexa Zsófia - VIDEÓVAL

Robotkezet készített sérült gyerekeknek a 19 éves, dobós Vas Alexa Zsófia - VIDEÓVAL

Egy különleges nyomtatható kezet fejlesztett ki a mérnöknek készülő táti Vas Alexa Zsófia, aki néhány hete érettségizett az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban. Alig pár ezer forintból megvalósítható fejlesztése.

A 19 éves Vas Alexa Zsófia a TUDOK (Tudományos Diákkörök XVIII. Kárpát-medencei Konferenciája) elnevezésű versenyen mutatta be sajátfejlesztésű robotkezét, amiért különdíjat is kapott. Az ifjú tehetség másfél éve dolgozik ötletén, amit a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán már Cserey György infobionikai mérnökkel együtt fejleszt tovább.

A mérnöknek készülő táti lányról a Qubit készített videós összeállítást, melyből kiderül, hogy a prototípus legdrágább része a 930 forintos szervómotor, a robotkéz pedig néhány ezer forintból megépíthető.

A fiatal feltaláló, aki egyben a Nők a Tudományban Egyesület diáknagykövete szerint, ha majd elnyeri végleges formáját a kéz, akkor arra lesz jó, hogy például végtaghiányos gyerekek tudjanak biciklizni vagy kutyát sétáltatni, illetve olyan dolgokat végezni, amiket amúgy nem tudnának, mert nincsen kézfejük.

Videó forrása: Qubit

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 21. 07:56, hétfő | Helyi

Az igazságra való törekvésről szól az idei Ökumenikus Imahét

Elkezdődött vasárnap az Ökumenikus Imahét a Bazilikában tartotta első istentisztelettel. Az ünnepi héten a négy történelmi egyház papjai, lelkészei és a hívők közössége együtt vesz részt.

2019. Január 20. 18:08, vasárnap | Helyi

Jótékonysági árveréssel segít a Dorogi FC

A teljes bevételt az árverés szervezői Tomek Zoltán nyíregyházi szurkoló megsegítésére ajánlják fel, akinél hónapokkal ezelőtt leukémiát diagnosztizáltak, és most ismét kórházba került.

2019. Január 20. 18:00, vasárnap | Helyi

Baleset történt Dorogon

Olvasónk küldte a fotókat.

2019. Január 20. 10:31, vasárnap | Helyi

Újabb szélhámos próbálkozik Kertvárosban

Esztergom-Kertvárosban ismét szélhámos jár, ezúttal a gázszolgáltató nevében próbálkozik - hívta fel a figyelmet olvasónk!