Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Szeptember 22. 09:32, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - fotó: illusztráció

Sárkányhajóval a jótékonyságért és az egészségért - Magas az esztergomiak vérnyomása

Sárkányhajóval a jótékonyságért és az egészségért  - Magas az esztergomiak vérnyomása

A 12 éves Izsó Veronika támogatására, Jótékonysági Sárkányhajós Napnak adott otthont múlt hétvégén a Palatinus-tó. A rendezvényen ingyenes egészségügyi vizsgálatokon is részt vehettek az érdeklődők.

Múlt hétvégén Esztergomban vehettek részt a már hagyománnyá vált, 5. Jótékonysági Sárkányhajós Napon az érdeklődők. Az esemény célja elsősorban a mozgáskorlátozott, autista 12 éves Izsó Veronika támogatása volt. Az anyagi hozzájárulás gyűjtése mellett a szervezők célja a rendezvénnyel a sárkányhajózás népszerűsítése, a sport megszerettetése és bemutatása.

A verseny alatt bárki részt vehetett a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbuszának ingyenes vizsgálatain. Férfiak és nők közel egyenlő arányban jelentek meg a vizsgálatokon, a szűrésekre jelentkezők átlagéletkora 41 év volt.

A résztvevők körében a magas vérnyomás fordult elő a leggyakrabban, amely a szűrésre jelentkezők 65 százalékát érintett. A hipertónia 140/90 vagy annál magasabb érték esetén már kezelést igényel, az ebbe a tartományba esőket szakorvosi kivizsgálásra irányították a szűrőbuszon dolgozó orvosok. A szív- és érrendszeri problémák hazánkban különösen sok áldozatot szednek: a keringési problémák több mint másfélszer annyi halálesetet okoznak nálunk, mint az Európai Unió régióinak átlagában; az összes haláleset több mint feléért felelősek.

Kevésbé gyakori probléma az esztergomiak körében a magas vércukorszint, amit a szűrésen részt vevők alig 15 százalékánál regisztráltak. A vércukorszint normális tartománya 6,1 mmol/l, az ezt meghaladó értékek esetében már fontos a folyamatos ellenőrzés a cukorbetegség elkerülése érdekében. Figyeljünk oda táplálkozásunkra, együnk naponta többször, előnyös a napi ötszöri étkezés és a cukros, valamint fehér lisztes ételek kerülése és a rendszeres testmozgás.

Fotó: illusztráció -alapitvany.generali.hu

Jelentős mértékben, hozzávetőleg minden második szűrésre jelentkezőnél mértek magas testtömeg indexet (BMI), illetve koleszterint. A BMI értéket úgy kapjuk meg, ha testsúlyunkat (kg) elosztjuk testmagasságunk (m) négyzetével. Túlsúlyról 25-ös BMI érték felett beszélhetünk. A kiegyensúlyozott, változatos étrend, illetve a húsfélék és zsíros ételek fogyasztásának mérséklése mindkét probléma kialakulását megelőzheti. A túlsúly megelőzésében a sport is segíthet, ezért különösen fontos, hogy a táplálkozás mellett a rendszeres sportra is fordítsunk időt.

Habár a magyarok tudják, hogy az egészségtudatos életmód, azaz a mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megelőzés fontos, kevesen tartják ezt be. Ezzel veszi fel a harcot a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőprogramja, mely hatodik éve járja az országot, fedélzetén vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és testzsír-méréssel, szemészeti és bőrgyógyászati ellenőrzéssel, illetve általános belgyógyászati konzultációval. A mért eredmények értelmezését háziorvosi tanácsadás is segíti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT