Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Május 31. 10:50, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Továbbra is tervben van a párkányi műanyag- és gumifeldolgozó megépítése

Továbbra is tervben van a párkányi műanyag- és gumifeldolgozó megépítése

Szinte egy emberként ellenzik a térségben élők a Párkányba tervezett műanyag- és gumihulladékot feldolgozó üzem megépítését, melynek megvalósításáról a HC Logistik továbbra sem tett le - derült ki szerdán.

„A legmodernebb technológiákkal hasznosítanák újra a műanyag- és gumihulladékot” – közölte a HC Logistik társaság szerdán. Hozzátéve, nem hulladékégető, hanem hulladék-feldolgozó építését tervezik.

A helyiek, a térségben élők Felvidéken és magyar oldalon is, illetve a párkányi képviselők ezzel együtt ellenzik a hulladék-feldolgozó üzem felépítését.
A beruházó szerint nem lesz az üzemnek egészségre káros hatása, valamint a levegőt sem és a Duna vizét sem szennyezi majd.

A beruházás ellen Esztergom önkormányzata is tiltakozik, és korábban egy tanulmányt készíttetett a városvezetés. Eszerint a tervezett feldolgozó technológiája, az úgynevezett műanyag és gumi pirolízis súlyos környezeti kockázatokkal jár. Nagyüzemi méretben pedig ez a technológia jelenleg alig ismert Európában.

„Az üzem megvalósulása felvállalhatatlan környezeti és egészségügyi veszélyt jelentene az érintett térség lakói számára, amely nem csupán csak Szlovákia, de a város elhelyezkedéséből adódóan a Magyarországon található Esztergom polgárait is érintené” – ez abban a petícióban olvasható, melyet az MKP képviselői nyújtottak be az Európai Parlament Petíciós Bizottságának a közelmúltban.

A beruházást korábban két másik tervezet előzte meg, melyek szintén pirolízises eljárással kezelték volna a hulladékot. A létesítmények ellen kezdeményezett petíción egy hét alatt 7537 aláírás gyűlt össze a projektek megvalósítása ellen Párkány és környékén, a párhuzamosan elérhető elektronikus petíciót pedig közel 1700-an írták alá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.