Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Május 27. 05:00, szombat | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/Balassa iskola

Szépen szavalták Balassa műveit

Szépen szavalták Balassa műveit

Az idei tanévben ismét megrendezte a Tatabányai SZC Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája névadójáról elnevezett Balassa Bálint Szavalóverseny.

A rendezvénynek az intézmény díszterme adott otthont május 26-án, és a hagyományokhoz híven Császár Renáta tanárnő szervezte.

Az iskola a 2004/2005-ös tanévben vette fel a költő-katona nevét, innentől kezdve hirdetik meg a régió 9-12. évfolyamos középiskolás diákjai számára. Az idei megmérettetésre hat iskola összesen 14 tanulója nevezett be.

A tanulóknak egy Balassa-verset, illetve egy szabadon választott művet kellett előadniuk a zsűri és a közönség előtt.

A rendezvény megkezdéseként Császár Renáta tanárnő köszöntötte a regionális szavalóversenyen megjelenteket, ezt követte az iskola 9/B és 10/A kamarakórusának előadása a Bocsásd meg Úristen kezdetű Balassa-vers megzenésítésével.

A szervező Babits: A lírikus epilógjából kölcsönzött idézettel („Csak én bírok versemnek hőse lenni…”) vezette fel a versenyt. Ehhez fűzve kiemelte, hogy a versmondóknak a művet belsővé, sajátjukká kell tenniük, erős, intenzív megtapasztalással és belső munkával.

Egyben bemutatta a zsűri tagjait is: Meszes Balázst, a Tatabányai Szakképzési Centrum főigazgató-helyettesét, az iskola volt igazgatóját; Simon Tibort, az iskola jogelődjének nyugalmazott tanárát; és Kovács Árpád tanár urat, költőt.

Majd felkérte Meszes Balázst megnyitó beszédének megtartására, aki beszédében röviden megemlékezett a versmondó verseny múltjáról. Szepesi Márta igazgató asszony az iskola képviseletében verselésre buzdította az ifjúságot és szavalóverseny hagyományteremtő, közösségformáló jellegét emelte ki, majd megnyitotta az idei versenyt.

Elsőként a Balassa-versek előadása, majd a szabadon választott művek következtek.

Ezt követően a zsűri visszavonult, majd az eredményhirdetés következett, ahol Meszes Balázs, a zsűri elnöke átadta az emlékplaketteket és díjakat.

Eredmények:
1. hely: Nagyvári Nóra (Zsigmondy Vilmos Gimnázium)
2. hely: Horváth Mária (Tatabányai SZC Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája)
3. hely: Brunczvik Mátyás (Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium)
Különdíj: Torma Réka (Dobó Katalin Gimnázium)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT