Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Október 08. 17:05, csütörtök | Helyi
Forrás: Sajtóközlemény

Távhőre váltanak az esztergomi és tatai közintézmények

Távhőre váltanak az esztergomi és tatai közintézmények

Veolia Energia Magyarország Zrt.: a távhő egyszerre járul hozzá a rezsiköltségek és a környezeti hatások mérsékléséhez

Tatán és Esztergomban is újabb közintézmények csatlakoznak a városi távhőhálózatra, hogy így csökkentsék fűtéssel kapcsolatos költségeiket. A négy érintett létesítmény éves szinten, együttesen mintegy egymillió forintos megtakarításra számíthat. Emellett a fenntartóknak a hőtermelő rendszerek karbantartásával kapcsolatos terhekkel sem kell számolniuk többé. A korszerű távfűtés egyszerre kínál versenyképes és környezetvédelmi szempontból is előnyös megoldást egyedi intézmények és létesítmények, de akár komplett lakónegyedek, vagy városrészek fűtési igényére is. A távfűtőrendszereknek döntő szerepe van a magyarországi városok környezeti mutatóinak javításában, valamint a megújuló energiaforrások hasznosításának elterjedésében is – hívják fel a figyelmet a Veolia Energia Magyarország Zrt. szakértői.

Egészségügyi- és oktatási intézményeknek, sportlétesítményeknek, valamint közigazgatási szerveknek otthont adó irodaházaknak egyaránt kifizetődőbb megoldást kínál a távhőhálózatokra történő csatlakozás az egyedi fűtési rendszerek működtetése helyett. Ezt felismerve Esztergomban és Tatán idén szeptember végén négy közintézmény kapcsolódik a meglévő távhőhálózatokra. Esztergomban a városi önkormányzat által fenntartott Szent Imre Általános Iskola, valamint az egyházi kezelésű Kolping Katolikus Szakképző Iskola döntött a korszerű távhő mellett. Ezzel egyidőben Tatán a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növényvédelmi Igazgatóságának irodaháza, valamint a Tatai Atlétikai Club Kőkúti úti sportcsarnoka kapcsolódik rá a távfűtőrendszerre. A távhőcsatlakozási pontok és a fogyasztásmérők szeptember 30-ig mindenhol elkészülnek. Így ekkortól mindegyik létesítmény számára a Veolia Energia Magyarország Zrt. leányvállalatai a Promtávhő Kft. és a Tata Energia Kft. termelik meg a szükséges hőenergia-mennyiséget.

„Az érintett intézmények és létesítmények üzemeltetői egyszerre mérlegeltek anyagi és gyakorlati szempontokat, amikor a távhőt választották. A számítások szerint a négy érintett intézmény éves szinten, együttesen mintegy egymillió forinttal tudja majd csökkenteni a fűtéssel kapcsolatos kiadásait. Emellett fenntartóknak a hőtermelő rendszerek karbantartásával kapcsolatos terhekkel sem kell számolniuk a jövőben” – mondta Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója. A társaság olyan hosszú távú szerződéseket írt alá a létesítmények üzemeltetőivel, amelyben garantált költségmegtakarítást vállalt. Emellett a távhőcsatlakozáshoz szükséges beruházásokkal összefüggő terheket is átvállalta partnereitől.

Korábbi hasonló ügyletekre különösen jó példa az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, amely két évvel ezelőtt csatlakozott rá a városi távhőhálózatra. Az egészségügyi intézmény már az első évben közel 9 millió forintot spórolt az energiaköltségein. Emellett a távhőszolgáltató által a fogyasztói oldalon elvégzett fejlesztések további közel 5 millió forintos megtakarítást eredményeztek a kórháznak.

„Az esztergomi és tatai távhőrendszerre most csatlakozó négy létesítmény hőellátása együttesen egy megawatt távhőteljesítményt köt le. Ezáltal a távhőrendszerek kihasználtsága és hatékonysága is tovább javul mindkét városban” – hangsúlyozta Fernezelyi Ferenc. A Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója kifejtette: a települési önkormányzatokkal közösen továbbra is vizsgálják, vannak-e olyan további intézmények, amelyeknek érdemes lehet a távhőhálózatra csatlakozni. Emellett adott a lehetőség ipari fogyasztók hőenergiával történő ellátására is. Az igények növekedése esetén a társaság kész a távhőkapacitások növelését célzó beruházásokra is, akár a megújuló energiaforrásokra épülő technológiák alkalmazásával is.

„A távfűtés nemcsak kényelmes és takarékos, hanem környezetvédelmi szempontból is optimális megoldás. Hiszen kedvezőbb egy helyen, ellenőrzött körülmények között hőt termelni, mint egyedi fűtési megoldásokat üzemeltetni” – hangsúlyozta Fernezelyi Ferenc. A teljes, mintegy 4 milliós magyarországi lakásállományon belül több mint 650 ezer lakás fűtését szolgálja távhő. A hőenergia-ellátás központosítása pedig egyszerre biztosít jó feltételeket a hatékonyság javítására, a felhasználói költségek féken tartására, valamint a káros környezeti kibocsátások mérséklésére. Emellett a távhőrendszerek kínálják a legjobb lehetőséget a megújuló energiaforrások hasznosítására. Erre a legjobb példa Pécs, ahol – idehaza egyedülálló módon - immár 100 százalékban biomassza hasznosítással gondoskodnak a városi távfűtőrendszer energiaellátásáról a társaságcsoport portfóliójába tartozó pécsi erőmű átalakításának és fejlesztésének köszönhetően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT